Luxfores Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Witam, czołem. Znalazłem jedno zdjęcie żołnierza z bardzo ciekawą bandaną czy arafatką ? Nie wiem jak to nazwać. Wiecie jak się nazywa taki dodatek i gdzie można byłoby go ewentualnie dostać, żeby tak dolegało do twarzy itd. http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img255/3714/ussoldier.jpg Quote Link to post Share on other sites
embe Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 jest to pół kominiarka. Dostaniesz na allegro, gunfire itp. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 To multiwrap/neckgaiter. Do dostania m.in. w specshopie lub cqbtactical. Quote Link to post Share on other sites
Zuko0 Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 np: szalokominiarka Condora Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Dokładniej nazywa się to szalo-kominiarka, swoją kupiłem na specshopie ale w innych sklepach też to widziałem. Edit. Widzę, że zostałem uprzedzony :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Szalokominiarka mil-teca za 14 zł po podszyciu brzegów jest całkiem spoko Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 A jak zechce Ci się kupić np. Buff'a np. w wersji Merino (jest znacznie droższy niż 14zł) to też można. A wygodny i przydatny jest niesamowicie :) Szalokominiarka, chusta tunelowa, "multiwrap" - wszystko ta sama koncepcja, choć jakość i materiał (i kolor / wzór nadruku) oczywiście mogą się różnić diametralnie. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Właśnie, swoją drogą mam pytanie. Może ktoś polecić jakąś cienką i stosunkowo długą szalokominiarkę? Te wszystkie Buffy i inne Recon Wrapy mają mniej-więcej taką samą długość, jest może coś równie cienkiego, ale dłuższego? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Buff Merino. 63cm, właśnie zmierzyłem mojego. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 O. Dzięki. Tylko drogie to jak cholera. Ja nie oczekuję, by to kosztowało tyle co mil-tec (15 zł), ale 80-90 zł za szalokominiarę to trochę dużo :D Rozumiem, że nie ma alternatyw w sensownej cenie? No dobra, ale występuje to w sensownych "militarnych" kolorach? Interesuje mnie CB i oliwka. Mam też wątpliwości co do grubości materiału, szukam czegoś cieniutkiego na lato, do maskowania ryja głównie. Mil-tecowy produkt jest pod tym względem w sam raz Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 (edited) Tak, nazywa się "cedar" i jest sensownie zielone - mam i lubię.. Złotobrązowego (coyote) nie widziałem. Tu mam toto w roli szalika, dla porównania na barku widać kawałek brytyjskiego polara. Z tym, że ja mam stary wzór - jednolicie zielony, teraz Cedar i NeoCedar mają drobny wzorek. Nie uważam, żeby to przeszkadzało w maskowaniu :) Co do ceny - fakt, tanie nie jest, ale wełna z merynosa to wełna z merynosa, a nie syntetyk. Uważam, że warte jest tych pieniędzy. Edited January 23, 2013 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 (edited) Polską "szalobajerę" kupisz za 10zł z przesyłką lub nawet mniej, 95cm długosci. Wada, wełniana więc gryzie, ale idzie się przyzwyczaić. Edited January 23, 2013 by mikunda Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Druga wada - dość grube. I jest dość ciepła, a Buff da radę i przy wyższej temperaturze, i kilu róznych sposobach mocowania - jako czapka, szalokominiarka czy szalik - albo coś na kształt bandany. Czy opaska na głowę, choć to raczej w polu się nie sprawdza - ale po cywilnemu i owszem. Na codzień używam tego jako szalokominiarki na rower, do -5 stopni daje radę pod ProTeckiem. Polska "szalobajera" ma jest za to faktycznie bardzo tania :) Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 (edited) Konraktowa szalokominiarka USMC kosztowała mnie 50zł z przesyłką, ale grzeje lepiej niż szalik i mi po szyi nie gwiździ :icon_biggrin: Edited January 23, 2013 by WszystkoZajęte Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Swoją szalobajerę kupiłem za 4zł. Uważam jest warta tych pieniędzy :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Polską "szalobajerę" kupisz za 10zł z przesyłką lub nawet mniej, 95cm długosci. Wada, wełniana więc gryzie, ale idzie się przyzwyczaić. Mam polską szalokominiarę, używam jej zimą. Pytałem o coś CIENIUTKIEGO, ta polska bajera to na Antarktydę się nadaje Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 To Condor będzie ok :icon_wink: możesz też polować na NFM (mogę dać Tobie namiary na PW jak chcesz) , latałem w tym zimą po mieście i było ok. Druga sprawa to zapoznaj się z regulaminem. Ten dział jest dla NOWYCH użytkowników! Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Również polecam Condora, używałem go latem a także zimą na wypadach survivalowych i daje radę ;) Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Ojtam ojtam, miesiąc temu też byłem nowy ;] Ale ok, spoko, już siedzę cicho. Masz na myśli Condor multi-wrap? Namiary na NFM możesz podać, ale wątpię, żeby to było tanie/opłacalne Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Mam dokładnie tą szalo-kominiarkę: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_181_182&products_id=5481&name=Condor_-_Szalokominiarka_-_Multi-Wrap_-_Zielony_OD_-_212-001#!prettyPhoto Używałem jej pod koniec grudnia zeszłego roku w trakcie marszu nocą, temperatura sporo poniżej zera i spisała się całkiem dobrze. Dało się w niej oddychać i rozmawiać bez problemów. Nie powiem, że było mi w niej bardzo ciepło ale na niezbyt wielkich mrozach spisuje się nieźle, noszę ją też po domu gdy jestem chory ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts