Emcet Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Kupiłem ostatnio w demobilu niemiecki mundur. Teraz nadszedł czas na pranie ale na metce nie ma nic na ten temat, macie jakieś wskazówki? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Tak. Wrzuć do pralki razem z resztą ciuchów. Czasami wskazane jest sortowanie na białe i kolorowe ale dla dobra białych, nie kolorowych :D. Ostatnio kupiłem papier toaletowy z demobilu, wiecie może jak się podcierać? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Jeśli mundur helikona to polecam pranie w powietrzu , bo nawet czysta woda spiera barwnik w niektórych ubraniach ich produkcji. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Helikony są z demobilu? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Cholera wie co on będzie prać poza flektarnem :) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Ostatnio kupiłem papier toaletowy z demobilu, wiecie może jak się podcierać? Jakiś Ty dowcipny :icon_confused: zapewne zedrze Ci pierwszą warstwę koloru w komorze odbytu. Używaj po przeczytaniu instrukcji obsługi aby nie doszło do tragedii. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 Ostatnio kupiłem papier toaletowy z demobilu, wiecie może jak się podcierać? Np. Spodnie BlackHawka za 3 stówy można prać max w 30o, bo inaczej niszczą się specjalne, rozciągliwe włókna. Stąd moja niepewność, bo nie chce wyciągnąć z bębna pralki szorstkiego wora na kartofle, pozbawionego koloru - już raz tak miałem, że na allegro kupiłem flecktran i na nogawce spodni kolor był sprany prawie do białości. Co do firmy to jest to pozostałość po żołnierzu BW, czyli dobry towar. Upiorę to z kolorowymi rzeczami w 60o, chyba nie za gorąco. Jednak będzie ryzyko przejęcia koloru od chińskich gaci :icon_mrgreen: . Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Wszystkie badziewia mundurowe piorę od zawsze normalnie a raz na dwa lata wywalam 16zł na kolejne gacie z demobilu. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted February 6, 2013 Author Report Share Posted February 6, 2013 No to znaczy, że nie trzeba się z tym pierdzielić, dzięki za odpowiedź. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Ja mam odmienną szkołę tj. nie piorę mundurów. Wszystkie mają żywe kolorki a najstarszy mam jak data rejestracji na wmasg. Odświeżam wrzucając do pralki na program płukanie, bez chemii i odwirowuję. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 (edited) Wukaszku, a na imprezach, przeciwnicy nie lokalizują Twojej pozycji powonieniem? :maniak_jezyk2: Ad rem, piorę (też używam Flecktarn z demobilu) jak każdy inny ciuch, tyle że oddzielnie, w proszku do "kolorów" i w 40'. Edited February 8, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Nie, pachnie lasem. Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Ja również tylko płuczę mundur w pralce. Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 (edited) Helikony można śmiało prać, trochę jaśnieją, ale po 6 czy 7 latach to mają prawo, mam woodlanda nyco i wz93 ripstop, ripstop nieco bardziej wyblakł, za to spodnie nyco jak nowe, a używane także do chodzenia na codzień. Normalnie do pralki na 30, 40 prałem i na 50 stopni, chyba, że teraz robią jakies lipne, bo te moje są z 2006 i 2007 roku. Teraz piorę w płynie do prania, nie zostają ślady po proszku, ale nie wyobrażam sobie po paru godzinach biegania w upale nie wrzucić munduru do prania. Wiele słyszałem opowieści w stylu "munduru się nie pierze" bo się nisczy - tzn. jak rozumiem wojsko też nie pierze swoich mundurów ? :icon_biggrin: Równie dobrze można też nie prać innych ciuchów, bo przecież się niszczą i kolory blakną :icon_wink: Edited February 9, 2013 by Harry Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts