Yahalom Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Poddałem replikę małemu grawerowaniu laserowemu, ładnie wyżłobiły się napisy :) Problem jednak w tym, że tworzywo, z którego jest replika zrobiło mi napisy w kolorze tła. Jak ładnie wypełnić te "rowki" czymś białym, żeby osiągnąć trwały i estetyczny efekt? W ostateczności poszukam pewnie jakiegoś plastyka, choć gdyby nie było takiej potrzeby to mogę zrobić to sam :) Największy problem mam z bardzo małymi literkami - gdyby nie to, to nie byłoby problemu :/ Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Biała kredka świecowa plus zapalniczka żarowa. :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 4, 2013 Author Report Share Posted January 4, 2013 Na plastikowym body? ;D Quote Link to post Share on other sites
KapitanBomba04 Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 (edited) Podtop kredkę/świeczkę nad korpusem, wosk niech skapie mniej więcej na grawerkę, potem wygładź powierzchnię, usuwając nadmiar wosku. Właściwie tyle. Ewentualnie, jak Winiacz, użyj lakieru (modelarski/spray) nanosząc go pierw na np. papier, a następnie igłą/czymś drobnym i szpiczastym wprowadź w rowki. Ot, co... Edited January 4, 2013 by KapitanBomba04 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 4, 2013 Author Report Share Posted January 4, 2013 Rowki są zbyt płytkie na wosk - próbowałem :( Spróbuję z igłą i farbą... Quote Link to post Share on other sites
Kudłaty Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Zamaluj farbą olejną (w miarę niewielką ilością) i natychmiast ją zetrzyj wilgotną szmatką. Jeżeli rowki są wystarczająco głębokie i o kańciastych brzegach to farba z powierzchni się zetrze a w rowkach zostanie. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 Wypełniaczem do fug :) Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted January 4, 2013 Report Share Posted January 4, 2013 To może ja się wypowiem. W swoim G36 wypełniłem wygrawerowane oznaczenia selektora ognia. Strzykawka + igła (ja jeszcze zwęziłem otwór wylotowy odpowiednio szlifując) + lakier samochodowy. Robiłem to powoli bardzo, i warstwami (plastik był trochę porowaty i wchłaniał, no i lakier się kurczył), a na koniec tylko słabym rozpuszczalnikiem (do wyrobów ftalowych to był konkretnie) zmyłem nadlewki przy pomocy patyczka do uszu. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 4, 2013 Author Report Share Posted January 4, 2013 Zamaluj farbą olejną (w miarę niewielką ilością) i natychmiast ją zetrzyj wilgotną szmatką. Jeżeli rowki są wystarczająco głębokie i o kańciastych brzegach to farba z powierzchni się zetrze a w rowkach zostanie. Właśnie siadłem do komputera po zrobieniu tego i widzę twój post :D Ta metoda działa ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Wypełniaczem do fug :icon_smile: Hahahahaha, upadłem. Szybkie zmycie farby działa, potwierdzam :) Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Polecam korektor raki w "długopisie" z metalową końcówką z kulką. Rozprowadzasz korektorem w rowki farbę, po chwili oczyszczając miejsce nałożenia farby. Najlepiej zrobić to patyczkiem kosmetycznym z dodatkiem odrobiny delikatnego zmywacza do paznokci. ;) U mnie w replikach efekt bardzo dobry. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts