Wonziu Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Podkreślam, że chodzi mi o luźną stylizacje, a nie o rekonstrukcje. A dokładnie, co mogę użyć jako zastępstwo dla munduru? Jeśli chodzi o m42 to myślałem nad kompletem Helikona w oliwce, ale trochę się obawiam, że będzie zbyt "zielony". Może wy macie jakiś sposób jak tanim kosztem zastąpić mundur US z IIWŚ. Obojętne czy to będzie m42 czy m43. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 http://armyworld.pl/product-pol-2007-Bluza-Wojskowa-Austriacka-Oliv-Oryginal-Nowa.html Teraz powinno być OK. Quote Link to post Share on other sites
Wonziu Posted November 20, 2012 Author Report Share Posted November 20, 2012 Prawdopodobnie wybiorę komplet austriacki, ale mam jeszcze pytanie: czym różnią się te dwie bluzy, jedna jest z demobilu druga jest nowa, czy może ta tańsza jest cieńsza, bo takie robi wrażenie? http://armyworld.pl/product-pol-2007-Bluza-Wojskowa-Austriacka-Oliv-Oryginal-Nowa.html http://armyworld.pl/product-pol-1966-Bluza-Wojskowa-Austriacka-Oliv-Oryginal-Demobil-.html I jeszcze dwa pytania, a nie będę zakładał nowego tematu: 1. Da się założyć siatkę z hełmu m1 na duński m48? 2. Jeśli chodzi o malowanie hełmu to mogę go pomalować zwykłym sprayem? Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 I jeszcze dwa pytania, a nie będę zakładał nowego tematu: 1. Da się założyć siatkę z hełmu m1 na duński m48? 2. Jeśli chodzi o malowanie hełmu to mogę go pomalować zwykłym sprayem? 1. Nie powinno być problemu 2. Ale jakim sprayem? Temat malowania hełmu jest na forum: http://forum.wmasg.pl/topic/121499-helm-m1-czyli-jak-go-odpicowac/ - jest to przepis z forum dla rekonstruktorów więc niewielkim kosztem możesz zmienić swój garnek na całkiem przyzwoity. Ja się zabieram na wiosnę za przeróbkę swojego M1 Quote Link to post Share on other sites
MikoWolf Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 nie kupuj z rekonstrukcji.pl, jest tam shit Quote Link to post Share on other sites
sobell Posted November 30, 2012 Report Share Posted November 30, 2012 zdecydowanie nie kupuj !!! mozesz kliknac na allegro helm za 50 zdarza sie ze z linerem i bedzie git ;) Quote Link to post Share on other sites
Kazman Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 (edited) Siedziałem trochę i myślałem sobie o uskładaniu munduru piechoty US. Oczywiście chodziło o jak najtańsze skompletowanie w miarę wyglądającego munduru. To co udało mi się osiągnąć - spodnie od munduru galowego brytyjskiego 15zł na allegro - bluza robocza holenderska 15zł w "tanim armanim" - standardowe wyposażenie z okresu, jeśli chce się iść w tę stronę, nie widzę konieczności kupowania zaraz szelek, manierki, ładownic itp skoro ma to być luźna stylizacja. Na sam początek pas stanowczo wystarczy, potem proporcjonalnie do wkręty w klimat będzie się dokupywało kolejne rzeczy Pozdrawiam Edited February 18, 2013 by Kazman Quote Link to post Share on other sites
mjr_nicpon Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 (edited) Jeśli mowa o kategorii luźnej stylizacji, wygląda to przyzwoicie. Jednak mam kilka uwag dla ubarwienia postaci. 1. Rozumiem że kurtka robocza holenderka imituje kurtkę m41? W takim razie trzeba by było coś zrobić z tymi dwiema kieszeniami. 2. Chowamy sznurki w leginsy aby tak nie "dyndały" :icon_razz2: 3. Na szyję bardziej przydał by się szalik stworzony z wojskowego oliwkowego wełnianego koca. Pozdrawiam Edited February 18, 2013 by mjr_nicpon Quote Link to post Share on other sites
sobell Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Nie no fajno ;) fakt jak nicpon zauwazyl odproc kieszenie od kurtki :icon_razz2: i bedzie lepiej Quote Link to post Share on other sites
Kazman Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Sznurki były schowane ale fotka strzelankowa więc miały prawo wypaść :) Więc zostaje tylko odpruć kieszenie Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
kacxd Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 Dla mnie bomba :) Swego czasu, na jakieś bastogne też podobnie się "mundurowalismy", i ma to swój smaczek. Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Wielki smaczek Kac, wielki. To jest idealny przykład STYLIZACJI. Nie sztuka pokupować lepsze czy gorsze reprodukcje autentycznych łaszków, problem wykazać się spostrzegawczością i wkładem pracy oraz inwecji na zrobienie customa czy adaptację tego co da się wyszarpać. Kazman- wielki szacun! Quote Link to post Share on other sites
Kazman Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Dzięki wielkie Gor :) Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 A proszę cię bardzo- zasłużone w każdym calu. Jeszcze tylko polepszyć efekt w myśl sugestii kolegów rekonstruktorów i naprawdę szafa gra. Rozumiem że przywieziesz się tak na letni zlot ASH do nas na wybrzeże? Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Kazman wygląda to naprawdę zacnie. Quote Link to post Share on other sites
Kazman Posted March 16, 2013 Report Share Posted March 16, 2013 Gor powiem ci tak, jakbym miał okazję to bardzo chętnie :) Ale kwestia dopracowania żeby to wszystko wyglądało tak jak powinno, głównie szczegóły. Czekam jeszcze na imprezy z udziałem 101 DPD bo tez skompletowałem ciuchy Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 O to akurat nietrudno- dzięki serialowi KB jest to chyba najżywszy temat ASH w kraju :) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Pytanie do znawców: Czy polski płaszcz wojskowy, sukienny, nadawałby się do stylizacji zimowego munduru US Army (na Ardeny, Bastogne)? Np taki: http://allegro.pl/plaszcz-sukienny-nowy-wojsk-ladowych-108x175x92-i3548288413.html Jeśli nie, to możecie zaproponować? Quote Link to post Share on other sites
kacxd Posted December 22, 2013 Report Share Posted December 22, 2013 Koledzy, jakie pomysły poza bluzą austryjacką macie na stylizację(!) jankesa, bluza w stylu M43.. Pytam z racji na to że nigdzie nie ma dostępnych austro- demobili, a na pytanie kiedy zapowiadają dostawę, mam odpowiedź "nie wiemy proszę monitorować" -.- Quote Link to post Share on other sites
RivPolska Posted December 22, 2013 Report Share Posted December 22, 2013 Ja kupiłem austriacką na Operacji Południe w 2012, było tego bardzo dużo, więc jak nie znajdziesz do tego czasu to proponuję tam poszukać. :) Quote Link to post Share on other sites
kacxd Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Dzięki, będę próbował :) tymczasem biorę holenderkę żeby mieć cokolwiek :P A na Austryjaka polować muszę.. Quote Link to post Share on other sites
NNico Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Bluza włoska http://www.ebay.com/itm/Original-Issued-Italian-Army-Military-Jacket-Field-Combat-Jacket-ALL-SIZES-GR2-/150895336986?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&var=&hash=item2322101e1a Quote Link to post Share on other sites
Gor Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 (edited) kupię sobie specjalne na wyjazd do Krakowa i będę paradował na grze Nnico z nametagiem przyczepionym to taśmy velcro na klacie... ...dla samej perfidii noszenia o! :icon_razz: Edited January 14, 2014 by Gor Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts