Axel Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Funkcja dual watch jest pod menu 7 bodajże. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 Ale standardowo masz odsłuch na obydwa kanały. Tylko jak jest ctcss ustawiony, to niestety nie łapie to od razu :/ Musi chwile po nadawać, żeby krótkofalówka się przestawiła. Niebieskim przyciskiem A/B przełączasz tylko nadawanie pomiędzy tymi kanałami. Quote Link to post Share on other sites
r2d2 Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 Ja mam pytanie właśnie związane z obsługą kanałów A-B. Wiem można ustawić: -priorytet A nadawanie i odbiór, B-tylko odbiór (ale za pomocą przycisku AB nie można na zmienić ręcznie na B nadawanie) -priorytet B nadawanie i odbiór, A-tylko odbiór (ale za pomocą przycisku AB nie można na zmienić ręcznie na A nadawanie) -bez priorytetu czyli można nadawać i odbierać na dwóch kanałach zmieniając je przyciskiem AB. Ale tu jest problem bo np jestem na kanale A i na nim nadaje jednak gdy tylko radio złapie sygnał na kanale B trwale przestawia się na B-(gdy naciśniemy przycisk nadawania nadajemy już na B)- i na odwrót a gdy złapie sygnał na A znów "trwale" wraca na A. Z czym mam problem? Chciałbym ustawić sobie swobodne przestawianie kanału na którym nadaje za pomocą przycisku AB ale tak abym to ja decydował na którym kanale odbieram i nadaje a nie radio samo przestawiało się gdy coś bzyknie na A lub B. Owszem można to zmienić w menu jednak trzeba się wtedy trochę naklikać zmieniając priorytet, a ja chcę to robić tylko jednym przyciskiem AB. Da się ? Jakaś zmiana softu radia, ktoś coś wie? :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 A ja mam takie pytanie - jeśli na wyświetlaczu A mam fabrycznie częstotliwości VHF, natomiast na B UHF, to w związku z tym kanały PMR powinienem zapisywać na wyświetlaczu A, B, czy to bez różnicy? Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted July 12, 2013 Report Share Posted July 12, 2013 Nie ma żadnej różnicy. Możesz mieć na obydwu PMR lub UHF i będzie śmigać. Wszystko jest zamienne. Quote Link to post Share on other sites
Grimes Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 Mam Baofeng UV-5RU i nie wiem w jakim trybie programować z klawiatury kanały PMR w "chanell mode" czy "frequency mode"? Siedzę pół dnia nad tym radiem i mnie trafia... Nie potrafię przegryźć się przez całe to nazewnictwo. Próbowałem znaleźć jakiś punkt we Wrocławiu żeby zanieść do zaprogramowania ale gdy w rozmowie telefonicznej podaję nazwę radyjka to się okazuje, że nie znają marki. Proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted September 3, 2013 Report Share Posted September 3, 2013 W frequency mode. Wpisujesz z klawiatury jaką tam częstotliwość sobie wymarzyłeś, wchodzisz w menu, najprawdopodobniej pod numerkiem 27 masz MEM-CH, wcisnasz znowu przycisk menu, wybierasz(strzała w górę, w dół) bank pamięci, w którym to ma być zapisana ta częstotliwość i znowu wduszasz menu. Tylko, że jak pamiętam to trzeba zapisywać w pustej komórce, nie można nadpisywać kanałów. Więc trzeba najpierw wyczyścić jak potrzeba, opcją w menu DEL-CH. Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 masz może kabel usb? to bym ci gotowego pliczka dał tylko on działa na xp Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Jak umiesz lutować to możesz w 10 min zrobić sam kabel do programowania tylko, że COM. Prawdopodobnie podszedł by tez inne kabelki takie jak od noki po com. Wystarczyło by tylko zamiast wtyczki noki dać jacka 3.5 i 2.5 mm. Taka ciekawostka, że kabel własnoręczny działał na chripie tylko, ale to i tak wystarczy, żeby zaprogramować sobie kanały Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Taka ciekawostka, że kabel własnoręczny działał na chripie tylko, ale to i tak wystarczy, żeby zaprogramować sobie kanały Chrip jest super programem i działaja wszystkie opcje - dedykowany soft działa średnio (u mnie) a Chrip potrafi nawet wyłączyć radio FM Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 http://red.222.pl/download/uv5r.pdf - mały manual. 3 podpunkt to programowanie z klawiatury krok po kroku :P Quote Link to post Share on other sites
Grimes Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Kabel będę miał za kilka dni ale póki co walczę i nie dam za wygraną ;) Udało mi się dodać dwa kanały PMR: CH-001 446.00625 CH-004 446.04375 Tyle, że wyświetlacz pokazuje: CH-001 446.000 CH-004 446.037 Tak ma być? Jeszcze jedno pytanie - czy dobrze rozumiem, że przycisk A/B służy do tego aby wybierać kanał do nadawania a pod spodem kanał do nasłuchu? :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Kabel będę miał za kilka dni ale póki co walczę i nie dam za wygraną :icon_wink: Udało mi się dodać dwa kanały PMR: CH-001 446.00625 CH-004 446.04375 Tyle, że wyświetlacz pokazuje: CH-001 446.000 CH-004 446.037 Tak ma być? Jeszcze jedno pytanie - czy dobrze rozumiem, że przycisk A/B służy do tego aby wybierać kanał do nadawania a pod spodem kanał do nasłuchu? :icon_lol: A przestawiłeś funkcje STEP na 6.25? Bo inaczej zawsze Ci będzie inną częstotliwość ustawiać. Bo wtedy możesz ustawić tylko wieloktrotność STEP, czyli 6.25, 12.5, 18.75 itd. Quote Link to post Share on other sites
Grimes Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 (edited) Zresetowałem, przestawiałem funkcję STEP i nadal po wpisaniu 446.00625 wyświetla 446.000 Edited September 5, 2013 by Grimes Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 (edited) Pamiętaj, że dla kanału A i B można ustawić inny krok strojenia, może pomoże Ci takie info. Ale jeszcze raz - odpal freq mode, wklep z klawiatury 446.000, wejdz w menu, STEP i ustaw 6.25. Wróć do głównego ekranu, nadal się wyświetla 446.000, a teraz wduś strzałeczkę do góry a wskoczy 446.00625. Teraz zapisz kanał, tak jak w poprzednim moim poście pisałem. Edited September 5, 2013 by falloutpl Quote Link to post Share on other sites
Grimes Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Działa, bardzo dziękuję za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Grimes Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Dlaczego jak podłączam zestaw słuchawkowy otrzymany w komplecie wraz z radiem Baofeng UV-5RU to nie działa mi mikrofon? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Stawiam na uszkodzenie zestawu. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Dociśnij wtyczke. Quote Link to post Share on other sites
Folq Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 (edited) Witam odświeżę trochę kotleta, a więc jak usunąć pamięć w chanel mode? Edited January 24, 2014 by Folq Quote Link to post Share on other sites
zuluasg Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 (edited) Funkcja del-ch pozycja menu 28 kasuje zapamiętany kanał. Zajęte kanały mają nazwę ch-xxx wolne mają oznaczenie xxx. Edited January 28, 2014 by zuluasg Quote Link to post Share on other sites
zuluasg Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Proszę o pomoc. Mam dodane kanały jak je zmieniać. Na przykład pada hasło kanał czwarty. Jak go włączyć. Dziękuje za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 To zależy czy masz zaprogramowane radio i jakie częstotliwości na jakim kanale. jeżeli kanał 4 masz na 4 to wpisujesz 004 Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Witam serdecznie. Ponowne odświeżenie kotleta. Radio Baofeng UV5R przyszło do mnie dzisiaj i wszystko na pierwszy rzut oka działało. Zaprogramowałem sobie kanały, mogę odbierać, nadawać, jest radio, latarka i w ogóle te wszystkie bajery, ale... nie mogę za pomocą przyciska (ten niebieski) A/B przełączyć na drugi z wybranych kanałów. Nie wiem dlaczego. Po prostu strzałka przeskakuje na około 0,1-0,2s (ledwo zauważalne przeskoczenie) po czym wraca na górę. Może jest to wina jakiś ustawień? Proszę o porady. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Quote Link to post Share on other sites
zuluasg Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Bardzo dużo informacji http://sq9jdo.pl/1_4.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts