MrStone Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 Witajcie. Właśnie ostatnio zastanawiałem się nad moją kamizelką- Interceptor Body Armor marki ACM. Wiem co większość użytkowników forum myśli o wyrobach taktycznych ACM, ale skuszony ceną, wyglądem i dodatkową ochroną wolałem zaryzykować. Niektórzy twierdzą, że chest rigg'i i ciras'y ACM trzymają im dość długo, inni, że szybko się rozleciały. Zapewne wszystko zależy od tego ile Chińczyk dostanie ryżu. ;) Osobiście materiał mi nie przeszkadza, IBA wygląda w miarę solidnie (jak na te pieniądze) i jest dużo miejsca na wszelkiego rodzaju ustrojstwa. Fakt, może ogranicza trochę ruchy, ale w lesie idzie się przyzwyczaić, pewnie gorzej w pomieszczeniach. Martwią mnie jedynie szwy, które są chyba najsłabszym punktem. I teraz pytanie, czy np. gdybym dał krawcowi do poprawienia szwy jakąś wytrzymalszą nicią wpłynie to na żywotność? Albo co ew. mógłbym doszyć, odszyć, zmienić, aby ta "marna" kopia IBA wytrzymała mi z 2 latka? I błagam, nie piszcie, że kupiłem tandetę, śmiecia itd. bo zdaję sobie z tego sprawę, ale dostrzegam potencjał. I tak po tym co wyczytałem na forum, pierwsze wrażenie po dotknięciu było nawet pozytywne. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 Nie ma to jak kupić kamizelkę za 100 złotych by drugie tyle dać krawcowi (a nie każdy krawiec Ci to zrobi) za ponowne obszycie kamizelki. Nie wiem czy nawet po przeszyciu owa kamizelka wytrzyma Ci 2 lata, stania na półce czy leżenia w półce powinna dać rady. Nie wspomnę o tym, że kamizelka średnio nadaję się do taktyki zielonej. Potencjału nie dostrzegam, więcej nie jestem Ci wstanie pomóc. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 Generalnie to jw. Najlepiej sprzedaj to w cholerę, albo trzymaj do czasu, aż nie zbierzesz kasy na jakiś lepszy sprzęt... Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 23, 2013 Author Report Share Posted March 23, 2013 (edited) Znajomej krawcowej już pokazałem. Za obszycie chce 20 zł + drugie tyle za wstawkę w miejscu ramion (co prawda jest tam już jakaś gumowa, ale nie za ciekawie wygląda). A taka zwykła krawcowa może być, czy lepiej abym znalazł kogoś kto bawi się ze sprzętem taktycznym? Tylko, że mam tą kamizelkę od niedawna i zdążyłem tylko wypróbować na kilkugodzinnych biegach w lesie, na spotkaniu nie testowałem. Zanim uzbieram na coś lepszego powinien minąć z rok. Dobrze, aby do tego czasu posłużyła, ale pomyślałem, że wzmocnienie może się przydać. Dzięki za rady, w między czasie poczytam jeszcze trochę o innych kamizelkach. Edited March 23, 2013 by MrStone Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 A ja bym sugerował nic nie zmieniać, niech zostanie tak jak jest. Skoro kupiłeś ACM to znaczy że nie nosisz w kieszeniach (jeśli w ogóle jakieś doczepiasz) nic specjalnego- pewnie 1-2 hi capy i batona. Balistyki pewnie też nie wsadzisz. Jak gdzieś puści szew, to zepnij zaciskiem do kabli i odkładaj kasę na coś lepszego. Paradoksalnie- jeśli kamizelka ma służyć do noszenia sprzętu- to kwota za którą chciałbyś przeszyć szwy wystarczy na sprzęt sprawdzony przez jednostki specjalne. Im więcej utopisz kasy w kamizelce ACM (nazywajmy rzeczy po imieniu) tym dłużej będziesz musiał oszczędzać na coś lepszego. Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 24, 2013 Author Report Share Posted March 24, 2013 Karczu- fakt. Jedyne co mam do przenoszenia na niej to 2 mid'y, hi-cap, telefon, kompas i mapę, czasami latarkę. O płytach nawet nie myślałem, a już na pewno nie w ACM. Przy okazji, jest jakaś szansa na upolowanie porządnej IBA we flecku? Bo z tego co wyczytałem, oryginałów nie produkowano w tym camo, ale może jakieś bardziej polecane marki oferują replikę? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 :icon_eek2: IBA to kamizelka stworzona i używana przez armię Stanów Zjednoczonych - nie ma siły, żeby ktoś robił ją we flecku, bo jest to wręcz absurdalne. Pomijam oczywiście najtańsze "chińczyki" tworzone z myślą o airsoftowcach, którzy uwielbiają flecka... Oryginalne IBA to przede wszystkim Coyote Brown, UCP i Woodland. Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 24, 2013 Author Report Share Posted March 24, 2013 (edited) Wiem, wiem, czytałem na wiki. Myślałem, że może jak już Chińczycy poszerzyli warianty maskowania, to może jakiś lepszy producent też by się znalazł. Szkoda, bo chciałem mieć wszystko w jednym camo. A jakieś dobre kamizelki modułowe we flecku, można dorwać tak do 300 zł? Może być nawet z demobilu. Bo o modułowe trochę ciężko w takim camo. Albo ew. coś takiego polecacie? Edited March 24, 2013 by MrStone Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Patterna sobie odpuść. O polecanych kamizelkach poszukaj sobie na forum, było tego naprawdę sporo. Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 24, 2013 Author Report Share Posted March 24, 2013 Już kilka wątków dzisiaj przejrzałem, ale na razie nic ciekawego dla siebie nie znalazłem. Wracam do lektury. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 Jeszcze jedna rada- zacznij od ogarnięcia tego co chcesz nosić przy sobie, potem dopiero myśl nad oporządzeniem. Poważnie, jak będziesz miał wszystko ogarnięte to będzie lepsze niż strojenie się w jakieś customowe kamizelki balistyczne bez balistyki i tym podobne potwory. To co nosisz zmieścisz w mundurze i 2 kieszeniach na pasie- czyli zamkniesz się w 50zł. No chyba że chcesz być bieda-lansiarzem to wtedy nie ma dobrych rad, zawsze będzie źle :D Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 25, 2013 Author Report Share Posted March 25, 2013 Ogólnie chciałem coś modułowego, aby właśnie móc sobie konfigurować. Na razie przenoszę mniej więcej tyle ile pisałem. Ale nie wykluczam, że w niedalekiej przyszłości dojdzie trochę "bajerów" i na 99% dodatkowe magi do beretty. Molle jest fajne, bo mogę sobie doczepiać ładownice wedle uznania. Mogę dostosować minimum zależnie do taktyki zielonej, czarnej itd. Logiczne, że jak idę np. dla formy pobiegać kilka godzin, nie zabieram ze sobą dużo, a kiedy np. będę miał brać udział w 7-9 godzinnych spotkaniach będę brał zapas kulek, coś "na głoda", camel'a. Szukałem na początku chest rigg'ów z demobilu, tylko, że pod magi do mp5-tek trochę ciężko (albo kieszeń będzie za krótka, albo za szeroka i magi będą się obijały), a jak już są jakieś to nie we flecku. :) A tak poza tematem, macie jakiś dobry patent na grzechoczącego BBloadera? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 Tak. Jeden BB loader i to wypchany kulkami. Reszta w worku z zapięciem strunowym. Zwiniętym. Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 25, 2013 Author Report Share Posted March 25, 2013 Jeden BB loader i to wypchany kulkami. Reszta w worku z zapięciem strunowym. Zwiniętym. W woreczku strunowym to wiem, nie raz przenosiłem i było ok. Ale z woreczka do mida to trochę czasochłonne. ;) BB loader'a pakowałem na maksa, ale co z tego jak po jednym użyciu znowu grzechotka- słychać to na kilometr! :D Musiałbym po użyciu pakować na nowo z woreczka do loadera aby był pełny i nie zdradzał pozycji. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 Dokładnie tak. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 Przecie jedna strzykawka to 120 kulek, jeden mi- koło setki. Naładuj jednego mida do pełna taką strzykawką a pozostałe 20 kulek wywal albo doładuj drugiego mida. Pusta strzykawka nie grzechocze. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 Ja używam dużej strzykawki (ta w kształcie maga do eMki, ok. 500 bb). Załadowanie kompletu magazynków to 250bb. Dosypać do pełna z woreczka. Jak w czasie gry jest taki ruch, że muszę uzupełnić amunicję, to z reguły grzechotanie i tak mało mnie obchodzi. Mam inne zmartwienia ;) Quote Link to post Share on other sites
MrStone Posted March 25, 2013 Author Report Share Posted March 25, 2013 (edited) Errhile- no to mamy tą samą. :icon_wink: W sumie też by mi to nie przeszkadzało, ale jak ze znajomymi gramy 2/2, albo 3/3 to raczej wielkiego ruchu nie ma. Tylko, że wtedy zazwyczaj te dwa mid'y w zupełności wystarczą i nie potrzeba bb loadera. A ja już tak mam, że lubię się skradać. :icon_smile: Dzięki za pomoc. Edited March 25, 2013 by MrStone Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts