Davido9020 Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Witam, Jestem posiadaczem repliki AK 74 (Cymka 045A) i postanowiłem zakupić do niej lunete. Jako, że nie miałem z lunetami nigdy nic wspólnego chciałbym prosić posiadaczy o jakieś rady. Chciałbym wydać na lunetę nie więcej jak 160 złotych żeby razem z szyną zamknąć się w 200 złotych:) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
stalker51 Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Naprawdę potrzebna ci ta luneta, czy po prostu chcesz sobie dopisać kilka punktów lansu? Na twoim miejscu wydał bym to 200zł na części i (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś) wymienił podstawowe rzeczy, czyli gumkę HU i lufę. Imho luneta przy karabinie szturmowym jest totalnie zbędna... Edited December 2, 2012 by stalker51 Quote Link to post Share on other sites
Davido9020 Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 (edited) Gumka już zakupiona, nad lufą jeszcze się zastanawiam czy zaszaleć z promykiem i wydać prawie połowę tego co na replikę na lufę czy jednak stonować i kupić systema. A co do lunety to poprostu wydaje mi się, że wygodniej będzie się z tego strzelać niż po replice. A co do lansu to raczej nie ten motyw. Generalnie bardziej na AK podoba mi się kolimator ale wydaję mi się, że luneta będzie dla mnie wygodniejsza;) Pisz staranniej. Edited December 2, 2012 by axelrybaczewski Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 na odległości, na jakie wali 0.45, luneta się baaaardzo przyda. Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 To weź już sobie ten kolimator i oszczędź wstydu suni ;) Quote Link to post Share on other sites
Davido9020 Posted December 3, 2012 Author Report Share Posted December 3, 2012 Co do tej przydatności to masz rację jednak od zawsze miałem fioła na pkt lunet i prędzej czy później taką zakupię;) Jesli chodzi o wstyd to ile ludzi tyle gustów- osobiście nie uważam, że AKS powinien zostać goły i grzechem jest jakakolwiek próba ozdabiania go. A kolimatora nie chcę bo to jednak nie to samo i po drugie słyszę same złe opinie wiążące się z przyciemnionym obrazem utrudniającym rozgrywkę. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Nie wiem skąd czerpiesz informacje. Mialem 4 kolimatory i ani jeden nie ściemniał obrazu, ten problem mają raczej lunety. Tak jak w fotografii im dłuższy obiektyw ( zoom ) tym mniej światła wpada. Kolimatory zoomu nie mają więc wpada Ci 100% światła. Suka jest bardziej rozpylaczem niż karabinkiem precyzyjnym, luneta pasuje na tym tak jak na mp5. Ja bym dał kolimator, jak nie lubisz hamerykańskich to jakiś radziecki np Rusak (Pycak) lub PK-AS Quote Link to post Share on other sites
Davido9020 Posted December 3, 2012 Author Report Share Posted December 3, 2012 Co do informacji to pytałem kilku ludzi z forum u których w galerii widziałem kolimatory. Jeśli chodzi o to czy pasuje luneta do akacza to masz trochę racji jednak lunety poprostu i się podobają. Ale jeśli już chodzi o kolimator to możesz polecić coś w cenie którą podałem w pierwszym poście? I jeszcze co do zaciemniania obrazu http://allegro.pl/profesjonalny-otwarty-kolimator-laser-4-tryby-o-i2728566029.html Uważam, że jednak jest on przyciemniony. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 Nie robiłbym sobie opinii na podstawie jednego zdjęcia kolimatora z jakiejś aukcji. Kolimator Red Dot Sight Military type 30mm G&P z asgshop kosztuje 149 pln - jeśli zrezygnujesz z lunet to brałbym ten. Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 osobiście nie uważam, że AKS powinien zostać goły i grzechem jest jakakolwiek próba ozdabiania go. A kolimatora nie chcę bo to jednak nie to samo i po drugie słyszę same złe opinie wiążące się z przyciemnionym obrazem utrudniającym rozgrywkę. W pełni podzielam Twoje zdanie, AKSU świetnie nadaje się na choinkę (choćby cudo Owna, do zobaczenia w dziale z fotkami). Ale, chłopie, ulituj się, luneta w AKSU pasuje równie dobrze jak do Ingrama... Co do kolimatorów to nawet jeśli szybka przyciemnia, to przecież przez ten celownik celujesz obojgiem oczu :) Quote Link to post Share on other sites
Davido9020 Posted December 4, 2012 Author Report Share Posted December 4, 2012 Mi się bardzo podobała replika użytkownika Parq, również gdzieś tam w galerii widziałem fotki. Ok, pod naporem z różnych stron zaczynam się rozglądać za kolimatorem, axelrybaczewski - dziękuję za tego rod dotta. Po prostu jeśli okaże się, że niefajnie mi się pracuję z kolimatorem, sprzedam go, zakupię lufę i wrócę zdać opinie:P Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 docter i jego kopie nie szpecą tak bardzo, a na froncie wyglądają nawet ciekawie. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Ja bym brał najpierw lufę, potem celowniki. Na co Ci kolimatory, lunety itp. skoro powtarzalność strzałów taka sobie? Quote Link to post Share on other sites
Davido9020 Posted December 8, 2012 Author Report Share Posted December 8, 2012 Jasna sprawa Alexanderexis - na nowy sezon będzie i jedno i drugie;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Mialem 4 kolimatory i ani jeden nie ściemniał obrazu Pozazdrościć, chińszczyzna z zasady niemal ma szkła szarofioletowe :/. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Co do informacji to pytałem kilku ludzi z forum u których w galerii widziałem kolimatory. Jeśli chodzi o to czy pasuje luneta do akacza to masz trochę racji jednak lunety poprostu i się podobają. Ale jeśli już chodzi o kolimator to możesz polecić coś w cenie którą podałem w pierwszym poście? I jeszcze co do zaciemniania obrazu http://allegro.pl/pr...2728566029.html Uważam, że jednak jest on przyciemniony. Używam tego typu koli na tej replice. I jak dla mnie jest OK.Zabezpiecz tylko szkiełko dodatkowo grubą np. pleksą. http://picasaweb.goo...433467965220498 Moja suka przed modernizacją w rękach kumpla. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 Ten otwarty z linka akurat mało zaciemnia, najgorsze są chińskie aimpointy moim zdaniem. Po prostu to zdjęcie sądzę, że jest tak obrobione, że naokoło jest zwykłe białe tło a sam celownik wycelowany był w jakąś ścianę. Koli zazwyczaj odbarwiają na fioletowo. Quote Link to post Share on other sites
Funky Scorch Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Ja w swojej Becie Specnaz używałem prawie rok kolimatora Swiss Arms ze zbrojowni http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=41_55&products_id=644. Kolimator nieco podobny kształtem do ruskiej Kobry, więc może służyć jako tani, niekoszerny zamiennik:P. Moim zdaniem dobrze prezentuje się na kałachach w drewnie. Dodatkowo miał bardzo dobrą jakość plamki i jest w dobrej cenie ;) Ten kolimator otwarty z linka mam aktualnie. Jeśli chodzi o ściemnianie to nie ma co się obawiać - zaciemnienie obrazu jest bardzo małe. Największą bolączką w moim jest słabo świecący celownik. W lesie jest ledwie co widoczny praktycznie niezależnie od nasłonecznienia, za to o wiele lepiej sprawuje się w budynku. Lunety na AKSU bym nie brał - Panie! Przecie to subkarabinek :D Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 13, 2012 Report Share Posted December 13, 2012 U mnie to koli siedzi albo na SIGu 552 albo na hi-capie i spisuje się miodzio. Nawet w słońcu. Może pora na nowe baterie? :D Albo gorsza sztuka się Chińczykowi zrobiła. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts