Klucha98 Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Witam.Czy w każdym orginalnym iMAXie B6 jest zailacz ,czy trzeba dokupić ? W tym pisze że jest: http://allegro.pl/skyrc-oryginal-imax-b6-zasilacz-5a-lipo-gw-wawa-i2873681276.html a w tym już nie : http://allegro.pl/skyrc-pl-ladowarka-imax-b6-oryginalna-lipo-fv-gw-i2871966549.html Czy tem imax to podróbka http://allegro.pl/ladowarka-rc-power-imax-b6-zasilacz-220v-nowa-i2896678938.html ? Quote Link to post Share on other sites
kosiarzPL Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 nie nie w każdym jest dołączony zasilacz, jeżeli chcesz kupić ładowarke razem z zasilaczem to polecam ci tego użytkownika allegro bo wiem że ma oryginalny sprzęt http://allegro.pl/skyrc-pl-oryginal-imax-b6-zas-15v-4a-lipo-gw-i2891375054.html (sam u niego kupowałem) Quote Link to post Share on other sites
Klucha98 Posted December 30, 2012 Author Report Share Posted December 30, 2012 Czy jeśli kupię ładowarkę bez zailacza to czy mogę używać zilacza 9V 3.6A ? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Nie. Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted January 1, 2013 Report Share Posted January 1, 2013 Podepnę się do tematu czy zasilacz 12-22V 4,5A uciągnie ładowarkę? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 1, 2013 Report Share Posted January 1, 2013 Pewnie tak. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 zasilacz do ładowarki imax, turnigy czy tez podobnej, musi mieć co najmniej 11,5v i 1,5A (tak by zbalansować poprawnie ogniwo lipo 3s o średniej pojemności i wszystko inne o niższych napięciach). Zasilacze dedykowane są dosyć drogie - 40-100zł, są za to 2 inne możliwości: - zasilacz z komputera PC ATX (nie każdy się nada, te dziadowskie dają napięcie w okolicy 11,5 lub poniżej, będzie ładowarka piszczeć przy sporych lipo że imput low lup power break), wystarczy obciąć jedną z końcówek do dysków, na kabelki wpiąć żabki z końcówką do ładowarki (jest w zestawie zwykle) lub wlutować odpowiednią wtyczkę (1zł w elektroniku) oraz zewrzeć 2 kable na 20-24 pinowej wtyczce do płyty głównej (zielony i którykolwiek czarny w pobliżu); rozwiązanie nie jest może idealne, ale działa; - dorwać zasilacz z laptopa lub monitora, np. taki z odgryzioną lub inaczej uszkodzoną końcówką (nam i tak sie ona nie przyda); zasilacze te mają zwykle 12-24v i 2-5A, czyli akurat do potrzeb ładowarki; podpięcie identyczne jak w przypadku zasilacza z PC - żabki lub wlutować końcówkę. Obydwie opcje sprawdzone wielokrotnie, lipo i balancery do nich stosuję ponad 4 lata - ludzie kiedyś uciekali i odsuwali się, bojąc się że mi to to w kolbie wybuchnie :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 Albo zasilacz od xboxa 360 pociągnie dwie ładowarki a cena jest całkiem zgrabna. Quote Link to post Share on other sites
Klucha98 Posted January 3, 2013 Author Report Share Posted January 3, 2013 Sorry za tyle pytań w jednym temacie,ale mam jeszcze jedno. Czy będę mógł imaxem naładować akumulator od skutera(12V) Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 Tak. Quote Link to post Share on other sites
N3rvous Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Nie chciałem zakładać nowego tematu także piszę tutaj. Mam ładowarkę Turnigy Accucel-6 oraz akumulator turnigy 1300 7.4. Kolega pisząc żabki miał na myśli krokodylki? Na ładowarce wejście balansera jest ale nie ma mini tamyia, co w takim razie zrobić? Jakaś jest przejściówka do tego? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Można kupić albo zmontować samodzielnie. Quote Link to post Share on other sites
zjadaczmandarynek Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 Witam, mam pytanko co do tematu. Kupiłem na deltashop.pl imax'a b6 ale przyszedl bez kabla zasilającego. Probowałem go podłączyć pod zasilacz od laptopa ale wyskakiwał mi napis Input Vol ERR bez podłączonej baterii. Ładowarki mają takie same wtyczki pasujące jak do lapka i jak do ładowarki. Oto parametry tych zasilaczy: Asus AC ADAPTER Input: AC100-240V ~ 50-60Hz 1.5A Output: +19 - 4.74A Toshiba Input: 100-240V ~ 50-60Hz 1.5A Output: 19V - 3.95A W czym jest problem? Złe zasilacze? Czy muszę najpierw podłączyć baterie lipo / nimh potem kabel zasilający? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 W wersji imaxa na zasilacz, max napięcie to nie przypadkiem 18V? Quote Link to post Share on other sites
zjadaczmandarynek Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 W wersji imaxa na zasilacz, max napięcie to nie przypadkiem 18V? Okej, to muszę kupić zasilacz nie wiekszy niż 18V z minimum 5A? Czy jak to jest bo sie lekko już pogubiłem? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 Do ładowania pistoletów wystarczy Ci 1.5A, no chyba że ładujesz baterie 15min przed strzelaniem, wtedy już przyda się te 5A. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 (edited) Czasem Imaxowi jako prostownikowi do akumulatora samochodowego może się przydać pełna moc, więc ja bym poszedł w pełne 5A :icon_smile: Edited June 10, 2014 by hindus Quote Link to post Share on other sites
zjadaczmandarynek Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 Znalałem w pudle z kabalami o taki zasilacz i czy sie nada? Tylko końcówkę muszę w nim zmienić, więc przed cięciem i majasterkowaniem wolę się zapytać: LG switching adapter Input: 100-240V ~ 50/60Hz 1.2A 90VA Output: +12V 3.5A Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 10, 2014 Report Share Posted June 10, 2014 Styknie :) Quote Link to post Share on other sites
zjadaczmandarynek Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 (edited) Teraz mam mały problem, bo z ładowarką dostałem kabel zasilający, który z jednej strony ma wtyczkę do ładowarki a z drugiej strony ma szczypce do łapania. Więc postanowiłem użyć tego kabla do przrobienia swojego zasilacza LG wyżej wymienionego we wcześniejszym poście. Nie jestem jakimś elektrykiem i mam problem z tym. Odciełem końcówkę kabala od zasilacza LG i okazało się, że tam w srodku jest tylko jeden kabel a nie 2 kable jak przy wtyczce, którą posiadam z ładowarką, Ten jeden kabel jest w białej izolacji i dodatkowo otoczony niezaizolowanym kablem, Może ktoś wie jak podłączyć to? Zdjęcie pierwsze: zasilacz z uciętym kablem Zdjęcie drugie: ucięty kabel z bliska. Zdjęcie trzecie: kabel od ładowarki z wtyczką do podłączenia. Edited June 11, 2014 by zjadaczmandarynek Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 Obstawiam, że wewnętrzny to + (czerwony), a zewnętrzny - (czarny) ale bez miernika pewności nie będzie; czasem na wtyczce może być to odpowiednio oznaczone, np. tak: http://faylist.com/azsurplus/AC%20DC%20ADAPTER%203V%20300mA.JPG gdzie zilustrowane jest, że wewnętrzna część wtyku to plus, a zewnętrzna minus. I o ile jest to prawdopodobny scenariusz, że w tym samym układzie przebiega cały przewód, nie ma takiej gwarancji - kabel na samym końcu może się przeplatać i polaryzacja będzie odwrócona. Ogólnie jakbyś tak podłączył, to o ile nie zrobisz zwarcia nic nie powinno się stać - w przypadku odwrotnej polaryzacji Imax powinien to zasygnalizować, ale wiadomo - lepiej nie ryzykować i sprawdzić najprostszym miernikiem. Quote Link to post Share on other sites
zjadaczmandarynek Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 (edited) Opis na nalpece na zasilaczu jest taki sam jak u Ciebie (zjd). Tzn, że gdy wezmę ten kabel z zaciskami od ładowarki i zacisne czarne szczypce na zewnętrznych kabelkach a czerwone szczypce na wewnętrznych kabelkach i zasune izolacje ze szczypców na nie, żeby nie spowodować przypadkowego dotknięcia sie ich to powinno byc dobrze tak? Bo nie chce ciąć tego kabla od ładowarki, tzn nie chce obcinać tych końcówek ze szczypcami, ale jezeli będę musial je obciąć i na po prostu kable ze sobą zwinąć a na koniec obkleić taśma izolacyjną to to zrobię, ale wolałbym zostawić to i nie ciąć kabla. Zdjęcie przedstawia nalepke na zasilaczu. Zdjęcie przedstawia podłączone kable poprzez zaciski: Edited June 12, 2014 by zjadaczmandarynek Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 Wygląda ok, ale bez miernika tego nie sprawdzisz, więc albo ryzykuj, albo szukaj multimetru i sprawdź gdzie jest plus i minus w zasilaczu. Quote Link to post Share on other sites
zjadaczmandarynek Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 Dzięki hindus, miernika nie posiadam, ale postaram się kogoś znaleść kto ma i najpierw sprawdzę potem podłączę. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 Polecam kupić - nawet najbardziej chiński model multimetru (nie powinno być więcej niż kilkanaście zł) będzie w stanie zdiagnozować rozładowaną baterię, ogólnikowo stan naładowania (o tyle o ile bo tylko po napięciu) i ogólnie może się przydać "w domu". Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts