slepy Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Bry, Problem dotyczy tej klamki: http://www.militaria.pl/action_sport_games/pistolet_asg_gbb_sti_tac_master_%2817181%29_p6864.xml Otóż na oryginalnym magu na GG problemem jest wystrzelenie całego magazynka kulek na jednym nabiciu gazem. Jako iż replika jest przystosowana do CO2 pomyślałem, że sprawa może leżeć w za mocnej dla GG sprężynie kurka. Po testach wychodzi że się myliłem, stock z HC 5.1 WE ma niemal identyczną twardość i po zamontowaniu go jest taka sama sytuacja, na 150% Guardera jest jeszcze większa bieda z ilością wystrzelonych kulek (żadna niespodzianka). Wystrzeliłem dzisiaj 8 magazynków, z czego tylko 3 razy udało się wystrzelić (z biedą) 24 kulki. W pozostałych przypadkach było to najczęściej 17bb. W magazynku rozbierany był dolny zawór na części pierwsze (przeciekał) - sprawę załatwiła wymiana jednego oringa. Górnego zaworu narazie nie ruszałem, ale on raczej winny nie jest. FPSy są w normie, niewielkie skoki. Nie puszcza za dużo gazu przy strzale, nie przecieka, więc... Zamek, razem z BBU został rozebrany na części pierwsze, wyczyszczony i złożony ponownie - nie zaobserwowałem nic nadzwyczajnego. Mechanizmu spustowego nie rozbierałem, działa jak należy i wątpię, aby tutaj leżał problem. Problem ten przewijał się przez forum wielokrotnie i najczęstsza rada to ponoć kupno maga na CO2. Ale nie chce mi się wierzyć, że wina leży po stronie rodzaju zastosowanego zasilania. Jedyne miejsca nie rozgrzebane to mechanizm spustowy i górny zawór, czy tam może leżeć problem? Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Skoro nie wierzysz to musisz się nawrócić. Co2 jest po prostu silniejsze, lepiej nadaje się do zasilania rodziny 1911. Quote Link to post Share on other sites
patch Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Miałem magazynek na GG i na CO2. Na CO2 pisolet chodził elegancko a na GG był ten sam problem co u Ciebie. Już wierzysz, że wina leży po stronie zasilania? Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Spróbuj wymienić głowicę tłoczka na inną (chociażby Elementa). Ponoć pomaga, chociaż ja jestem jeszcze na etapie prób. http://forum.wmasg.pl/topic/134024-colt-meu-kjw-cylinder-sciaga-oring-z-wentylowanej-glowicy-tloczka/ Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted March 31, 2013 Author Report Share Posted March 31, 2013 (edited) Miałem magazynek na GG i na CO2. Na CO2 pisolet chodził elegancko a na GG był ten sam problem co u Ciebie. Już wierzysz, że wina leży po stronie zasilania? Jedna rzecz. Ten Colt jest kopią systemu TM i jakoś TM na gg działa normalnie. Army (też kopia TM) też śmiga na gg. Magia? Sprężyny (powrotna i kurka) nie są wcale mocniejsze niż u innych klamek na GG - sprawdzałem stock WE, nie widzę różnic. Dodatkowo, Dexterkrak bodaj pisał, że da radę spokojnie mag - półtora wystrzelić na jednym nabiciu i mu wierze, więc nie mam zamiaru kupować magów na CO2. Ewidentnie gdzieś coś nie trybi, tylko jeszcze nie wiem co. Miałem nadzieje na jakieś oryginalniejsze porady ;] Spróbuj wymienić głowicę tłoczka na inną (chociażby Elementa). Ponoć pomaga, chociaż ja jestem jeszcze na etapie prób. http://forum.wmasg.p...lowicy-tloczka/ Mam głowice SD, tylko coś średnio chce pasować do KJW. Jeszcze jutro pokombinuje w tym kierunku, dzięki. Edited March 31, 2013 by slepy Quote Link to post Share on other sites
patch Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Ale zwróć uwagę, że 1911 TM`a nie jest przystosowana do CO2 ;) Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Zawsze jest tak, że jeśli klamka przystosowana jest do obu rodzajów zasilania, to na jednym wypada o wiele słabiej od klamek nie przystosowanych do tego. Dlatego przy kupnie zawsze lepiej wybierać giwerki z jedną możliwością zasilania i będziesz zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Ten Colt jest kopią systemu TM I z tej błędnej przesłanki wynikają błędne wnioski ;]. Zero magii- ta klama niby jest w systemie TM ale nie jest kopia TM bo jest przystosowana do CO2. Sytuację można poprawić, podratować itp ale problemu się nie pozbędziesz. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted March 31, 2013 Author Report Share Posted March 31, 2013 I z tej błędnej przesłanki wynikają błędne wnioski ;]. Zero magii- ta klama niby jest w systemie TM ale nie jest kopia TM bo jest przystosowana do CO2. Sytuację można poprawić, podratować itp ale problemu się nie pozbędziesz. Ok, to jeszcze takie pytanie. Czym jest dokładnie to "przystosowanie do CO2"? Sprężyny nie są mocniejsze. BBU wygląda niemal tak samo jak w R27 czy Hi-Capie WE, jedynie rocket valve wygląda inaczej. Więc gdzie jest ta "lepsiejszość" dla CO2? Nic, jutro oglądnę mechanizm spustowy, spróbuje inny rocket valve, głowice i co jeszcze mi przyjdzie do głowy. Wystarczyłoby mi, aby na jednym nabiciu dało się wystrzelić jakieś 30 kulek (pełny magazynek + lekki zapas). Magów CO2 nie chce, bo są szpetne, więc jak nic nie wskóram, to się jej najwyżej pozbędę i już. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 O, w ostatnim zdaniu masz najlepsze rozwiązanie: sprzedać i kupić TM. Quote Link to post Share on other sites
patch Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Może i magi na CO2 są szpetne ale za to 1911 KJW działa na nich tak jak działać powinna. Ta klamka na GG to porażka... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 31, 2013 Report Share Posted March 31, 2013 Ta wersja tej klamki. Jak dorwiesz gdzieś w necie starą wersję, tylko pod GG to problemu nima. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted April 1, 2013 Author Report Share Posted April 1, 2013 O, w ostatnim zdaniu masz najlepsze rozwiązanie: sprzedać i kupić TM. Ha, wiedziałem, że w końcu do tego dojdziemy ;] Ale ale. Wymieniłem rocket valve/cylinder bulb na stocka WE i dałem deczko taśmy teflonowej pod oring głowicy tłoka - FPSy zmalały o 40 (przedtem było 300-280@0.23g, teraz jest dużo stabilniejsze 260FPS na takich samych kulkach), na pierwszym nabiciu gazem udało się wystrzelić 34 kulki, na drugim 31 i mam tu na myśli normalne strzały, pełny cykl zamka i FPSy na poziomie takim jak reszta. Jakby kogoś interesowało: Niebieski to stock KJW, szary to AIP. Nie chciało mi się już wyciągać stocka WE do zdjęć, a AIP ma niemal identyczną konstrukcje (standardowa dla Coltów i Hi-Cap), różnice widać od razu. Tak na marginesie, cylinder bulb AIP nie pasuje do cylindra KJW, ma nieco za dużą średnice. Wspominam, co by ktoś później nie płakał, że kupił i nie pasuje ;) I co, łyso Wam? ;p Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Jeśli masz głowicę tłoka wentylowaną, to ci teflon wylezie po 2 magu i będzie po staremu. Podobny problem miałem z 1911 bella - na zwykłym ggazie to niecały mag wypruwała (21 kulek bodajże), za to na gazie guarderka tym 2L, śmigała poprawnie, latem nawet do 2 magów. Jednak jakby nie patrzył, do co2 nadal temu trochę brakuje. Takie pytanko - te magi slim co2, będą podchodzić do meu we czy 1911 bella, gdyby tylko lekko zmodyfikować/zrobic w rączce repliki to wycięcie na obrys kapsuły? Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted April 6, 2013 Author Report Share Posted April 6, 2013 Jeśli masz głowicę tłoka wentylowaną, to ci teflon wylezie po 2 magu i będzie po staremu. Podobny problem miałem z 1911 bella - na zwykłym ggazie to niecały mag wypruwała (21 kulek bodajże), za to na gazie guarderka tym 2L, śmigała poprawnie, latem nawet do 2 magów. Jednak jakby nie patrzył, do co2 nadal temu trochę brakuje. Takie pytanko - te magi slim co2, będą podchodzić do meu we czy 1911 bella, gdyby tylko lekko zmodyfikować/zrobic w rączce repliki to wycięcie na obrys kapsuły? Głowica jest stockowa, nie wentylowana. Teflon jest włożony w rower na który wchodzi oring - jest ciasno i nie widzę możliwości, aby teflon stamtąd wywiało. A co do magów CO2 - do WE to chyba raczej nie, z tego co mi wiadomo to magazynki są inne. Do Bella prędzej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts