MrocznyPopiskiwacz Posted January 16, 2013 Report Share Posted January 16, 2013 (edited) Witam Jakiś czas temu zapałałem chęcią posiadania RPK. Ponieważ cenię sobie życie i zdrowie, a posiadam z żoną wspólne konto, nie wchodzi w grę kupno nowej repliki (tym bardziej, ze przewiduję drobne zmiany, które podniosą cenę o kolejne dutki). Jedynym w tej sytuacji wyjściem, jest dla mnie skompletowanie części i złożenie jej w najbliższych zimowych miesiącach. Niestety, posiadany przeze mnie AKM Cymy, to CM.036 w standardzie TM, wiec raczej na dawcę organów się nie nada. Ale skoro mam w zapasie praktycznie cały tuningowany GB na mocarnych podzespołach, problem bebechów praktycznie jest "z głowy". Do mojego przyszłego RPK posiadam stalowy korpus Cymowski, kolbę i okładziny przednie. Czy jakaś litościwa dusza mogłaby przesłać mi spis części od cm.051 lub cm.052 ? Przy okazji: czym dokładnie różnią się te dwie wersje ? Ogarnij interpunkcje człowieku / Scharf Edited January 22, 2013 by Scharf-1ŚDKA Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted January 16, 2013 Report Share Posted January 16, 2013 Różnią się z tego co pamiętam składaną kolbą. Oprócz korpusu, drewien potrzebujesz jeszcz: lufa, kolanko gazowe, podstawa muszki z muszką, urządzenie wylotowe, obejma łoża, rura gazowa, suwadło z urządzeniem powrotnym, dekiel, chwyt pistoletowy, podstawa szczerbinki ze szczerbinką, chyba wszystko. Quote Link to post Share on other sites
MrocznyPopiskiwacz Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 Dzięki wielkie. Własnie przejrzałem ofertę Warszawskich sklepów i części do RPK widzę tylko w jednym (pewnie mają wszystkie, tylko nie reklamują się na www), a ceny takie, że chyba można by za to ze 3 oryginały w Afganie kupić :icon_eek: . Zaczynam się zastanawiać, czy jednak nie dało by rady oszczędzić i używkę jakąś łyknąć. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Moses chyba się swojej pozbywał, zagadaj do niego ;). Quote Link to post Share on other sites
MrocznyPopiskiwacz Posted January 18, 2013 Author Report Share Posted January 18, 2013 W tym problem, ze ja nie wyjmę nagle z tylnej kieszonki 8 czy 9 Władysławów. Oferty sprzedaży są, tylko dutków brak. Dlatego myślałem o kupowaniu w częściach i składaniu, tylko ze sama karoseria wyjdzie drożej niż nowy komplet :/ Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 (edited) Masz cm036 da radę, kup lufę od właśnie RPK lub SVD i dopasuj wszystko. Różnice są minimalne, przyda ci się jeszcze dwójnóg i coś co miałoby robić za atrapę wycioru. Nie znajdę ci go teraz ale jest temat jak gościu zrobił RPK z cm042 Edited January 22, 2013 by Scharf-1ŚDKA Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Przy samodzielnym skłądaniu nigdy nie wychodzi taniej, niż przy zakupie całości. Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Raczej jedna lufa i jedna robota nie wyjdzie drożej niż 235 innych części. Quote Link to post Share on other sites
MrocznyPopiskiwacz Posted January 18, 2013 Author Report Share Posted January 18, 2013 (edited) HA ! być może pojawiła się szansa zakupu wydmuszki, a to załatwiło by mi problem. Co do przerabiania AKMa, to też o tym myślałem, ale z drugiej strony stawiam tej replice zupełnie inne zadania, z RPK chcę zrobić monstertrucka do ścinania w lesie drzew :icon_biggrin: a w zasadzie do terenów otwartych i niezbyt zalesionych, czyli tam, gdzie jest dobra widoczność, duże odległości i swoboda przemieszczania się, a zarazem potrzeba obrony stacjonarnej. AKM jest raczej do rozgrywek leśnych i półzurbanizowanych. Edited January 22, 2013 by Scharf-1ŚDKA Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 A w terenie zalesionym juz nie będziesz używał aby ścinać te drzewa ? Kolego pomyśl co malujesz? Albo robisz replikę która wizualnie wygląda jak RPK albo coś co ją przypomina a działa tak samo. Quote Link to post Share on other sites
MrocznyPopiskiwacz Posted January 19, 2013 Author Report Share Posted January 19, 2013 Nie jestem maniakiem koszerności i gdybym mógł nabyć coś, co ma duży zasięg, dobrą celność i szybkostrzelność, a wygląda jak produkt stosunku kawaleryjskiego colta z procą, to by mi to nie przeszkadzało. Dlatego też najpierw myślałem o przerabianiu AKMa tak, by wyciągnąć z niego te wszystkie cechy. Doszedłem do wniosku, ze jednak chyba lepiej mieć 3 repliki o wyspecjalizowanych cechach: do cqb - mp5, do zwykłych rozgrywek lesnych - akm, a do wsparcia, terenów otwartych, obrony stacjonarnej - jakiś km, a RPK na tyle mi sie podobał, ze wybór padł na niego. Gdyby nie udało się go skompletować, cóż, trzeba by było pomyleć o czymś jeszcze innym. Przy tym ten rpk ma być zdecydowanie najmocniejszą repliką, której nie wykorzystam w większości rozgrywek, a gdybym przerobił akma tak by wizualnie przypominał rpk, to przed każdą strzelanką pewnie musiałbym zmieniać GB, a nie jestem fachowcem od sprzętu. Quote Link to post Share on other sites
Scharf Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Piszesz że nie masz pieniędzy a chcesz mieć dedykowane 3 repliki do każdej sytuacji :) Czegoś tutaj nie rozumiem. Quote Link to post Share on other sites
MrocznyPopiskiwacz Posted January 23, 2013 Author Report Share Posted January 23, 2013 Nie mam pieniędzy na wyjęcie z portfela 900 zł na nową replikę. Dlatego chciałem przeznaczyć miesiące zimowe na kupno części i złożenie jej na wiosnę. To wychodzi 200 zł miesiąc, a tyle mogę wydać, więcej mi żona nie pozwoli. Tłumaczyłem to na początku :) A 2 pozostałe repliki już mam, więc ich nie liczę... Quote Link to post Share on other sites
Guest TheMango Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Kolba strugana samemu, Lufa of SVD, dopasowanie, drewna na przód, lufa wew. i da radę ;] Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Kolba strugana samemu, Lufa of SVD, dopasowanie, drewna na przód, lufa wew. i da radę ;] WTF? Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 No co- fiejski kóstą, fól wypas szmery bajery. Quote Link to post Share on other sites
Scharf Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 Zapomniał dodać spinnerów :D Quote Link to post Share on other sites
Mardinas Posted December 30, 2023 Report Share Posted December 30, 2023 dzięki to bardzo interesujące Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts