Hatch Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 Witam, mam nadzieję, że wstawiam w dobrym dziale. Mój problem jest dosyć nietypowy. Ogólnie moja emka spisuje się nieźle, bo przy 410 fps zasięg skuteczny na kulasach 0,3 wynosi ~70 m. I właśnie tutaj pojawia się problem. Otóż, na właśnie mniej tym zasięgu kulki nagle zaczynają ostro skręcać w lewo bądź w prawo, co mnie niezwykle irytuje, bo wiem, że bez tego mankamentu zasięg byłby jeszcze wyższy. Wewnątrz siedzi łatka m-nub ze zwykłą gumką z wyciętymi zębami, a na ramieniu dystansera doklejony jest gumiasty dystanser. Próbowałem chałupniczymi metodami zmieniać trajektorię lotu, nieraz przekręcając lufę w komorze, ale i tak za każdym razem kulki lecą jak im się podoba. Podklejałem taśmą gniazdo w lufie, żeby łatka siedziała wyżej, próbowałem kalibrować jakoś jej położenie na gnieździe, ale to nic nie daje. I tutaj pojawia się moje pytanie- znacie jakikolwiek sposób, żeby temu zaradzić, czy trzeba będzie zamawiać nową łatkę (co niezbyt mi się widzi, gdyż jedyna strona, która się tym zajmuje- hunterseeker armory- jest poza granicami naszego kraju). Prosiłbym również o niepisanie postów typu "wypieprz tą łątkę i kup gumkę Systemy albo Guardera, czy G&G", bo kombinowałem i z tym ( na zielonej G&G miałem niesamowite rozszczelnienie), a poza tym wiem, że nie otrzymam takich efektów ze zwykłymi systemami hu. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Hatch. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 Zmienić kulki? Niekoniecznie te muszą być złe, ale zawsze jedna zmienna mniej. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted June 30, 2013 Author Report Share Posted June 30, 2013 Kulki 0,3 Madbulla, w tej wadze podobno najlepsze. jakie byście polecili jako zamienniki? @CIUPAK1, po co pisać głupoty, skoro można nie pisać nic? Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 (edited) przy 410 fps zasięg skuteczny na kulasach 0,3 wynosi ~70 m Najpierw zmierz zasięg taśmą w linii prostej, strzelając poziomo. Potem zaczniemy rozmawiać. Jak kulki skręcają w różne strony, to masz coś namotane z gumką. Edited June 30, 2013 by ZuBeR Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 (edited) bo przy 410 fps zasięg skuteczny na kulasach 0,3 wynosi ~70 m Cytat po co pisać głupoty, skoro można nie pisać nic? Święta racja. Taaa :icon_smile: Jak kulki skręcają w różne strony, to masz coś namotane z gumką. Napewno....Tor lotu zależny od odpowiedniego cylindra do długosci precki oraz/i dystansera! Edited June 30, 2013 by verb007 Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted June 30, 2013 Author Report Share Posted June 30, 2013 (edited) Nie mam zamiaru niczego udowadniać i rozprawiać o tym, co jest prawdą, a co nie. Nie mam zamiaru bawić się z użytkownikiem Wojdatuz w kotka i myszkę, bo to bez sensu. Postawiłem pytanie jasno "co jest nie tak i jak to naprawić", ale zamiast pomocy otrzymałem prześmiewcze docinki od, wydawać by się mogło, starych wyjadaczy z kilkuletnim stażem na forum. Panie ZuBeR, gdyby Pan cokolwiek wiedział o systemie r-hop i m-nubie to wiedziałby Pan, że gumka nie gra najmniejszej roli w pracy układu. Na koniec bardzo proszę moderatora o zamknięcie tematu, bo pomocy widać nie otrzymam. edit: verb007- dystanser jest zamontowany poprawnie, górna podstawa jest równoległa do osi ramienia, więc tutaj wszystko gra. Edited June 30, 2013 by Hatch Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 No to jeśli masz dystanser poprawnie zamontowany, a zmiana kulek nic nie da znaczyć to będzie że masz źle dobrany cylinder do długości lufy. Jak napiszesz jaki masz cylinder i jaka masz precke to myślę że to rozjaśni sprawę. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 (edited) @Hatch a te kulki skręcają na jakim dystansie - na tych ok. 70m, czy znacznie wcześniej ? Bo jeśli na 70 to moim zdaniem nie ma co poprawiać, a jeśli na mniej niż 40-50m to wtedy dopiero można się doszukiwać problemu. Tak myślę. Edited July 1, 2013 by JarekPN Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 70m to już tak daleko a kulka ma tak niską prędkość, że nie ma co oczekiwać od niej jakichś cudówi. Co prawda powinna opaść w dół a nie lecieć nagle na boki. Tego typu zachowanie może być spowodowane wieloma czynnikami ale na początek pozmieniałbym kulki na różne wagomiary i różnych producentów a później możliwie jak najlepiej unieruchomił i wycentrował cały zespół lufy i komory. Jeśli dzieje się tak nadal to masz za duży cylinder. Możesz to spróbować skorygować jeszcze cięższymi kulkami. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted July 1, 2013 Author Report Share Posted July 1, 2013 Cylinder typ 0, długość lufy 509mm. Wydaje mi się jednak, że znalazłem przyczynę. Łatka nie jest przyklejona do lufy, od zewnątrz trzyma ją zwykła gumka hu z wyciętymi zębami. Podejrzewam, że podczas strzału łatka przesuwa się nieco w prawo przez co "wystaje" jej trochę więcej z lewej strony i dlatego kulka dostaje taką, a nie inną rotację. Ale posprawdzam na różnych wagomiarach kulek, spróbuję użyć jeszcze cięższych, bo przy 0.25 kulasy po 20 metrach niosło 15 metrów w górę przy zerowym hu. Dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Próbowałeś przestrzelać replikę w jakiejś hali/budynku? Bardzo prawdopodobne, a nawet pewne jest, że to przez siłę wiatru. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted July 1, 2013 Author Report Share Posted July 1, 2013 Nie wydaje mi się, żeby przyczyną był wiatr. Gdyby tak rzeczywiście było, to kulki skręcały by znacznie wcześniej, tym bardziej, że moc repliki nie jest wysoka. Niestety nie mam warunków na przetestowanie tej diagnozy, w moim mieście nie ma opuszczonych magazynów, tym bardziej o takiej kubaturze. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Teorię z wiatrem przetestuj w lesie. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Jak wiatr znosi kulki to robi to dość jednostajnie na całym torze lotu. Mamy lekki skręt a nie mocny i nagły chyba, że mamy do czynienia z huraganem. Puki kulka ma większą prędkość to jakoś się przez powietrze przebija. Biorąc pod uwagę, że przy 400 fpsach przeciętnie zasięg maks. wynosi do 70 metrów i zajmuje to ok 3-4 sekund to jej średnia prędkość nie przekracza 50-60 stóp na sekundę. To już za mało by kulkę dobrze niosło przez cały czas. Dystanser zdecydowanie warto odpowiedniejszy dobrać jeśli podejżewasz, że ten jest za wąski i przesuwa się na boki. Patrząc w komorę z lufą od strony szkieletu widać czy jedna strona nie wybrzusza się bardziej. Powodzenia bo wiem, że to jest bardzo upierdliwe. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 410 fps na kulkach 0,3? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 330FPS na 0,3g albo 500FPS na 0,2g. Nie sprecyzował. Quote Link to post Share on other sites
mafo Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Witam. Ja tez uzywam r-hopa (316fps na 0.20g i 50m flat na 0.28g) i mysle ze powinienes przykleic go do lufy aby wyeliminowac ruch latki. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Witam. Ja tez uzywam r-hopa (316fps na 0.20g i 50m flat na 0.28g) i mysle ze powinienes przykleic go do lufy aby wyeliminowac ruch latki. 265FPS na 0,28g ...... 50m...... Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 Kombinuję z położeniem łatki, co i rusz przesuwając ją odrobinę w lewo i przyklejając do lufy. Idę w dobrym kierunku, jest poprawa toru lotu, niestety kosztem braku regulacji hu. Dziękuję za wszelkie porady. Temat wg mnie wyczerpany. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts