LEGOracer69 Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 WItam. Chciałem sobie kupić jedną z tych dwóch tanich replik, i osobiście to skłaniałbym się bardziej ku wersji SHORT, ale przeczytałem na stronie sprzedawcy http://www.taiwangun.com/shotguny/ , że wersja LONG jest delikatnie mocniejsza. Czy to jest prawda? I jeżeli tak, co jest tego przyczyną? Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 To ten sam model. Różnią się tylko kolbą. Link to post Share on other sites
Powała Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Bebeszki, a więc i parametry mają identyczne. Sugerowałbym longa, dzięki kolbie wygodniej się z niego celuje, a także naciąga dzięki oparciu kolby w "dołu strzeleckim". Edited December 2, 2012 by Powała Link to post Share on other sites
Mati_kawa Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Osiągi takie same. Pytanie gdzie będzie używany. Mam wersję short jako zapasówka do CQB-w tym otoczeniu spełnia swoje zadanie,natomiast wersja long już nie koniecznie(mając obie do wyboru). Link to post Share on other sites
LEGOracer69 Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 Chciałbym sobie dorobić co najmniej celownik laserowy do AGM 003 a najlepiej całą szynę. I tu rodzą się pytania: 1. Czy to możliwe? 1.5 Możliwe w łatwy sposób? 2.Gdzie takie coś zdobyć? 3. Czy warto pomyśleć o czymś innym? 4. Jak się miewa sprawa z celownikami? Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 1. Laser to koszt większy niż replika. Nie opłaca się 2. jw 3. Można pokusić się o przymocowanie szyny ris a na nią kolimatora (najtańszy działający kosztuje 22zł) lub mechanicznych przyrządów celowniczych. Możesz użyć blachy, tworzywa sztucznego itp. Ogranicza Cię tylko własna inwencja. U mojej pompce zamontowałem muszkę wykonaną z grubej okleiny do mebli a szczerbinkę z kawałka blachy. Całość trzyma się i spełnia swoje zadanie od 1,5 roku. 4. Można celować po lufie, kwestia wprawy. Link to post Share on other sites
LEGOracer69 Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 Kupiłem sobie za 5zł mocny laser do zaznaczania (delikatnie się rozszerza, więc ze 100m widzisz gdzie celujesz) i może sobię to jakoś zamontuję, ale pewnie będzie problem z kalibracją, więc w sumie nie wiem. Link to post Share on other sites
Tajgers Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 przepraszam że wtrące, ile magów najlepiej posiadać ? Jeden to 15 kulek z czego ostatnia nie najlepiej wchodzi. Od TG w zestawie dostajemy 3(45k) czy warto dokupić kolejne? czy szybkoładowarka daje rade podczas srzelanki czy też nie zdążymy nawet wystrzelać tych 3 magów (no chyba że sie postaramy)? Link to post Share on other sites
Stilgar Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Ja się wtrącę co do laserka :icon_smile: Laserki dobre to duża cena, laserki bazarowe za 5zł nigdy nie widziałem takiego co świeci na 100 metrów. I jeszcze co do laserków, pamiętaj, żeby nie celować po oczach, po niemiłym incydencie w mojej grupie gdzie znajomy kupił "lepszy" laser zakończyliśmy ich używania bo coś się stało komuś... Bądż ostrożny, jeśli chcesz do cqb to laser się nada, ale celuj nisko, jeśli w lesie to laser wcale nie jest potrzebny a co do magazynków, zależy jak biegasz mój znajomy na 1 rundkę (30-40 minut) zużywa 3 magi i chyba 1 raz doładowywuje pierwszy i mu to starcza, ale nieraz się więcej wystrzeli a nieraz mniej, twój wybór, ja radziłbym dokupić ale nie wiem gdzie się strzelasz :icon_smile: * Edit Jeszcze jedno co do laserów z mojego doświadczenia :) Musisz wiedzieć, że dobrze się strzela z przymocowanym laserem bo widać punkt gdzie "poleci" kulka, ale musisz pamiętać, że to Ciebie widać jak na dłoni z drugiej strony lufy ;) Edited December 2, 2012 by Kemonator Link to post Share on other sites
Tajgers Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Mam zamiar kupić szota na początek bo nie jestem w 100% przekonany do strzelanek. Grupa strzela sie w lasach, jeśli mi sie to spodoba mam odłożoną 4 cyfrową sumkę : ). Myślę nad zakupem od dłuższego czasu i stwierdziłem, że wybiąrę tą opcje + z 3 magi i 1k kuleczek gg(uważam, że to dobry wybór), a na świeta kupie coś lepszego (licze na promocje ^^). Dzieki za odpowiedz. Link to post Share on other sites
LEGOracer69 Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 To laser ze sklepu z elektroniką, diodami, etc. Co do bezpieczeństwa, to znałem stawkę, ale mimo wszystko laser sobie chyba odpuszczę. Będę myślał nad jakąś szyną (nie wiem gdzie kupić) i kolimatorem czy innym celownikiem. Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 To laser ze sklepu z elektroniką, diodami, etc. Co do bezpieczeństwa, to znałem stawkę, ale mimo wszystko laser sobie chyba odpuszczę. Będę myślał nad jakąś szyną (nie wiem gdzie kupić) i kolimatorem czy innym celownikiem. oleję to, że odpowiedziałem Ci już na Twoje pierwsze pytanie w innym temacie. Co do lasera - on może być nawet z tyłka papieża wyjęty, bo to nie ma znaczenia. miałeś kiedyś w łapie laser? bo ja mam na swojej replice taki, który świeci na sto metrów. i kosztował 10 razy tyle, co Twój shotgun. i nie, taniej na sto metrów się nie da. laserem za 5 zł to możesz sobie poświecić w nocy w swoim pokoju. Link to post Share on other sites
Powała Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 (edited) To laser ze sklepu z elektroniką, diodami, etc. Co do bezpieczeństwa, to znałem stawkę, ale mimo wszystko laser sobie chyba odpuszczę. Będę myślał nad jakąś szyną (nie wiem gdzie kupić) i kolimatorem czy innym celownikiem. Odpuść sobie i laser i kolimator, wydatki bez sensu przy cenie AGM-a. Poza tym shotgun z jakimkolwiek celownikiem wygląda co najmniej śmiesznie. Ja celuję "po lufie" i wystarcza to w 100%%. Mam zamiar kupić szota na początek bo nie jestem w 100% przekonany do strzelanek. Grupa strzela sie w lasach, jeśli mi sie to spodoba mam odłożoną 4 cyfrową sumkę : ). Myślę nad zakupem od dłuższego czasu i stwierdziłem, że wybiąrę tą opcje + z 3 magi i 1k kuleczek gg(uważam, że to dobry wybór), a na świeta kupie coś lepszego (licze na promocje ^^). Dzieki za odpowiedz. Jeśli strzelacie się głównie w lesie, to jednak radziłbym Longa. Edited December 3, 2012 by Powała Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Do lasu wersja Long jak najbardziej się nada. Jeśli chodzi o montowanie czegokolwiek na shotgunie to nie polecam. Po pierwsze oszpecisz replikę, po drugie nie widzę sensu. Kiedyś przykładałem do AGM szyny RIS zdjęte z M47 od DE i pasowały na szerokość. Trzeba byłoby tylko robić dziurki w body żeby je przykręcić albo na klej ale tak jak pisałem - nie widzę w tym jakiegokolwiek sensu. Jeśli chodzi o liczbę magazynków to ja działałem z 6 i zazwyczaj nie wystrzelałem nawet dwóch ale zdarzały się (rzadko) takie akcje gdzie strzelaliśmy długo i dużo a jakoś nikt nie mógł nikogo trafić. Wtedy i 6 nie starczało - musiałem doładowywać. Jeśli chodzi o ostatnią kulkę z magazynka to można ją załadować do repliki - w trakcie przeładowania trzeba trzymać ręplikę do góry nogami. Przy odrobinie wprawy nie sprawia to problemu. Link to post Share on other sites
Powała Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Bez przesady z tą ostatnią kulką, to tylko jedna kulka, a jeśli wcześniej trafiłeś 14-tu przeciwników, to "cóż znaczy chwila wobec wieczności"... :icon_wink: Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Świetnie Lesiu, chcesz to Ci sprzedam kilka takich którymi świeciłem z powodzeniem w dzień na ponad 200m i nie kosztują tyle co 10 pompek AGM! :D Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 A ja polecę krótką wersję. Mam w domu trochę replik strzelb tego typu - zarówno z kolbami jak i bez. Kiedy kupowałem pierwszego AGMa, a wcześniej miałem do czynienia wyłącznie z długimi "pompkami" - długo zastanawiałem się czy wziąć wersję z kolbą czy bez. Wziąłem wersję bez kolby i nie żałuję. Jest dużo bardziej poręczna, łatwa w transporcie, a celowanie z niej jest proste i intuicyjne (choć gdybym w ten sposób celował z ostrej wersji, to wybiłbym sobie zęby). Argument z łatwiejszym przeładowaniem repliki strzelby z kolbą jest trafny, ale nie w przypadku AGMa - tutaj czółenko przeładowania chodzi bardzo lekko. Różnicę natomiast rzeczywiście da się odczuć w przypadku pompek takich, jak choćby Benelli (M56) od DE. Od momentu kupna pierwszej pompki bez kolby - kupiłem jeszcze dwie kolejne, również jej pozbawione :icon_smile:. Różnica w cenie też przemawia na korzyść wersji krótkiej. Zdecydowanie bym właśnie ją wolał. Link to post Share on other sites
Garnek Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Gumę da się w tym wymienić czy stockowa daje rade na zimnie? Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 W AGMie komora HU jest tak skontruowana, że bez łamania jej nie wyjmiesz gumki - jeśli nie wymienisz komory (a musiałbyś najpierw znaleźć pasującą) to nie wymienisz gumki. Nie wiem jak gumka radzi sobie w zimę - nie strzelałem - ale latem działa elegancko. Link to post Share on other sites
Homer96 Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Mój kuzyn ma tą replikę w wersji long i nie narzeka, osobiście do CQB wziąłbym short, a do lasu long. Co do przyrządów celowniczych, to jak wyżej koledzy pisali - odpuściłbym. Da się zrobić prowizoryczne DZIAŁAJĄCE dobrze, ale jak z tego strzelałem to na wyrzucie bez problemu trafiałem na 15-20 m, później trafiałem wzorując się na locie pierwszej kulki :) Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Ja mam na moim dorobioną szynę i na niej kolimator - bo takie mam zboczenie :P Nawet na rewolwerze miałem kolimator, tylko kabury nie można na to było dorwać żadnej :P Kulki - używam .28 G&G, ale .25 też ładnie latają. Tak, wiem, paczka tego kosztuje 2/3 tego, co sama strzelba. I dla mnie tylko z kolbą, nawet w CQB. A na 50m widziałem, jak chłopaki z tych shotów zaliczali trafienia. Tuksiak się kiedyś (bez przyrządów, bo człek to staroświecki) strzelał na 50m (tak, dobrze piszę, 50m, taśmą odmierzone) do puszki po piwie. Stałem przy tej puszce i podawałem mu poprawki: siódmą kulką trafił. Kulki .25 G&G. Link to post Share on other sites
Garnek Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Dzięki chłopaki. Link to post Share on other sites
sliwa240 Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 A jak się maja te shoty w zimę? Wytrzymają minusowe temp.? Kręcą jeszcze kulasy poniżej 0? Pytam bo zamówiłem 4 sztuki dla mnie i chłopaków żeby nie katować AEGów w taka pogodę jak dziś ;D Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Bardzo dobrze radzą sobie w minusowych temperaturach. Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Moim zdaniem najlepsza rzecz dla początkującego z budżetem poniżej CM.028. A i dla bardziej zaawansowanego - idealna replika na spring party, na pożyczkę dla gosci, czy na czas, kiedy podstawowa długa replika leży w serwisie. Tak, ganiałem z tym na zwykłych łupankach przeciw AEG'om, kiedyś nawet na dynamicznym scenariuszu. Skuteczność miałem oczywiście dużo niższą niż z moim P90, ale wiedziałem, że nie ma co nastawiać się na skuteczność, i po prostu poszedłęm dobrze się bawić :D Link to post Share on other sites
Recommended Posts