Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Szukam lufy gwintowanej

Recommended Posts

TestY.

Więc ta lufa jest zoptymalizowana do 330FPS. Zatem "wystarczy" wziąć chińską lufę, spędzić dzień-dwa nad obliczeniami i dorobić gwint o odpowiednim skoku i głębokości. I mamy lufę z gwintem dostosowaną do większej energii kinetycznej wystrzeliwanej kulki. Polskiej produkcji :D.

TestY.

Więc ta lufa jest zoptymalizowana do 330FPS. Zatem "wystarczy" wziąć chińską lufę, spędzić dzień-dwa nad obliczeniami i dorobić gwint o odpowiednim skoku i głębokości. I mamy lufę z gwintem dostosowaną do większej energii kinetycznej wystrzeliwanej kulki. Polskiej produkcji :icon_biggrin:.

Mój Boże...Kiedyś na forum Koalicja Północ głupoty gadałeś, teraz zaczynasz znowu tutaj?..

Miałem taką lufkę, gwintowaną. Nie opłaca się. Kup Promyka/Systemę, czy coś w ten deseń.

hmm

TestY.

Więc ta lufa jest zoptymalizowana do 330FPS. Zatem "wystarczy" wziąć chińską lufę, spędzić dzień-dwa nad obliczeniami i dorobić gwint o odpowiednim skoku i głębokości. I mamy lufę z gwintem dostosowaną do większej energii kinetycznej wystrzeliwanej kulki. Polskiej produkcji :icon_biggrin:.

obawiam się że byłby problem z nagwintowaniem lufy samemu a nawet zleceniu bo tu przy tak małej średnicy to siada i tokarka i gwintownik i świder który się wkręca obracając w głąb lufy (w przypadku lufy w czołgu).

220px-105mm_tank_gun_Rifling.jpg

jak widać skok zwojów duży ;p

moim zdaniem lepiej kupić zwykłą gładkolufową prometeusza ;)

Czy tak do końca głupoty to nie powiem. Z cytowanych postów, w przytoczonym przez axela temacie, wynika, że lufa została zoptymalizowana do rynku azjatyckiego, więc do kulek obdarzanych energią kinetyczną równą maksymalnie 1J (mniej więcej 330fps).

Wiem, że taki proces byłby zbyt trudny, żeby nie nadużywać terminu "niemożliwy", stąd cudzysłów.

Mam 2 lufy TK i sobie cholersto chwale. Dobre do wartosci max 350, choc na 330 wykazuje lepsze skupienie. Przy wartosci pow. 350 kulka leci po luku, Przy 400fps kulka leci jak bumerang w dowolnym kierunku. Jest cholernie niestabilna.

Ogolnie- duza powtarzalnosc, duze skupienie, bardzo dobry zasieg jak na taka ilosc fps.Do cqb jak najlepsze.

W Uk na pewnym forum koles twierdzi,ze jego replika z lufa tk dlugosc 510mm powoduje to,ze max zasieg kulki to 70m.I jestem w stanie mu w to uwierzyc,bo wiem jak to dziala u mnie.

Ukesu tez ma jedna replike ( pistolet ) z lufa tk. Tez sobie chwali te lufy

Odnosnie robienia sposobem domowym: nie da sie go zrobic ze wzg na problemy natury technicznej. Do tego musialbys wyliczyc skok gwintu oraz glebokosc gwintu do danej pradkosci wylotowej.

Tutaj odsylam to tzw numberu Rajmonda oraz mechaniki plnynow ( przeplywu masy )

Może mi ktoś wyjaśnić jak obrót wirowy w osi lotu ma wpływać na celność w przypadku zwykłej okragłej kulki? Jej obrót w osi prostopadłej poziomej do kierunku lotu wywołuje efekt Magnusa - OK zgodzę się. Ale że gwintowanie jak w broni ostrej, które ma zapewnić stabilność wydłużonemu pociskowi który z natury stabilny nie jest?

Może mi ktoś wyjaśnić jak obrót wirowy w osi lotu ma wpływać na celność w przypadku zwykłej okragłej kulki? Jej obrót w osi prostopadłej poziomej do kierunku lotu wywołuje efekt Magnusa - OK zgodzę się. Ale że gwintowanie jak w broni ostrej, które ma zapewnić stabilność wydłużonemu pociskowi który z natury stabilny nie jest?

Ależ to nic nowego. W swoim czasie dość rozpowszechniona była odprzodowa gwintowana broń palna, strzelająca pociskami kulowymi. Rzecz w tym, że tam za "prowadzenie" kuli w gwincie, odpowiadał tzw. flejtuch, którym była ona owinięta (taki quasi sabot). Natomiast w wypadku tzw. "luf gwintowanych" do replik ASG nic takiego nie następuje - ten tzw. gwint nie nadaje kulce ruchu obrotowego. I to by było na tyle o lufach gwintowanych w AS...

Edited by Kuba
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...