Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Masada ACR; Magpul vs A&K

Recommended Posts

A Magpul ma niestandardowe i badziewne bebechy.

Miałem Masadę od A&K, plusy to gb v.2 i unikalne oznaczenia (w wersji licencjonowanej). Niestandardowe części w nim to komora i dysza (chociaż ktoś mi mówił że jest taka sama jak w SR-25). Minusy których uświadczyłem to szajski ZnAl w zamku, który cały mi się pokruszył, bo lubiłem się działającym (!) bolt-catchem pobawić :C

Unikalne oznaczenia, to nie jest plus. Przez to nie bedzie lepiej strzelac.

Macalem/przestrzeliwalem dwie Masady http://www.bron.pl/s...m-2.5728X/55892 - takie. Ponoc rebrand A&K. Wykonanie nie powala, posiada rozne defekty, rozne bolączki i w ogole mi jakos nie podeszlo. Oczywiscie zewnetrzne. Bebechy to juz loteria. Jeden egzemplarz strzelal ladnie, a drugi jak kupa. Selektor latal jak zyd po pustym sklepie. Ja bym sobie odpuscil Masade i kupil Scara :icon_smile:

Edited by Wiśnia

Przeczytałem temat z chyba 70 postami i parę innych ale nie znalazłem w nich konkretnej odpowiedzi czy np wystarczy tylko wymienić tłok czy jeszcze coś dodatkowo, dlatego założyłem ten temat...

Da się tego ACR'a możliwie tanim kosztem doprowadzić do stanu, w którym kulki będą lecieć na ok 60-70m?

Chodzi mi o wersje Magpula.

Skromnie posiadam Masadę. I Lukira też ostatnio sobie sprawił. U niego na M120 jakiegoś w stocku jakieś 440-450 fps. U mnie na SP120 - 460 fps. Z tym, że ja mam komorę tunningową i tą dyszę. Na tym zestawie szczelność jest wzorcowa. Szkielet przyzwoity, wzmocniony trochę inaczej niż inne V2. Do tego w komplecie zębatki te same co teraz są sprzedawane jako ACM, wersja 16:1. Czyli SHS tańszy. Wywalić tłok, gumkę. Wstawić Sp120. I cieszyć się. Silnik też bym wymienił. I wsio.

Jak AnR pisał - też mam A&K.

I jak najbardziej polecam.

Szkielet gb jest mega wzmocniony. Bebechy jak minimi A&K, poza silnikiem, który wydaje się być zwykłym Boyi.

AnR, co do fps to się mylisz. Po wrzuceniu długiej lufy ma 470fps (jednak nie jestem pewien odnośnie tej sprężyny, choć poprzedni właściciel zarzekał się, że to m120;) ).

AnR, co do fps to się mylisz. Po wrzuceniu długiej lufy ma 470fps (jednak nie jestem pewien odnośnie tej sprężyny, choć poprzedni właściciel zarzekał się, że to m120;) ).

Tego mi nie mówiłeś Ptysiu. Generalnie jej! Dużo FPS! I na stockowej komorze i dyszy. :P

Masada Magpula ma nowotwór a nie gearbox. A&K ma trzy słabe punkty: dyszę, komorę hopa i kolbę. Dyszę i metalową komorę hopa można kupić niedrogo na rsov.com (z darmową dostawą do kraju). Kolba lubi się sama rozsuwać, wystarczy wymienić sprężyny od zacisku na mocniejsze. Ja bym brał A&K. Nie dość że znacznie tańsza to i tuning znacznie prostszy.

Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że ta od Magpula jest dużo lepiej wykonana z zewnątrz i nie chodzi mi tu o tak jak napisałeś o skłonność do rozsuwania się kolby ale o ogólną jakość wykonania (lepsze jakościowo plastiki i znal).

A jakie ma ona niestandardowe części? Wszystkie :icon_eek2:?

Jak masz repliki jedna obok drugiej to faktycznie może i widać różnicę. Na dłuższą metę to Magpulolwski plastik też skrzywdzisz jeśli tylko się postarasz. Nie demonizowałbym. Inna sprawa to wygląd ogólny repliki-Masada Magpula imituje palną wersję 1:1, Masada A&K była robiona na podstawie jakiejś makiety z czasów gdy Magpul przejął projekt od Remingtona (czy tam Buschmastera, nie śledziłem dokładnie całego dramatu tej konstrukcji), więc chińska replika to trochę hybryda Remiongtona/Buschmastera i Masady Magpula. Z trzeciej strony who the fuck cares?! 99,9% typowych airsoftowych speców się nie kapnie, a podjara będzie na maksa, bo "takie było w modern łorfer czy" :icon_wink:.

Edited by Nath