Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Nakolanniki za <20zł.

Recommended Posts

Szukając nakolanników na Allegro, natrafiłem na ten model dostępny po niskiej cenie i w kolorach

http://allegro.pl/no...2818217164.html

Czy ktoś może ich używał i mógłby wyrazić jakąś opinię na ich temat?

Liczę się z tym, że to chińszczyzna i nie będzie to jakoś Alty czy Bijansów ale może by wystarczyły a cena kusząca (mam ograniczony budżet). Poza tym posiadają taki sam system mocowań jak Alty czyli szybkozłączki i pasy różnego rodzaju, górny elastyczny a dolny nie.

Edited by remidas

Do czego mają wystarczyć? Do ochrony kolan,czy do lansu? Jeżeli masz ograniczony budżet to odpuść sobie taki

(i podobny) badziew. Szkoda wywalać kasę w błoto.

Lans odpada bo to nie w moim stylu:) Podstawowa ochrona, głównie w terenie leśnym, sporadycznie w zurbanizowanym.

Edited by remidas

Alty można czasem wyrwać za 80-100zł. Bijansy też taniej można kupić jak się poszuka (używki w dobrym stanie można spotkać). Dołożysz trochę więcej,kupisz najwyżej trochę później ,a będziesz o wiele bardziej zadowolony. Ucz się na błędach innych graczy :icon_wink:

Alty można czasem wyrwać za 80-100zł. Bijansy też taniej można kupić jak się poszuka (używki w dobrym stanie można spotkać). Dołożysz trochę więcej,kupisz najwyżej trochę później a będziesz o wiele bardziej zadowolony. Ucz się na błędach innych graczy :icon_wink:

Ok, dzięki za opinię :)

Posiadam.

Kupiłem przy okazji, za 12,50 - w celu podniesienia swojego współczynnika ujemnego lansu.

.

Do zdjęć są całkiem OK.

Do używania to się toto nie nadaje.

Skorupa twarda, praktycznie nie elastyczna, zamocowana zbyt dużą ilością nitów. Taśmy śliskie, jakość typowo chińska. Gumy tak samo. Strzępią się od zaciskania. Zaczepy wyrywają się od samego patrzenia. Zapięcia są skonstruowane zerżnięte z Alty na tyle ynteligentnie, że ząbki w nich blokują przed zaciskaniem, a nie poluzowywaniem się taśm i gumek...

Wszystkie te czynniki powodują, iż nakolanniki zsuwają się do tego stopnia, że już po wejściu po schodach na pierwsze piętro opadają o połowę. Po przebiegnięciu 20 metrów tak samo. Oczywiście dyskwalifikuje je to od jakiegokolwiek użycia.

Nie mogę za to nic zarzucić amortyzującej piance i wytrzymałości skorup.

Wyrwaniu zaczepów zapobiegłem przez zalanie materiału klejem cyjanoakrylowym. Jeśli ktoś kiedykolwiek popaprał się podczas klejenia czegoś, to wie że to cholerstwo po wsiąknięciu w materiał za nic nie daje się wykruszyć. Wykorzystałem to i zalałem miejsce w którym są zamontowane zaczepy. Cóż - trzyma się, i to całkiem porządnie.

Obecnie czekają w szafce, aż kupię taśmy i gumy antypoślizgowe, przerobię zapięcia i roznituję dolne nity.

Podsumowując - jakość wprost proporcjonalna do ceny...

Posiadam.

Kupiłem przy okazji, za 12,50 - w celu podniesienia swojego współczynnika ujemnego lansu.

.

Do zdjęć są całkiem OK.

Do używania to się toto nie nadaje.

Skorupa twarda, praktycznie nie elastyczna, zamocowana zbyt dużą ilością nitów. Taśmy śliskie, jakość typowo chińska. Gumy tak samo. Strzępią się od zaciskania. Zaczepy wyrywają się od samego patrzenia. Zapięcia są skonstruowane zerżnięte z Alty na tyle ynteligentnie, że ząbki w nich blokują przed zaciskaniem, a nie poluzowywaniem się taśm i gumek...

Wszystkie te czynniki powodują, iż nakolanniki zsuwają się do tego stopnia, że już po wejściu po schodach na pierwsze piętro opadają o połowę. Po przebiegnięciu 20 metrów tak samo. Oczywiście dyskwalifikuje je to od jakiegokolwiek użycia.

Nie mogę za to nic zarzucić amortyzującej piance i wytrzymałości skorup.

Wyrwaniu zaczepów zapobiegłem przez zalanie materiału klejem cyjanoakrylowym. Jeśli ktoś kiedykolwiek popaprał się podczas klejenia czegoś, to wie że to cholerstwo po wsiąknięciu w materiał za nic nie daje się wykruszyć. Wykorzystałem to i zalałem miejsce w którym są zamontowane zaczepy. Cóż - trzyma się, i to całkiem porządnie.

Obecnie czekają w szafce, aż kupię taśmy i gumy antypoślizgowe, przerobię zapięcia i roznituję dolne nity.

Podsumowując - jakość wprost proporcjonalna do ceny...

Dzięki za solidną opinię. Powiem szczerze, że nie jestem zbyt wymagający jeśli chodzi o nakolanniki ale po przeczytaniu tego co napisaliście pewnie jednak sobie je daruję i postaram się ustrzelić jakieś Alty.

• 3 weeks later...