artrurin Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Witam, jestem zainteresowany kupnem tej repliki. Która z nich jest lepsza (gearbox, body itp)? Różnica w cenie jest znaczna, czy przekłada się to jakoś wyraźnie na jakość? A jak jest z tuningiem? Co by było trzeba wymienić aby mieć stabilne 450 fps? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Miętus9 Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Jest już bardzo obszerny temat o tych replikach. AK ma GB V2 i kilka niestandardowych czesci więc se go podaruj. Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 A Magpul ma niestandardowe i badziewne bebechy. Miałem Masadę od A&K, plusy to gb v.2 i unikalne oznaczenia (w wersji licencjonowanej). Niestandardowe części w nim to komora i dysza (chociaż ktoś mi mówił że jest taka sama jak w SR-25). Minusy których uświadczyłem to szajski ZnAl w zamku, który cały mi się pokruszył, bo lubiłem się działającym (!) bolt-catchem pobawić :C Quote Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 (edited) Unikalne oznaczenia, to nie jest plus. Przez to nie bedzie lepiej strzelac. Macalem/przestrzeliwalem dwie Masady http://www.bron.pl/s...m-2.5728X/55892 - takie. Ponoc rebrand A&K. Wykonanie nie powala, posiada rozne defekty, rozne bolączki i w ogole mi jakos nie podeszlo. Oczywiscie zewnetrzne. Bebechy to juz loteria. Jeden egzemplarz strzelal ladnie, a drugi jak kupa. Selektor latal jak zyd po pustym sklepie. Ja bym sobie odpuscil Masade i kupil Scara :icon_smile: Edited October 14, 2012 by Wiśnia Quote Link to post Share on other sites
artrurin Posted October 14, 2012 Author Report Share Posted October 14, 2012 A można ją gdzieś w Warszawie obecnie obejrzeć? Na czym polega tuning na sp120-130? Quote Link to post Share on other sites
artrurin Posted October 14, 2012 Author Report Share Posted October 14, 2012 Przeczytałem temat z chyba 70 postami i parę innych ale nie znalazłem w nich konkretnej odpowiedzi czy np wystarczy tylko wymienić tłok czy jeszcze coś dodatkowo, dlatego założyłem ten temat... Da się tego ACR'a możliwie tanim kosztem doprowadzić do stanu, w którym kulki będą lecieć na ok 60-70m? Chodzi mi o wersje Magpula. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Skromnie posiadam Masadę. I Lukira też ostatnio sobie sprawił. U niego na M120 jakiegoś w stocku jakieś 440-450 fps. U mnie na SP120 - 460 fps. Z tym, że ja mam komorę tunningową i tą dyszę. Na tym zestawie szczelność jest wzorcowa. Szkielet przyzwoity, wzmocniony trochę inaczej niż inne V2. Do tego w komplecie zębatki te same co teraz są sprzedawane jako ACM, wersja 16:1. Czyli SHS tańszy. Wywalić tłok, gumkę. Wstawić Sp120. I cieszyć się. Silnik też bym wymienił. I wsio. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 Jak AnR pisał - też mam A&K. I jak najbardziej polecam. Szkielet gb jest mega wzmocniony. Bebechy jak minimi A&K, poza silnikiem, który wydaje się być zwykłym Boyi. AnR, co do fps to się mylisz. Po wrzuceniu długiej lufy ma 470fps (jednak nie jestem pewien odnośnie tej sprężyny, choć poprzedni właściciel zarzekał się, że to m120;) ). Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted October 14, 2012 Report Share Posted October 14, 2012 AnR, co do fps to się mylisz. Po wrzuceniu długiej lufy ma 470fps (jednak nie jestem pewien odnośnie tej sprężyny, choć poprzedni właściciel zarzekał się, że to m120;) ). Tego mi nie mówiłeś Ptysiu. Generalnie jej! Dużo FPS! I na stockowej komorze i dyszy. :P Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Jak dobierzesz odpowiednio długość lufy to i nawet przeciekająca dysza da radę:D A stockowa komora jest ok. Nie wiem co od niej chcecie. Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to dość małe wychylenie ramienia dystansera ;) Quote Link to post Share on other sites
artrurin Posted October 15, 2012 Author Report Share Posted October 15, 2012 AnR, rozumiem, że masz wersje od A&K? Te zębatki to też wypadało by wymienić przy sp120? Jaki masz rof przy takim układzie? Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 (edited) mi stock zęby ciągną coś, co daje fpsy jak m130 z rofem 12rps na lipo 7.4. A odnośnie komory, to chodzi Ci, że mało dociska nawet na max hu? Edited October 15, 2012 by lukira Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Mniej więcej to miałem na myśli, ale silikonowa gumka załatwiła sprawę ;) Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 Wystarczyło od góry tego ramienia przykleić plastikowy pasek... :D Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 Masada Magpula ma nowotwór a nie gearbox. A&K ma trzy słabe punkty: dyszę, komorę hopa i kolbę. Dyszę i metalową komorę hopa można kupić niedrogo na rsov.com (z darmową dostawą do kraju). Kolba lubi się sama rozsuwać, wystarczy wymienić sprężyny od zacisku na mocniejsze. Ja bym brał A&K. Nie dość że znacznie tańsza to i tuning znacznie prostszy. Quote Link to post Share on other sites
artrurin Posted October 17, 2012 Author Report Share Posted October 17, 2012 Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że ta od Magpula jest dużo lepiej wykonana z zewnątrz i nie chodzi mi tu o tak jak napisałeś o skłonność do rozsuwania się kolby ale o ogólną jakość wykonania (lepsze jakościowo plastiki i znal). A jakie ma ona niestandardowe części? Wszystkie :icon_eek2:? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 (edited) Jak masz repliki jedna obok drugiej to faktycznie może i widać różnicę. Na dłuższą metę to Magpulolwski plastik też skrzywdzisz jeśli tylko się postarasz. Nie demonizowałbym. Inna sprawa to wygląd ogólny repliki-Masada Magpula imituje palną wersję 1:1, Masada A&K była robiona na podstawie jakiejś makiety z czasów gdy Magpul przejął projekt od Remingtona (czy tam Buschmastera, nie śledziłem dokładnie całego dramatu tej konstrukcji), więc chińska replika to trochę hybryda Remiongtona/Buschmastera i Masady Magpula. Z trzeciej strony who the fuck cares?! 99,9% typowych airsoftowych speców się nie kapnie, a podjara będzie na maksa, bo "takie było w modern łorfer czy" :icon_wink:. Edited October 17, 2012 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts