EricSs0n Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Witam kolejny raz, Mam może w waszym odczuciu głupie pytanie, bo to zapewne ja powinienem sam sobie na nie odpowiedzieć, jednak mam nadzieję iż pomożecie. Otóż na umundurowanie nie licząc hełmu i butów mam 600-700zl (700zł to maks), więc przechodząc do sedna chodzi o to czy lepiej za to 700zl kupić pełne lecz niestety zapewne w tej cenie chińskie coś tzn. pełne umundurowanie + kamizelkę taktyczna, czy lepiej będzie kiedy całe 700zl przeznaczę na jedną ale za to dobrą, wygodną i sprawdzona kamizelkę a następnie nazbierać na resztę umundurowania. Podkreślenia iż nie ma u mnie w grupie wymagań dotyczących ubioru, również podkreślam iż kreuje się pod USMC więc kamizelka musi być koloru coyote brown. Od razu prosiłbym was o ewentualny wybór w zależności co mi poradzicie np. Jeżeli polecacie mi sama kamizelkę to wystawienie link do dobrej i sprawdzonej kamizelki koloru coyote brown. Nie chce wypowiedzi bierz coś z firmy xyz tylko pełną nazwę kamizelki + link do niej. Podkreślam jeszcze raz że rozumiem to że wybór należy do mnie, jednak chciałbym poradzić się was. Z góry wam oczywiście dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Polecam od siebie KSP-12 Miwo http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,305/KAMIZELKA-MODU-OWA-KSP-12 Możesz wybrać kolorystykę, właśnie niedawno wszedł nowy kolor Cordury "coyote brown". Wyjdzie CI za tą kamizelkę około 460zł ale na prawdę warto. U 3 osób z mojej grupy przez parę lat nic się z nimi nie dzieje, żadnych zerwanych szwów, przecięcia pasów czy materiału, fachowa robota, nie zawiedziesz się. Za resztę kasy możesz dokupić ładownice, i kieszenie. z tej samej strony. Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Nie zaczynaj od d... strony, co Ci po wypaśnej kamizeli jeśli nie będziesz mieć np. dobrych butów, ochrony oczu itp. wyposażenia. Najpierw odpowiedz sobie do czego właściwie jest Tobie potrzebna kamizelka taktyczna, poczytaj forum, pochodź na strzelanki, po podglądaj innych maniaków, zobacz jakiego szpeju używają i zastanów się mocno czy coś z tego będzie do Ciebie pasować. Dopiero wtedy kup. Nie ma sensu wydawanie na początek całej kasy na jedną rzecz, lepiej kupić kilka elementów wyposażenia i stopniowo w miarę poznawania swoich potrzeb dokupywać dalsze. Zawsze można dozbierać kasę, nikt nie będzie miał do Ciebie pretensji że grasz na początku bez kamizeli. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Szczerze, to lepiej kupić porządny mundur niż wypasioną kamizelkę. Zaopatrz się w jakiś koszerny mundur, później szukaj jakiejś kamizelki w interesującym Cię kojocie. Zwłaszcza, że do tej kamizelki musisz jeszcze dokupić ładownice :D. Quote Link to post Share on other sites
EricSs0n Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 http://www.asg.com.pl/Kamizelka_CIRAS_z_ladownicami_coyote_Strike_Systems,p,1687.php Interesuje mnie kamizelka w tym stylu. Lub coś podobnego, lecz kolor coyote brown bo podałem przykład coyote. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Jak chcesz coś podobnego do USMC, to kup najpierw mundur (chyba marpat, nie pamiętam, ja siedzę w NS), porządną ochronę oczu, i najzwyklejszy bonnie, będzie najwygodniej. Do tego, na allegro pojawiają się za 200 zeta kamizelki LBT 6304, które są jakościowo zajebiste. I są w coyocie właśnie. Do tego komplet ładownic, na allegro dorwiesz pewnie też za 150-200 zł, zależy jak bardzo cierpliwy będziesz. Aczkolwiek, przed kupnem, zastanów się, co tak naprawdę będziesz nosić. Bo może wystarczą dobre pasoszelki, trochę NFM, krylonu, FOSCO i będzie wyglądać i działać też zajebiście. Teraz idzie zima, także polecałbym też, poszukać jakiegoś polaru. Quote Link to post Share on other sites
EricSs0n Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 (edited) Jak chcesz coś podobnego do USMC, to kup najpierw mundur (chyba marpat, nie pamiętam, ja siedzę w NS), porządną ochronę oczu, i najzwyklejszy bonnie, będzie najwygodniej. Do tego, na allegro pojawiają się za 200 zeta kamizelki LBT 6304, które są jakościowo zajebiste. I są w coyocie właśnie. Do tego komplet ładownic, na allegro dorwiesz pewnie też za 150-20_0 zł, zależy jak bardzo cierpliwy będziesz. Aczkolwiek, przed kupnem, zastanów się, co tak naprawdę będziesz nosić. Bo może wystarczą dobre pasoszelki, trochę NFM, krylonu, FOSCO i będzie wyglądać i działać też zajebiście. Teraz idzie zima, także polecałbym też, poszukać jakiegoś polaru. Ochrona oczu już dawno wliczona w osobny budżet więc nie ma potrzeby wciskania okularów do tego budżetu. Nie może być sam mundur bo w co włożę magazynki? Będę miał około 3-4 magazynków + 1 co dostanę w zestawie z replika. Widziałem ostatnio pełen komplet munduru USMC za 230zl więc kamizelkę zostałoby 300zł. A póki co kamizelka chyba najważniejsza no chyba że da radę pogodzić niska cenę że średnia jakością wykonania ale tak abym nie musiał po 3miesiacach szukać nowego munduru bo ten co kupiłem się rozpadł. Bierz również pod uwagę że nie będę miał hełmu czyli na pewno nie będzie pełnego umundurowania a sam hełm 100zl a już i tak musiałem 400zl poza mój budżet dlatego staram się optymalizować wydatki i kupić mundur na raty ale solidny lub za małe pieniądze który również da radę i potrzyma trochę. Jeszcze sprawdze te kamizeoko co na allegro poleciles. Od siebie dodam iż naradzie nie mam okazji uczestniczyć w żadnej strzelance, powód jest raczej osobisty. Co do wymagań. Grupa raczej stawia w większej mierze kamizelkę niż mundur, jednak im to obojętnie. Dopiero zaczynam więc nie wiem co za pół roku zagości w moim arsenale a co się zmieni, to trudno powiedzieć. Edited November 12, 2012 by EricSs0n Quote Link to post Share on other sites
Azymut Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 http://www.asg.com.p...tems,p,1687.php Interesuje mnie kamizelka w tym stylu. Lub coś podobnego, lecz kolor coyote brown bo podałem przykład coyote. Czyli powiedz od razu że idzie o szpan :) Quote Link to post Share on other sites
EricSs0n Posted November 12, 2012 Author Report Share Posted November 12, 2012 Raczej o jakość, ale szpan zawsze idzie w parze z kolorystyka i jakością wykonania. Podałem przykład którym mielibyście się kierować. Quote Link to post Share on other sites
-K2- Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Kilka osób już wcześniej zwracało Ci uwagę na jedną sprawę. Zanim wydasz masę kasy na szpej, zacznij chodzić na strzelanki bez niego. Magi o których wspominasz, spokojnie można na początku upychać po kieszeniach! Chodź na strzelanki i zdobywaj doświadczenie. Bardzo szybko sam się przekonasz, co jest przydatne, a co tylko by Ci przeszkadzało. Jak już będziesz to wiedział, zrób zakupy. Jest wielce prawdopodobne, że gdy zrobisz odwrotnie, to wydasz masę kasy na coś, co będzie Ci później niepotrzebne, albo wręcz będzie Ci przeszkadzać. Nie szkoda Ci kasy na takie eksperymenty? Jakiś przykład? Kiedyś wydawało mi się, że fajnie będzie biegać w hełmie. Jak już go sobie kupiłem, to okazało się, że bardzo przeszkadza mi w trakcie rozgrywki. I co? I nic. Leży sobie w kącie i się kurzy. Znam takich, co nie wyobrażają sobie strzelanki bez miski na głowie a mi ona przeszkadza... Quote Link to post Share on other sites
EricSs0n Posted November 13, 2012 Author Report Share Posted November 13, 2012 @K272 W sumie też racja. No nic to dzięki za odpowiedzi, i postaram się zrobić jak mi proponowaliscie. Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 www.ebairsoft.com/weekend-worrior-usmc-style-vest-p-4401.html SPC, mała, lekka wysoko umieszczona kamizelka, w kojocie, masz w zestawie ladownice, i wynosi Cię 350,- wraz z wysyłką. No i używa jej USMC. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Proponuję na początek dobry chest rig (nie drogi a dobrej jakości łatwo sprzedać poźniej) i stopniowo gromadzić sprzęt z wyższej półki. Co do butów polecam desanty (używam od 10 lat jakieś 3 pary) mają sporo wad ale też sporo zalet (w zasadzie jedną - jak je rozchodzisz to nie ma wygodniejszych butów) Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Ja proponuje na pochodzić bez szpeju, i dokupować go w potrzebie. Zastanów się porządnie co będziesz chciał docelowo nosić,a potem dopasuj do tego kamizelkę. Jak już wspomniano wyżej, najprawdopodobniej skończy się na chestrigu. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Doswiadczenie mowi mi tylko tyle: wraz z uplywem czasu ilosc szpeju i innych duepereli uczepionych na kamizelce lub zabranych na strzelanke maleje Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 U mnie akurat przybywa ale ja nigdy nie byłem normalny :D Quote Link to post Share on other sites
EricSs0n Posted November 13, 2012 Author Report Share Posted November 13, 2012 Żeby nie zakładać kolejnego tematu: Otóż pytanie te będzie idiotyczne. Chodzi mi dokładnie o kulki, a precyzyjne o to na ile starcza. Ja wiem że każdy inaczej strzela, że jeden traci mniej drugi więcej, ale chciałbym mniej więcej, licząc średnia wasza starcza kulki. Powiedzmy 18k kulek, eventy co tydzień trwające mniej więcej 3h w tym przerwy trwające około 30-45min (licząc wszystkie przerwy oczywiście, nie że jest parę przerw po 30min). Wiem że raczej nie liczycie zastrzelonych kulek, ale mówimy tu na oko na ile prawdopodobnie starszą. Dzięki z góry :D Quote Link to post Share on other sites
EricSs0n Posted November 13, 2012 Author Report Share Posted November 13, 2012 Edit: Z 18k kulek zmniejszam do 10k żeby liczba była bardziej przejrzysta, proszę moderatora o podklejenie tego do poprzedniego posta Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Johny, mi doświadczenie mówi, żebym kamizalkę zostawiał w domu :D jak idę na strzelankę. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 U mnie z camela, chesta i dwóch panelów udowych zrobił się pas z małym cargo i kieszenią na krótkofalę. Z biegiem czasu to jak komu wygodniej :) Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 (edited) @Ericsson - Przy rozrzutnym (w moim mniemaniu) strzelaniu w szturmie na jednej zabawie 3-4 godzinnej traci się ok 1000 kulek. Jeżeli strzela się "oszczędnie", to ubywa 200-300 kulek mniej. Edited November 17, 2012 by proteziaksaspl Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts