Bergin Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Proszę o pomoc : W UV 82 zaprogrogramowałem kanały PMR. Z PMR słychać w Bao, a w drugą stronę podczas nadawania nie słychać nic w PMR :( Będę wdzięczny za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Kanały (tony) CTCSS wyłączone? O ile sie nie myle to w Baofengach można ustawić oddzielnie ton dla nadawania i odbierania. Quote Link to post Share on other sites
Bergin Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 Kanały (tony) CTCSS wyłączone? O ile sie nie myle to w Baofengach można ustawić oddzielnie ton dla nadawania i odbierania. Wyłączone :( Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 23, 2015 Report Share Posted June 23, 2015 W PMR sprawdź, a nie w Bao. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 albo jakiś frequency shift włączony jest Quote Link to post Share on other sites
HermanL Posted July 29, 2015 Report Share Posted July 29, 2015 Hej. Nie chciałem zakładać nowego tematu ale ostatnio przytrafiła mi się usterka w moim radiu boaufen uv-5r.. Nie działa dzwięk, zupełnie nic nie słyszę czy to poprze wbudowany głośnik radia czy przez zestaw słuchawkowy. Resetowałem radio do ustawień fabrycznych i nic nie pomaga zero dzwięków. Czy ktoś z was miał takie uszkodzenie, łatwo i tanio można to naprawić? Quote Link to post Share on other sites
szymek_001 Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Wpisując z palca częstotliwości mogę wybrać tylko parametry z zakresu 144,000 do 146,99375. Co zrobić zbyt ten zakres był większy tzn 136 do 174? Tak samo jest z drugim pasmem - np nie mogę wpisać częstotliwości PMR. Radio to Baofeng Uv-5ra. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Skombinuj kabel i z poziomu PC rozszerz zakres częstotliwości. Pewnie kupiłeś jakąś dziwną zblokowaną wersję. Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Mam taki kłopot z baofengiem. Ustawiam częstotliwość A i B Nadaję na A. Dodatkowo słucham B. A czasem jest tak ze np mówiąc komunikat na A, końcówka komunikatu idzie na B. Trójkąt oznaczający aktywny kanał jest na A, klawiatura zablokowana. Odległość między mną a odbiorcą z A ~2km, nadawca B - 50-100m. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Czy zjawisko występuje zawsze, czy wtedy kiedy częstotliwości A i B są blisko siebie ? Quote Link to post Share on other sites
szymek_001 Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 @wiciok Zamowilem 2 sztuki od Chińczyka. W jednym wszystko ok no a w drugim taka rzecz ;) Czy konfigurowanie przez ten program jest w miarę proste? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Ale jaki program? Fabryczny, czyli tzw. VIP jest banalny w obsłudze, ale ogółem gówniany i odradzam korzystanie z niego. W CHIRPie jest to kilka kliknięć więcej, ale też absolutnie żadnej filozofii tam nie ma. Ofkorz z mojego punktu widzenia, bo np. niektórych może przerastać sama instalacja sterowników do kabla :icon_rolleyes: Dla bezpieczeństwa ustawiasz częstotliwość na której nic nie nadaje + maksymalny squelch, podpinasz kabel, instalujesz sterowniki odpowiednie do swojego kabla, włączasz radio i ustawiasz głośność na full, odpalasz CHIRPa, zczytujesz dane, przechodzisz na zakładkę settings->other settings i masz tam limity częstotliwości. Zmieniasz, zapisujesz, zapisujesz dane do radia, wyłączasz radio, odłączasz kabel i ma działać. Polecam też lekturę miklor.com, gdzie wszystko jest bardziej szczegółówo opisane. Quote Link to post Share on other sites
szymek_001 Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Szukam kabla i będę się bawił. Dzięki za pomoc, jak mi nie pójdzie, to będę jeszcze się odzywał :) Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Czy zjawisko występuje zawsze, czy wtedy kiedy częstotliwości A i B są blisko siebie ? A było zawsze daleko, B zawsze blisko. A taka sytuacja raz na kilka nadanych komunikatów. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Mistrzu, nie chodzi o fizyczną odległość między urządzeniami, tylko odległość w MHz między jedną, a drugą częstotliwością. Jeśli dajmy na to jedna częstotliwość to PMR3, a druga PMR4, to radio może zamiast nadawać wyłącznie na PMR3 siać jeszcze na boki i być słyszalne również na PMR4 i PMR2. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Dziękuję wiciok :) , oczywiście o to mi chodziło. W niezłych skądinąd tanich chińskich radyjkach może się zdarzyć sianie po okolicy w dość dużym zakresie. Występowanie zjawiska jeżeli radio B jest blisko (w sensie odległosci) moze wskazywać na tą przyczynę. Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 (edited) Mistrzu, nie chodzi o fizyczną odległość między urządzeniami, tylko odległość w MHz między jedną, a drugą częstotliwością. Jeśli dajmy na to jedna częstotliwość to PMR3, a druga PMR4, to radio może zamiast nadawać wyłącznie na PMR3 siać jeszcze na boki i być słyszalne również na PMR4 i PMR2. Częstotliwości były daleko od siebie. Wiem, że można to jakoś w menu ustawić, ale np w tej instrukcji http://sq9jdo.com.pl/Baofeng_UV-5R/Instrukcja/Instrukcja_PL_4.html w menu 34 brakuje mi 0 Edited September 15, 2015 by Marcin_Modzel Quote Link to post Share on other sites
falcong700 Posted October 14, 2015 Report Share Posted October 14, 2015 Czyli nie masz możliwości wymuszenia kanału do nadawania? Próbowałeś w Chirpie kablem sprawdzić? Quote Link to post Share on other sites
Giermen Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Ale jaki program? Fabryczny, czyli tzw. VIP jest banalny w obsłudze, ale ogółem gówniany i odradzam korzystanie z niego. W CHIRPie jest to kilka kliknięć więcej, ale też absolutnie żadnej filozofii tam nie ma. Ofkorz z mojego punktu widzenia, bo np. niektórych może przerastać sama instalacja sterowników do kabla :icon_rolleyes: Dla bezpieczeństwa ustawiasz częstotliwość na której nic nie nadaje + maksymalny squelch, podpinasz kabel, instalujesz sterowniki odpowiednie do swojego kabla, włączasz radio i ustawiasz głośność na full, odpalasz CHIRPa, zczytujesz dane, przechodzisz na zakładkę settings->other settings i masz tam limity częstotliwości. Zmieniasz, zapisujesz, zapisujesz dane do radia, wyłączasz radio, odłączasz kabel i ma działać. Polecam też lekturę miklor.com, gdzie wszystko jest bardziej szczegółówo opisane. Radio did not respond Kabel oryginalny, sterowniki aktualne, squelch na 9 , głośność max, co teraz? ^^ Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 http://www.miklor.com/COM/UV_Drivers.php#faq Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Odgrzewam Mam problem z zaprogramowaniem Baofenga UV-5R UP. Programy które mam, mogące programować UV-5R niestety nie są w stanie go zaprogramować. Czy ktoś zna jakiś program który obsługuje UV-5R UP? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Spróbuj w CHIRPie jako BF-F8HP. Jakoś nigdzie poza allegro nie spotkałem się z oznaczeniem UV-5R UP, więc podejrzewam, że to wymysł tamtejszych januszy biznesu. Quote Link to post Share on other sites
FullX Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Panowie! Potrzebuję pomocy. Jeden z naszych kolegów polecał na forum UV-5r jako babysitter. Pytanie moje brzmi - jaka jest czułość VOX, czy w cichym pokoju z odległości ok 0,5 m kaszel, cicha mowa uruchomi VOXa?. Czy wyświadczycie mi tą przysługę i ktoś to sprawdzi? Dla Was to chwila, dla mnie ważna rzecz. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted June 30, 2016 Report Share Posted June 30, 2016 jaka jest czułość VOX, Żadna. To nie zadziała. Quote Link to post Share on other sites
marcin_276 Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Witam, szukalem po wyszukiwarce forumowej ale nie znalazlem. Mam następujący problem: w moim baofengu: gdy wcisnę PTT i mowie to slychać tylko nośke a nie slychac mowy, ale jak juz podlaczy sie zewnetrzne PTT wszystko dziala OK. Wie ktoś o co chodzi ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts