Abramow Posted May 26, 2013 Report Share Posted May 26, 2013 Witam Jestem pasjonatem histori, oraz studentem zajmującym się technologią CAX. Udało mi się zdobyć skany przedwojennej dokumentacji technicznej wyżej wymienionego pistoletu. Na bazie tej dokumentacji stworzyłem model 3D. W dalszej kolejności chce wykonać replike pozbawioną cech bojowych, oraz replike asg. Jako że średnio znam się na ASG, chciał bym prosić o pomoc w doborze "bebechów", oraz rozplanowaniu przestrzennym wnętrza. Jacyś zainteresowani projektem ? Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted May 26, 2013 Report Share Posted May 26, 2013 Myślę, że spokojnie można zaadoptować z któregoś z Coltów, wszak konstrukcja podobna. :icon_wink: Tak naprawdę potrzebny jest inny zamek oraz oraz chwyt pistoletu Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 26, 2013 Report Share Posted May 26, 2013 Ekhm... http://forum.wmasg.p...122792-vis-gbb/ http://www.jedendoje...8,2695-120.html Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted May 26, 2013 Report Share Posted May 26, 2013 Nie ma co kolegi zniechęcać, być może nie będzie strugał swój projekt jak user z drugiego linku, czy też nie będzie to dwa egzemplarze ja w rosyjskim modelu ;) Jeżeli replika pistoletu była by na dostępnych i popularnych podzespołach (ASG) i cena była by przystępna (ilość obniża cenę) to chętni na pewno się znajdą. Oba podane przez Ciebie linki można potraktować jako ciekawostkę i dowód na to, że można. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted May 26, 2013 Report Share Posted May 26, 2013 Dodałbym, żeby oprzeć to na 1911 konkretnie w systemie Tokyo Marui - znacznie większa dostępność części oraz samych replik w tym systemie, co za tym idzie także magazynków. Quote Link to post Share on other sites
Abramow Posted May 27, 2013 Author Report Share Posted May 27, 2013 Założenie jest takie, aby to było faktycznie możłiwie jaknajbardziej znormalizowane czytaj dostępność części itp. Do dyspozycji mam drukarkę 3D więc nim przerobie to na kod CNC wydrukował bym to z ABS (powinno wytrzymać) by wstępnie sprawdzić jak to wszystko się ma. Docelowo konstrukcja była by stalowa (prawdopodobnie C30 ale to narazie wstępnie) do tego ładna oksyda. Problem jedynie z okładzinami dość pracochłonne do zamodelowania i nie bardzo mam pomysł jak to robić z orginalnego tworzywa (forma za droga). Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted May 27, 2013 Report Share Posted May 27, 2013 (edited) Jeżeli docelowo miałby być stalowy to myślę, że powinien być na CO2 (nie wiem czy GG cofnie stalowy zamek a jeżeli cofnie, to ile razy?) a to spowoduje, że chwyt może być nieco szerszy. Wtedy zacznie się larum o koszerności itd. Może jednak anodyzowane aluminium wystarczy. Co do okładek to jeżeli są robione na świecie( a są ...) to w czym problem? Zamawiasz 200 sztuk i gitara Można też szukać w specjalistycznych sklepach dla kolekcjonerów http://www.asamnet.d...satzt/radom.htm Cena okładek może się wahać 0d 100 do 150 zł za ORYGINAŁY!!! Po za tym w Polsce też ludzie mają wtryskarki :icon_wink: Edytowałem dwa razy ale nie wiem czy pierwszy link będzie działał? Edited May 27, 2013 by 1beduin Quote Link to post Share on other sites
Abramow Posted May 27, 2013 Author Report Share Posted May 27, 2013 Czyli jakieś konkretne "bebechy" do tego gazowego zalecasz ? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 27, 2013 Report Share Posted May 27, 2013 Jeżeli Co2,to jedynie KJW,no chyba,że śpisz na kasie to 1911 od inokatsu. Quote Link to post Share on other sites
Abramow Posted May 27, 2013 Author Report Share Posted May 27, 2013 Można prosić na jakieś namiary co do tego KJW? Quote Link to post Share on other sites
KapitanBomba04 Posted May 27, 2013 Report Share Posted May 27, 2013 Chociażby tutaj http://gunfire.pl/product-pol-1152197045-Replika-pistoletu-KP1911-CO2.html Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted June 8, 2013 Report Share Posted June 8, 2013 Czytam, czytam i nie wiem czy dyskutanci dokładnie ogarniają temat. Na dzisiaj nawet wykorzystując gotowe elementy M1911 to bardzo dobrej repliki Visa się nie zrobi. Ja do swoich (już czwarty prototypowy) wykorzystuję całego Colta ASG (TM, Bell, WE, SRC) odpowiednio go tu i ówdzie zmieniając. Nie mam problemów wtedy z pracą pistoletu. To co na youtube to jest prototyp nr 1. Nr 2 i 3 są głębszą modyfikacją (w tym na Visa wz 1932), kosztowniejszą i bardziej pracochłonną. Colt, z racji kalibru i wielkości nabojów jest o ok 3 mm grubszy od Visa. Bardziej już grubościowo podchodzi TT (KWA czy SRC). A przy CO2 rozwiązanie było by takie jak zrobili Rosjanie przerabiając bojowe TT na 4,5 mm CO2 - cięcie szkieletu by pojemnik się zmieścił. BTW. SRC zrobili lepszy M1911 CO2 niż KJW bo magazynek nie ma takiej dziwnej stopki (tylko już tego modelu SRC nie ma). Z racji większej grubości Colta niż TT chwytu nie cięto ale ścianki boczne bardzo pocieniono i w okładkach od dołu zrobiono podcięcia. Do zrobienia dobrej (nie patrząc na te grubości) repliki Visa ASG trzeba dokonać istotnych modyfikacji zewnętrznych w dobrych kilkunastu miejscach i to jeszcze trzeba wiedzieć gdzie, szczególnie gdy się chce by replika rozbierała się jak Vis a nie M1911. Co do magazynków M1911-> Vis to też nie tak prosto. Kąt chwytu a tym samym kąt włożonego magazynka jest inny. Dodatkowo dno magazynka M911 jest położone ukośnie a w Visie jest poziome. To z kolei wymusza także modyfikacje gniazda sprężyny kurkowej. Okładki (kopie) na allegro są po 40 z. Za 10z więcej kolega z www.jedendojednego.fora.pl oferuje lepsze. A z kol. Abramovem to chętnie bym podyskutował na PW. Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted August 30, 2014 Report Share Posted August 30, 2014 (edited) Po ponad roku dalej walczę. Tak wychodzą rowki na suwadle. Pistolet z serii prototypowej. a tak bicia Jeżeli Co2,to jedynie KJW,no chyba,że śpisz na kasie to 1911 od inokatsu. No, obecnie jest jeszcze bardzo dobry KWC. Odrzut zamka jak w oryginale. Wystarczy popatrzeć na umiejscowienie wycięcia na zaczep zamkowy. I oferują też replikę bez znakowań. Edited August 30, 2014 by walther38 Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 (edited) No i pierwsza komercyjna wersja zasadniczo skończona. Rozbiera się jak Vis i działa jak Vis (bez łaski CLK KGP). Po lewej donor a po prawej rezultat kustomizacji. Edited December 26, 2014 by walther38 Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Przepiękna robota! Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 I będzie w walizeczce z ceryfikatem. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Jak by to był futerał-kolba z drewna to by jakoś lepiej pasowało do Visa. No ale nie można mieć wszystkiego. Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Bez poważnych przeróbek gniazda sprężyny kurkowej nie da się w tej zrobić normalnych prowadnic dla kolby. A sama drewniana kaburo-kolba to było by drugie tyle (p. produkt Pana Tobysa). Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Proszę - można sobie zrobić. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted January 7, 2015 Report Share Posted January 7, 2015 Moje gratki smakowity kąsek :) przy tej niszy życzę samych zamówień :D Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Byle im tylko podołać :icon_biggrin: i nie wstydzić się za jakość produktu. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Jakby mnie było stać Szanowny sam bym łyknął jednego, ale może w połowie roku się odezwę ;) Niestety zachciało się budować dom i kasa dosłownie przecieka mi przez palce ;) Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Znam ten ból :) Quote Link to post Share on other sites
ShayBuS Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Ciekaw jestem ceny takiego Visa - można o nią zapytać? :P Quote Link to post Share on other sites
walther38 Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 (edited) To z mojej byłej okolicy (TG) . Cena jest taka 2000 za całość - funkcjonalne ASG GBB, Jeśli "pasuje to proszę na PW adres maijlowy. Umieszczę w kolejce :icon_smile: Edited January 10, 2015 by walther38 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts