Powała Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 (edited) @Axel, @Dziećka, chyba nie zrozumieliście moich intencji. Jest wielu Maniaków, których stać na zakup repliki w granicach 500-1000 zł, a więc niskiej, a co najwyżej średniej klasy, więc sugestia Dreada dotycząca "wywalania" replik jest nie na miejscu. Chyba lepiej jest użytkować replikę za 500 PLN (bo na taką mnie stać) w sposób ograniczający zagrożenia uszkodzeniem, niż "wywalać" ją i obowiązkowo kupować replikę za 1500-3000 PLN. :icon_confused3: Edited January 13, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 A czy Dread gdzieś powiedział, że masz wywalać 1,5k na replikę? Jak dla mnie, to jego zdaniem gearbox który się sypie od strzelania na pusto to totalna kupa, której często się nie spotyka. Tak coś pokroju cm.022. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Sytuacja z pneumatykami posiadającymi tłok jest analogiczna jak z bronią cięciwową. Nie powinno się strzelać bez amunicji ani z tego ani z tego. To że tak się robi o niczym nie świadczy. Nasi politycy tez zachowują się tak jak się zachowują co nie oznacza że tak należy robić ;) Quote Link to post Share on other sites
Jaszczomb Posted January 13, 2013 Author Report Share Posted January 13, 2013 Czyli co do trwałości widzę jest praktycznie pół na pół, każdy ma swoje zdanie :icon_razz: Z jednej strony ta "poduszka powietrzna" dla tłoka, z drugiej jaką "poduszkę" zapewni kulka o wadze 0,25 g która jest podkalibrowa (śrut waży pow. 4 g zazwyczaj no i jest nadkaliborwy w stosunku do lufy). A jeśli wpływa na trwałość to też "obniża fpsy"? Bo najbardziej się tego obawiam :) Nie, nie jestem fanem "szmocy" ale szturmówka do lasu dobrze by było gdyby nie spadła poniżej tych 430 fps ;) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 (...) szturmówka do lasu dobrze by było gdyby nie spadła poniżej tych 430 fps :icon_wink: Bez przesady, znam bardzo wielu ludzi, których repliki mają 360-380 fps i doskonale sobie radzą w lesie nawet jeśli przeciwnik dysponuje 600 fps. ASG to nie tylko fps (choć dobra replika bardzo jest pożądana), ale również taktyka, umiejętność myślenia, przewidywania i poruszania się w terenie. Niedawno miałem tego przykład, gdy na treningu kolega ze stockowym MP5K samotnie (reszta oddziału była już unieszkodliwiona), "wykosił" dwóch przeciwników dysponujących G36-420 fps i M16-450 fps. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 szturmówka do lasu dobrze by było gdyby nie spadła poniżej tych 430 fps :icon_wink: Oj tam, oj tam. Shotgun AGM to niby nie szturmówka ale nie ma 400fpsów i w dobrych rękach daje radę w lesie. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Jest wielu Maniaków, których stać na zakup repliki w granicach 500-1000 zł, a więc niskiej, a co najwyżej średniej klasy, więc sugestia Dreada dotycząca "wywalania" replik jest nie na miejscu. Nikomu nigdy nie sugerowałem, żeby miał wywalać kupę siana na replikę, sugerowałem, że szkoda siana na gumnianą replikę, która rozpada się od strzelania na sucho - niezależnie, czy kosztuje 100, czy 10000 złotych. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Pewne jest jedno: skoro GB pekają z kulkami w lufach i na stockach to bez tych kulek na pewno o peknięcie będzie prościej. Czy szybciej o 80%, 50%, 10% czy 5%- nie wiem. Ale będzie szybciej. Jak spieprzyć gwint w VSR przy stockowym cylindrze i sprężynie nawet tylko m140? Bawić się na sucho. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts