FutureSoldierM200 Posted February 5, 2013 Author Report Share Posted February 5, 2013 Kolega zamilkł bo knuł, knuł tak złośliwie że w końcu coś wymyślił. Wszystkim którzy odpowiedzieli na mój problem serdecznie dziękuję. Wymyśliłem że nie muszę tak na hop siup zaczynać (a shotgun'ów dalej trochę nie lubię). Postanowiłem uzbierać około 350 zł i zainwestować w dobrego AEGa myślę że może uda mi się w końcu znaleźć replikę M4 lub AK (kto wie być może od cymy) i dopiero wtedy przejdę do organizacji lokalnych "kulkoplujek" na razie mam teraz ze 20 zł. Ale to powinno się zmienić. Jeśli dalej ktoś chce mi pomóc to może szukać dobrych replik M4 lub AK ale koniecznie z metalowym GB. Wszystkim jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Trafiłem dziś na coś takiego http://www.airsoft-militaria.pl/product-pol-503-Karabin-CM028.html#projector_components_hidding Myślę ze będzie to dobry wybór w cenie jaką sobie obrałem ok.350 zł. Myślę ze będzie to dobra replika zarówno do starć CQB jak i do walk na otwartej przestrzeni. Oczywiście dalej przyjmuje cenne uwagi itp. Na razie to jest cel mojego ciułania piniędzy. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Przeglądaj aukcje sklepów internetowych, promocje itp. Czasami można wyrwać dobry sprzęt za małe pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 (...)Myślę ze będzie to dobra replika zarówno do starć CQB jak i do walk na otwartej przestrzeni.(...) Do CQB nie będzie dobra, przekracza 360 fps, a ostatnio niemal utrwaliła się granica do 350 fps. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Dużo lepszy wybór niżeli to, co planowałeś kupić w pierwszym poście. Replika się dobrze spisuje, a jeżeli coś Ci w niej nie będzie odpowiadać, to możesz tanim kosztem poddać ją tuningowi i będzie sporo lepiej spisywać się jeżeli chodzi o parametry takie jak moc, zasięg, skupienie. Do tego ma całkiem wytrzymały Gb. Poszukaj tylko w jakimś bardziej polecanym sklepie, bo ja już się raz przejechałem na podobnie wyglądającym i nawet chyba tym samym sklepie właśnie z taką samą cm.028 do tego stopnia, że sprawa nieomal skończyła się w sądzie po nagranym filmiku zepsutej repliki i wstawieniu go na YT. Powała Jeszcze chciałem coś zapytać, ale podkreślam, że jest to jedynie moje zdanie na ten temat i proszę go nie brać zbytnio do siebie. Czym tak faktycznie jest różnica 10/20 FPS'ów? Zważywszy, że replika w tym sklepie za pewne podaną ma moc na kulkach 0,20 więc jeżeli włoży tam 0,23/25 to FPS'y spadną za pewne do 320/10. Całe to CQB ogólnie rzecz biorąc ma dobre argumenty odnośnie 350FPS'ów bo jeżeli wszystko dzieje się w budynku, to po co więcej? Ale czy ktoś może mi przedstawić argument, który mnie przekona, że jest jakaś diametralna różnica pomiędzy ustalonymi 350 FPS'ami, a 370 FPS'ami? Prócz tego, że jest to 20 FPS'ów, które raczej szkód nie wyrządzi do tego stopnia, żeby ludzie musieli się bać wchodzenia na teren, gdzie biega szaleniec, zbrodniarz i bandyta z 370 FPS'ami miast 350.. Quote Link to post Share on other sites
zbyt Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 @Vaco, fps mierz się zawsze na kulkach 0,20 a limit CQB zależy od środowiska/organizatora to że zmienisz wagę kulek nie oznacza że twoja replika słabiej strzela - poszukaj na forum odpowiednich tematów osobiście , nie przeszkadzał by mi delikwent z 370fps przy limicie jaki w asgbb mamy 360fps, pod warunkiem ogólnego zaufania do niego (wole dostać 370 z bliska w korpus niż 300 w twarz) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 W naszym regionie w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, a na niektórych imprezach "na wejściu", przy rejestracji jest mierzona moc repliki i takich replik nie używamy w CQB. @Vaco, też nie bierz tego do siebie, ale czy jeśli w terenie zabudowanym jedziesz 55 km/h policja nie zwróci Ci uwagi? Jeśli nawet "odposzczają" to z lenistwa, bo nie chce im się pisać "pouczeń", ale jeśli będą bardzo rygorystyczni to już za 61 km/h wlepią Ci mandat. Przecież te 11 km/h to też niewielka różnica, a 1 km/h przekroczenia "bariery niekaralności" to już żadna róznica. Osobiście, jeśli są wprowadzone limity, to jestem za rygorystycznym ich przestrzeganiem! Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 FutureSoldierM200 - widzę, że interesuje Cię coś z rodziny "eMek"? Jeżeli ceny nie wzrosną do tego czasu aż uzbierasz wystarczającą gotówkę, to może pojawią się pierwsze recenzje i testy tych replik: http://gunfire.pl/product-pol-1152199158-Replika-karabinka-szturmowego-DG06T.html http://gunfire.pl/product-pol-1152199155-Replika-karabinka-szturmowego-DG02.html Możliwe, że będą to tanie i całkiem przyzwoite eMki na naszym tynku. Poszukaj o nich informacji na forum i obserwuj temat. Może się zdecydujesz. zbyt - siła uderzenia jest taka sama, tylko prędkość spada zdaję sobie z tego sprawę. Rozchodzi się o to, że to powinno być mniej więcej szacowane z jakąś tam tolerancją 20/30 FPS'ów, bo niektórzy kupią sobie replikę z 380 FPS'ów na 0,20 i ciężko im wejść na strzelankę CQB ponieważ mocno przekraczają dozwolone 350. Gdyby tam miał 480/500FPSów, to już za dużo - rozumiem. Ale te ustalone 350 bez możliwości przekroczenia o 20 FPSów jest śmieszne, bo te 20 FPSów nie robi aż takiej różnicy w sile uderzenia, żeby można tym wyrządzić poważniejszą krzywdę od tych ustalonych 350. Innymi słowy - limit 350 FPS'ów powinien być brany z tolerancją na przykład. do 20 FPSów. Powała - po części dla mnie masz rację, ale ten przykład mało adekwatny do sytuacji jest. Jeżeli jest ograniczenie do 50km/h, a ktoś jedzie 55 km/h to przysługuje mu "bariera niekaralności", w którą wchodzą przekłamania licznika i inne czynniki, tak? Oczywiście, ja tak samo jestem za przestrzeganiem limitów pod warunkiem, że są one jakoś uregulowane, a nie wyciągnięta od tak i wprowadzone w życie, niekoniecznie te limity muszą się zgrywać z rzeczywistością i tutaj jestem za wprowadzeniem drobnych poprawek, patrz - tolerancja na przykład do 20FPS'ów. Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 7, 2013 Author Report Share Posted February 7, 2013 @Vaco- coś musiało ci się pomylić patrzyłem na te dwie emki i znalazłem ta pierwsza dostępną na sklep.airsoftgun.pl. Co do parametrów to na mój gust są na dobrym poziomie cieszy metalowy gearbox. Tylko nie wiem jak to się może przełożyć na ich trwałość i opcje co do tunningu. W sumie oszczędził bym na niej ok 10-20 zł. I teraz mam nowy problem. Nie wiem czy dalej zbierać na kalasza czy ewentualnie zastanowić się nad repliką o której wspomniał kolega Vaco. A co wy sądzicie? Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 W jakim sensie pomyliłem? Przeczytałem swoje posty po raz kolejny i nie wywnioskowałem żebym pisał coś o niedostępności towaru. Poleciłem Ci te dwie eMki, które MOGĄ być lepszym wyborem w tej cenie. Podkreślam mogą, ponieważ jest to nowość na naszym rynku, a co za tym idzie chyba jeszcze nikt ich do końca nie przetestował. Jeżeli się sprawdzą w boju, to coś czuję, że ceny pójdą znacznie w górę..dlatego je podsunąłem wcześniej, żebyś ich za 2 miesiące nie odkrył na przykład, gdy już będzie za późno ;). Model DG02 jak widać posiada RIS'y. Fajna sprawa, oporządzenie możesz sobie powiesić dodatkowe, bez narażani się na koszty zakupu szyny. Gdybym ja teraz zaczynał od zera, to wybór padłby na którąś z tych replik. Możliwe, że położą na łopatki wszystkie polecane wcześniej repliki dla początkujących z rodziny Cymy i JG (cm.0.28x i G608). Przekonamy się z biegiem czasu. Liczę na fajną alternatywę. Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 8, 2013 Author Report Share Posted February 8, 2013 @Vaco- pomyliło mi sie faktycznie czy ktos z was jest zadowolonym uzytkownikiem cm.028 po wielu strzelankach, bo niektore filmiki na YT cos nie nastawiaja mnie optymistycznie. Chodzi mi o fps. czy faktycznie ma te ok. 370-380 odpiszcie bo nie chce sie demotywowac ps. dobry jest sklep www.sklep.airsoftguns,pl ? ale spokojnie tych filmow jest niewiele ;) Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Ten sklep to tak jakby stary gunfire. Tak jest dobry. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Ja posiadam od dłuższego czasu cm.028, przyznam, że trochę ją niedawno przerobiłem, więc jest lepsza, ale przed przeróbką też była całkiem dobra. Nic tam się nie psuło, wszystko hulało jak należy. Jedynie co na samym początku wymieniłem, to gumkę i lufę, którą miałem już w domu z innej repliki. Ogólnie rzecz ujmując, to nie ma na co narzekać za taką kasę. Wystarczy dokręcić śrubki, żeby zniwelować luzy i można się bawić. I nie samymi FPS'ami człowiek żyje. Jak się jest całkowicie początkującym graczem, to nawet lepiej kiedy jest ich mniej, niż więcej. . Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 8, 2013 Author Report Share Posted February 8, 2013 Mam takie małe pytanie poza tematem: myślicie, że ja jako początkujący gracz powinienem wymieniać coś na starcie w tej cm.028 czy starczy na razie to co się ma a dopiero potem ewentualnie. @Vaco- prawda nie samymi fps człowiek żyje a tunnig podobno tani... Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Gumka hop siup (przezroczysty guarder lub zielona G&G) to w pierwszej kolejności.. ;] naprawdę dużo daje Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Jak włożysz gumkę hop up na przykład zieloną G&G do tego kupisz baterię jakąś lepszą, dobre kulki bezszwowe i poprosisz sklep w którym będziesz replikę kupował o przegląd zerowy, ze smarowaniem i podkładkowaniem o ile będzie oferował taką usługę, to na pewno nie wykosztujesz się na to zbyt wiele, a osiągi się poprawią jak i kultura pracy. Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Vaco, lepiej żeby zamiast przegląd repliki zlecać sklepowi (jakiemukolwiek), pójść z tym do jakiegoś dobrego serwisanta. Gwarancji Ci co prawda nie da, ale nie powinna być potrzebna. Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 9, 2013 Author Report Share Posted February 9, 2013 Znalazłem przezroczysta gumkę Guardera. Ma to znaczenie czy jest wykonana z sylikonu czy z gumy? Tylko bateria nie wiem jaka ma być bo ja wiem o tunningowqniu replik tyle co o mongolskim balecie. To wszystko nie powinno zbyt dużo kosztować (sama gumka 25 zł) tylko niewiem czy do tego wszystkiego jest potrzebny naprawdę ten przegląd. Bo resztę mogę sam wymienić (może poza gumka) PS: ktoś może polecić jakie ammo używać do tych gumek. Bo na gunfire czytałem coś o nacisku odpowiednio do cięższych i lżejszych kulek ale ja myślę ze właśnie do kontroli nacisku służy regulacja hop up. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Amunicji nie dobierasz do gumki, tylko do repliki i jej mocy. Do replik 350-420 FPS optymalne są kulki 0,25. Niezależnie od tego czy posiadasz lufę stockową, czy precyzyjną używaj dobrych kulek, a do takich aktualnie należą G&G i MadBulle. Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 9, 2013 Author Report Share Posted February 9, 2013 Gadałem przed chwilą ze znajomym coś o replikach i powiedział mi tak "gdy kupisz juz ta replikę najpierw zobacz co potrafi". I tak chyba zrobię potem jak coś to jak pisał Vaco. Gumka, batka. A czy juz po kupnie można ew. wysłać replikę na przegląd do tego samego sklepu (jesli oferuje takie uslugi) czy do renomowanego serwisu, żeby samemu się nie bawić i nie stracić gwarancji. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Czysto logicznie, bo niestety nie znam pełnej odpowiedzi na Twoje pytanie, może mnie ktoś poprawić - silikonowa będzie bardziej miękka, a gumowa twardsza. Z tym, że to są tylko moje wywody. Równie dobrze mogą mieć taką samą twardość ;). Baterie weź sobie Li-Po 7.4 na początek pod warunkiem, że zaopatrzysz się od razu w ładowarkę i miernik napięć. Jeżeli nie stać Cię od razu na taki wypas, to zainwestuj w NiMH, nie będziesz musiał kupować ładowarki za 150 zł. Co do przeglądu itd. to oczywiście mam na myśli pozbycie się smarów, które Chińczycy ładują w kilogramach do repliki oraz podkładkowanie. Taki zabieg znacznie poprawi kulturę pracy repliki i żywotność części, jeżeli będą odpowiednio spasowane. Replika po wyjęciu z pudełka prezentuje się przyzwoicie i strzela też nieźle. Ale jak poprosisz o wymianę gumki i przegląd Gb. z tymi czynnościami, które wymieniłem powyżej, to nie pożałujesz i wiele też nie stracisz. No i nie będziesz w razie czego musiał wysyłać z powrotem repliki do sklepu, żeby to wykonali ;). Quote Link to post Share on other sites
Cichy112 Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Twardość nie zależy od tego czy jest gumowa, czy silikonowa, bo są hopki mega twarde z silikonu. Po to się zakłada gumki silikonowe, żeby replika strzelała w zimę jak trzeba. Sylikon nie zamarza. A co do gumki.. zielona G&G albo systema Energy. Obie kręcą mistrzowsko i zimą i latem. Batki póki co nie kupuj. Stockowa potrzyma pół roku intensywnego użytkowania. Najpierw zainwestuj w ładowarkę, potem w batkę. Co do chińskich gearboxów cymy jest jedna zasada. Nie otwieraj do póki nie *ebnie. Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 9, 2013 Author Report Share Posted February 9, 2013 @Cichy112 - jaka ładowarka byłaby dobra? Oprócz tej z zestawu. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Imax B6 lub jej pochodne. Quote Link to post Share on other sites
FutureSoldierM200 Posted February 10, 2013 Author Report Share Posted February 10, 2013 Myślicie ze którą usługę lepiej wybrać? I przed czy po zakupie cm.028 http://www.sklep.airsoftguns.pl/pol_m_Czesci-i-Akcesoria_Uslugi-serwisowe-192.html Tak aby samemu się nie bawić i nic nie schrzanić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts