Kamil5764 Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 Witam wszystkich bardzo serdecznie ! :) Nie ma nigdzie działu w którym mógłbym się przedstawić tak więc zrobię to tutaj. Mam na imię Kamil i jak wiecie dopiero wchodzę w wasz świat :) Jeśli chodzi o wiek chyba to nie jest zbyt interesujące ale dla spokoju powiem ! :P Tak więc mam już 18 lat ii nie bardzo się z tego ciesze bo zaczynają się duuuuże obowiązki ! :D Choć wiadomo że ma to swoje dobre strony , chociażby takie że będę mógł uczestniczyć w rozgrywkach ASG . Tych mniejszych jak i tych większych ;) A więc do rzeczy .. Staram się ogarnąć jakoś to forum bo jest naprawdę bardzo dużo informacji no i jest wszystko co potrzeba ;) Tak więc na wstępie mówie że forum jest super wielkie dzięki że cos takiego istnieje ;) Ale jako że nie przeczytałem wszystkiego, jak wiadomo zbyt dużo tego jest i trzeba mieć dużo czasu na to chciałem wam zadać pare pytań które zapewne ułatwią mi nieco zadanie ;) Tak więc na wstępie chciałem się zapytać co oznaczają skróty AEG i GBB . Również interesuje mnie to jaki rodzaj napędu w replikach jest lepszy .. interesują mnie dwa wyjścia GAZOWA i ELEKTRYCZNA. Czytałem że gdy się ma replikę gazową trzeba od razu wymieniać pare części ;/ Proszę o jakies rady na ten temat .. I kolejne pytanie .. Czemu w replikach gazowych np. w emce m4a1 jest magazynek o pojemności 30 kulek ;o a w replice elektycznej pojemność wieksza niż 100 kulek ? Chyba można zmienić magazynek na jakiś lepszy który będzie mieścił więcej kulek ? ;) Na razie to tyle pytań i jeśli napisałem to w złym dziale to proszę mi wybaczyć ;) Tak więc jeszcze raz witam wszystkich i mam nadzieje ze będziemy sobie nawzajem pomagać i że spotkamy się na jakiś zlotach ! :) Cena nie gra roli co chodzi o replice ale dobrze gdyby nie przekraczała 1600 zł . Wiem że nie zrezygnuje z tego hobby bo już od małego mnie ciągnie to takich zabaw no i jestem pewny że nie zmienie zdania ;) A więc jeśli cos kupic to dobrego i żeby się z tego cieszyć !:) Czekam na wasze odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 Na początek nie musisz czytać wszystkiego :icon_lol: Wystarczy ten oto poradnik: http://forum.wmasg.pl/topic/122641-poradnik-maniaka-dla-poczatkujacych/ AEG - (ang. Airsoft Electric Gun) to najczęściej modele broni długiej, w których sprężynę naciąga specjalny silnik. Modele charakteryzują się możliwym trybem ognia ciągłego, dużym zasięgiem oraz szybkostrzelnością. Inne, również spotykane wyjaśnienie skrótu to Automatic Electric Airsoft Gun lub też Electric Airsoft Gun (EAG) GBB (ang. Gas Blow-Back) Replika gazowa z systemem Blow-Back. Patrz Blowback AEG są bardziej niezawodne, GBB posiadają większy realizm. Więcej kulek nie oznacza ,że magazynek jest lepszy. Oznacza to ,że ma większą pojemność. Niektórzy gracze (w tym ja) posiadają repliki posiadające magazynki o pojemności odpowiadającej realnemu odpowiednikowi naszych zabawek. Są też tacy co mają po 500 w Hi capie. No i witam serdecznie na forum. Quote Link to post Share on other sites
Kamil5764 Posted June 15, 2013 Author Report Share Posted June 15, 2013 A więc GBB mają zdolność do psucia się ? zresztą chyba tak samo jak AEGi ;) A więc jakbyś miał mi cos polecić to bardziej GBB czy AEG ? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 (edited) Na razie należy Ci polecić korepetycje z języka polskiego, ponieważ tego co piszesz, nie da się czytać. Nadto - jak się zdaje - nie skorzystałeś z linka wklejonego przez swojego przedmówcę. Kiedy już to uczynisz, będziesz mógł przejść do wyższego poziomu zaawansowania i użyć opcji "szukaj". Dzięki czemu otworzy się przed Tobą unikalna zdolność, samodzielnego wyszukania wielu ciekawych informacji - np.: Edited June 15, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 (edited) Witaj na forum, fajnie że są jeszcze ludzie którzy się ciepło witają- to tylko wróży dobrze na początek :icon_smile: Otóż drogi kolego, dla początkującego gracza zdecydowanie polecam ci kupno repliki elektrycznej, z kilku podstawowych względów. Pierwszym z nich jest ilość kulek właśnie w magazynku- aczkolwiek również dostępne są do nich magazynki o realnej pojemności. Drugim, mniejsza zawodność i relatywnie łatwiejsza naprawa (a replika zepsuje ci się w końcu tak, czy siak i należy niestety do tej myśli się przyzwyczaić). Trzecim jest łatwość obsługi- ot, podłączasz baterię i strzelasz. Na początku żaden nowy gracz nie posiada umiejętności takich jak chociażby szybka zmiana magazynków czy intuicyjne strzelanie (znajomość osiągów repliki przychodzi z czasem), więc aby zwyczajnie nadążyć za innymi możesz używać hi-capów. Nic nie stoi na przeszkodzie oczywiście abyś po zakupie repliki zaczął z nią ćwiczyć i podnosić swoje umiejętności obsługi, aby urealnić rozgrywkę. Jeśli masz około 1600 złotych na replikę, to jesteś w komfortowej sytuacji. Jeśli kręcą cię repliki AK- polecam VFC ze względu na doskonałe odwzorowanie oryginału, jeśli M4- G&P (z tych samych względów), jeśli G36- chociażby ARES (żeby daleko nie szukać) jest Twoim wyborem. Pozdrawiam i witaj na forum. EDIT: Kuba, ty to potrafisz zepsuć każdy temat swoim jestestwem i pierdołami. Edited June 16, 2013 by Buniek92 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 1. Kuba niestety ma rację. 2. Mimo to witam Cię Kamilu w społeczności maniaków ASG i taka moja rada, używaj nieco mniej "emotek", nie zastępują one znaków przestankowych. 3. Przy Twoim budżecie kupowałbym replikę elektryczną, stać Cię na replikę dobrej klasy i jakości. 4. Określ co Ci się podoba - G36, MP5, AK, M4/16 a może klimatyczne M14 lub pepesza - wówczas będziemy mogli Ci doradzić. 5. Może chcesz od razu kupić dwie repliki - główną i boczną (zapasową) - wówczas trzeba będzie nieco "obniżyć loty" i ograniczyć się do replik bardziej popularnych ale wcale nie najgorszych, bardzo wielu maniaków biega z replikami JG, CM i Boyi. 6. Radziłbym od razu zaopatrzyć się w magazynki typu Low-Cap lub Mid-Cap, organizatorzy imprez coraz częściej wprowadzają ograniczenia w tym zakresie. 7. Pamiętaj, że podstawowym, obowiązkowym wyposażeniem są DOBRE okulary lub gogle! Ja stawiam też na czele ochronę twarzy (szal, arafatka) i wygodne, nieprzemakalne buty usztywniające kostkę. Resztę wyposażenia można skompletować później, sukcesywnie. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 (edited) Dodajmy jeszcze dla pełnego obrazu, że za magazynki GGas trzeba zapłacić ok. 200zł/szt, a magi do AEG można za 1/5 tej ceny kupić, nie wspominając o dostępności. Edited June 16, 2013 by JarekPN Quote Link to post Share on other sites
Kamil5764 Posted June 16, 2013 Author Report Share Posted June 16, 2013 Jeśli ktoś miał problemy ze zrozumieniem treści to przepraszam,Jest to mój pierwszy post i chciałem żeby był na poziomie no ale jak widać są osoby którym zawsze coś musi nie pasować ;) Najbardziej podoba mi się m4-ka , więc myśle że przy tej replice zostane .. ;) a jaki byłby koszt broni bocznej w takim przypadku ? Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 (edited) Nie przejmuj się. Kuba to taki forumowy hejter wszystkich i wszystkiego, niegroźny na szczęście. Niech Cię nie zrazi ilość jego postów- 1800 z nich to pojazd po innych użytkownikach i moderatorach, a 148 to sama pomoc :icon_biggrin: Co do emek, z mniejszym portfelem polecam emki od Evolution airsoft, z jeszcze mniejszym emki od PJ (ale lepiej już dozbierać te 100-150 złociszy więcej kupić od EA), a z replik pierwszej klasy to polecam emki KWA bądź G&P. Przekreślenia moje. Za następne ubarwiacze i wycieczki osobiste polecą ostrzeżenia. Tyczy to się wszystkich. Buniek92 Edited June 16, 2013 by Buniek92 Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 (edited) Może chcesz od razu kupić dwie repliki - główną i boczną (zapasową) - wówczas trzeba będzie nieco "obniżyć loty" i ograniczyć się do replik bardziej popularnych ale wcale nie najgorszych, bardzo wielu maniaków biega z replikami JG, CM i Boyi. Wydaje się jednak, że zakup jednej - lepszej jakościowo repliki, wraz z magazynkami, baterią, ładowarką, ew. oporządzeniem - będzie wyborem słuszniejszym. A za jakiś czas, kiedy autor w polu zweryfikuje swój młodzieńczy zapał - wówczas (w miarę posiadanych środków) będzie mógł rozważyć zakup kolejnych replik. Radziłbym od razu zaopatrzyć się w magazynki typu Low-Cap lub Mid-Cap, organizatorzy imprez coraz częściej wprowadzają ograniczenia w tym zakresie. Takie ograniczenia bywają, jednak nie dostrzegam tendencji wzrostowej (przynajmniej na południu). Natomiast, o ile pozwala na to stan portfela, wartym rozważenia wydaje się zakup, wraz z repliką, kompletu akcesoriów (jw.) - w tym magazynków. Należy jednak pamiętać, że MC bywają kapryśne i przed ich zakupem należy zapoznać się z ogólnymi uwagami dotyczącymi obsługi tego typu magazynków oraz opiniami dot. konkretnego (wybranego) modelu. I gwoli wyjaśnienia niektórym "młodszym kolegom" (eufemizm). Pomimo negatywnego nastawienia do polityki miłości, nie mogę nie dostrzec, że z myślą o "nowych" został wykonany ogrom pracy. Niestety w wymiernej mierze okazała się pracą syzyfową. O czym świadczą tego rodzaju wątki i wasze aprobujące reakcje. A odnosząc powyższe do tego wątku, (min.) 3/4 dyżurnych pomagaczy, opinie na temat GBB opiera nie na osobistej znajomości zagadnienia, lecz na subiektywnie przetworzonych informacjach z tego forum (wzgl. od osób trzecich). Zatem - skoro autor może sam dotrzeć do informacji źródłowych (fakt, wymaga to odrobiny wysiłku) - to zapoznanie się z nimi bezpośrednio jest oczywiście lepsze, niż lektura czyichś opinii, powstałych na ich kanwie. QED "młodzi koledzy" (eufemizm)... Edited June 16, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 @Kuba, to była z mojej strony tylko propozycja, osobiście nie uważam zakupu repliki bocznej za priorytet a jej posiadanie, za konieczność. Może się jednak zdarzyć, zwłaszcza w terenie mieszanym, że posiadając replikę >350 fps, będzie się wyeliminowanym z części akcji odbywającej się w budynkach. Niestety w łódzkim, tendencja ograniczeń amunicyjnych jest wzrostowa, stąd moja rada w sprawie Low- i Mid-capów. Oczywiście różnie układa się to w różnych regionach. Osobiście jestem zwolennikiem tych ograniczeń - replika to nie maszyna do szycia - za wyjątkiem RKM-ów. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Co kraj to obyczaj... A odn. broni bocznej - dla mnie sprawa jest w miarę jasna. Najpierw trzeba mieć choinkę, żeby potem można było na niej wieszać bombki. :) Quote Link to post Share on other sites
alleStandard_pl Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Jeżeli to Twój poczatek przygody z ASG,to proponuję pozostać przy opcji zakupu jednej broni głównej,poboczna póki co nie będzie Ci do niczego potrzebna. Lepiej dołożyć i jak ktoś słusznie pisze powyżej, kupić repilkę dobrą jakościowo z wszelkimi akcesoriami. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 (...) poboczna póki co nie będzie Ci do niczego potrzebna. (...) Primo, nie ma replik "pobocznych", tylko "boczne"! Secundo, założenie z gruntu fałszywe! Tertio, piszesz z doświadczenia, czy z lektury? Żeby nie wzbudzać dalszych emocji przypominam co napisałem: nie uważam zakupu repliki bocznej za priorytet a jej posiadanie, za konieczność ale twierdzenie, że replika boczna nie będzie (nawet "póki co") do niczego potrzebna, to spore nadużycie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts