Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Opinie o CM.042 Pierwsza replika.

Recommended Posts

Zastanawiam się nad kupnem pierwszej repliki. Byłem już na strzelankach z pożyczaną pompką ;P

Mój budżet to okolice 800zł.

oto rodzące się pytania:

1:Jaka jest wytrzymałoś gearboxa i body?

2:Jakie przebiegi wytrzymują?

3:Na wstępnie chciałbym wymienić w niej gumkę na zielona G&G czy to jest dobry pomysł?

4:Jaką baterię i ładowarkę mógłbym do niej dokupić?

http://www.taiwangun...m-tactical.html

5:Jaką inną replikę polecilibyście?

6:Kamizelka WZ93 Zastanawiam się nad nią co o niej powiecie? Jak się w lecie użytkuje? Nie przeszkadza w bieganiu?

8:Jakie gogle atestowane w kolorze zielonym polecilibyście?

9.Tak nawiasem http://www.taiwangun.../cm-048-cm.html Cm48 bardziej się mi spodobała jednak wolałbym w jednolitym kolorze i wersji tactical.

Dodatkowe info:

-M4 też nie pogrdzę.

-Liczy się dla mnie wygoda na strzelankach w lesie i terenie średnio zurbanizowanym ;D

-Nie szastam kasą.-

-Raczej nie Boyi.

Edited by Sowa80

Co do kamizelki - ja biegam z moratexem i nie marudzę (podobna do lubawy) Nic jeszcze nie pękło, wszystko się trzyma idealnie mimo wielu minutek czołgania (no godzinek :D) Ale wiele osób Ci będzie pisało, że się rozleci lub poleci ci małe kamizeleczki lepszej jakości :) Pamiętaj, że lubawa i moratex i tego typu kamizelki to są jednak spore i ciężkie, ale jak się przyzwyczaisz to są wspaniałe jeśli się ma sporo rzeczy.

Weź CM.040B, w sam raz i do lasu i do CQB dzięki składanej kolbie. Osiągi są jak dla mnie w sam raz. Kamizelka jest o wiele lepsza niż cokolwiek z ACM, więc jeżeli Ci pasuje, to ją bierz. Gearboxy są dość wytrzymałe, jednak może się trafić jakiś szajs (rzadko, ale może być). Wymiana gumki polepszy osiągi, ja u siebie mam Systemę Energy, podobna jakość. A co do ładowarki i akumulatora. Weź LiPo a do tego ładowarkę choćby Redox, jak masz więcej pieniędzy to Imax B6. Jeżeli nie wiesz jakiego Lipola dobrać, poszukaj na forum, jednak najlepsze to takie, w których C*pojemność w Ah da Ci 30-40 (np. masz batkę LiPo 2000mAh, 20C to wychodzi 20*2 to 40). A co do gogli, jeżeli koniecznie gogle to nie polecę nic konkretnego, ale za to mogę polecić okulary Uvex I-vo.

Jeśli ak to firmy boyi. W pełni stalowa budowa, łożyska kulkowe ( Chińskie ale zawsze) i wytrzymalszy gearbox. Ale już za 830 dostaniesz RK beta z G&G. Jeżeli jesteś nowy (a tak sądze po temacie) G&G to renomowana firma z USA. Pozdro i miłego szczelania!

Ps. Link do RK od G&G: http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmowe_aeg/rk-beta_g_g.html

Edited by Fort

Jeśli ak to firmy boyi. W pełni stalowa budowa, łożyska kulkowe ( Chińskie ale zawsze) i wytrzymalszy gearbox. Ale już za 830 dostaniesz RK beta z G&G. Jeżeli jesteś nowy (a tak sądze po temacie) G&G to renomowana firma z USA. Pozdro i miłego szczelania!

Ps. Link do RK od G&G: http://www.taiwangun...k-beta_g_g.html

Jestem pewien, że Tajwan nie należy terytorialnie do USA.

trochę odbiegacie od tematu :D

ja posiadam cm042 i strzela pięknie.. nawet od samego początku (na początku wymieniona tylko gumcia na czarną guardera i na kulkach 0,25 też guardera)

teraz już po większym tuningu też ładnie

miałem trochę problemów z selektorem ale jak to kałasz :D

polecam cm042a (w zwykłym drewno jest takie sobie)

cudowna alternatywa dla systemu vfc w którym wszystko jest droższe i tej samej jakości

Tak może wyglądać CM042 po umiejętnym dopasowaniu ostrych drewien.

(nie patrzeć na chwyt pistoletowy, nie był wykończony;p)

dsc07212b.jpg

Co do samej repliki: Stock strzela naprawdę przyzwoicie.

Mimo, że korpus nie jest stalowy, całość jest dosyć zwarta.

Standard TM może być trochę upierdliwy, jednak i do niego

jest wiele różnych konwersji i itd.

Mogę polecić.

Edited by senkuPH

To i to ma chyba ten sam gearbox, jednak 042 to standard TM, z tego, co czytam. W CM.048 musiałbyś wymienić chwyt przedni na jakiś z szynami i ewentualnie kolbę, przy czym tworząc wersję z eMowską kolbą musiałbyś modyfikować zespół prowadnicy kolby do zaczepu kolby w AK. Wystarczy szlifować nakrętkę i przewiercić prowadnicę kolby. Standard VFC jest generalnie ładniejszy i bardziej zgodny z palną wersją.