Narkil Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Witam! Czy Moglibyście pokrótce objaśnić jak dbać o tą replikę, żeby jak najdłużej mi służyła? To jest: jak konserwować, ładować baterię itp. Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam Narkil Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Wyszukiwarka tematów... tak jak o każdą replikę. Ciężko poszukać na forum w wyszukiwarce temat. To chwila moment. Ogólnie: czyścić od czasu do czasu, nie rozkręcać jak się nie miało do czynienia z replikami i nie skakać po niej. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 1. Baterię ładować ładowarką mikroprocesorową. Chińskie baterie dają radę o ile nie traktuje się ich prostownikiem z zestawu 2. Opróżniać magazynek po strzelance. 3. Raz na jakiś czas, np. co pół roku czyścić lufę wewnętrzną. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Raz na jakiś czas, np. co pół roku czyścić lufę wewnętrzną. Najlepiej dołączonym do repliki wyciorem. Nie używać wyciorów metalowych. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Najlepiej dołączonym do repliki wyciorem. Nie używać wyciorów metalowych. Plus owinąć jeden z końców wąskim i krótkim kawałkiem delikatnej szmatki, jak na przykład ściereczka z mikrowłókien, nasączona benzyną ekstrakcyjną lub innym rozpuszczalnikiem. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 I za radą Hawka czekać na rozpłynięcie się gumki hopa. Jak już czymś moczyć to szpirytusem. Może być izopropylowy. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Ja wyjmuję komorę HU i gumkę, gdy chcę wyczyścić lufę :P. Jak komora też się okazuje upaćkana, to czyszczę i ją (też bez gumki). Quote Link to post Share on other sites
Ursus Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Nie wrzucaj do wody, jak prawdziwego kałacha, kontroluj żeby pin przy zatrzasku magazynka Ci nie wypadł i nie szarp za mocno rączką od okna wyrzutu łusek bo cały element trzyma się na małej śrubce i lubi się wyłamać Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 Jak będziesz czyścił lufę to ustawiaj hopka na zero. Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Czemu lufę tak rzadko? Dobrze by było nawet ją czyścić co strzelankę - nawet po jednej się trochę syfu w środku może znaleźć. Baterią najlepiej jak się zaopiekuje porządna ładowarka mikroprocesorowa :D. Możesz też po jakiejś "brudniejszej" strzelance oczyścić magazynki. Warto też choćby po pierwszym roku używania otworzyć replikę, wymienić chińskie shitowe smary na inne np. litowe i wyczyścić całego gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted August 12, 2013 Author Report Share Posted August 12, 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Mam do Was jeszcze jedno pytanie, mianowicie: w instrukcji pisze, że średni czas "życia" gearboxa to 60000 kulek. Jeśli na jednej strzelance zużywam ok. 300-500 to czy nie jest to bardzo mało czasu? Co się stanie po tych 60000 kulek? Czy są dostępne części zamienne? Pozdrawiam Narkil Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Może GB v2, v3 mi trzyma już 2 i pół roku i wytrzymało ponad 150k kulek :D. Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted August 12, 2013 Author Report Share Posted August 12, 2013 Dzięki za odpowiedź! A jakie części jako pierwsze mogą ulec zepsuciu? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Z racji tego, że jest to gearbox 02B, to... ciężko mi stwierdzić. U mnie poszła najpierw zębatka tłokowa po około 120k kulek ale miałem powymieniane wszystko inne. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 (edited) GB w mojej Cm 028 jest już dwa lata u mnie a wcześniej jeszcze przynajmniej rok służył w innych rękach (przebiegu nie podam bo nie znam). Rozbierany do tej pory (chyba) nie był. Może nie jest w stanie idealnym i pewnie można coś w nim poprawić bez zmieniania części by działał lepiej, ale działa, nic nie zgrzyta, strzela ładnie jak na trzyletnią Cymkę. Edited August 12, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Ja rzeczy zmieniałem tylko po to, aby ustabilizować FPSy. Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted August 12, 2013 Author Report Share Posted August 12, 2013 Czyli miałeś odrazu wymienione części na trwalsze? Jak myślisz, trochę wytrzyma ten "gearboxik" bez serwisowania? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 12, 2013 Report Share Posted August 12, 2013 Od razu nie, chyba po roku sobie wymieniłem. Tak, to długo potrzyma, jeżeli na jednej strzelance nie będziesz wywalał trzech paczek kulek na raz. Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted August 12, 2013 Author Report Share Posted August 12, 2013 Dzięki wielkie, bo trochę na tą replikę (jak na mnie) wydałem i martwię(już teraz "iłem") o nią. Pozdrowienia i dzięki wielkie jeszcze raz!:) Narkil Quote Link to post Share on other sites
Madeusz Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 Dołączę się do pytania kolegi (odpowiedź znam) i zadam swoje. Słyszałem, że trzeba wymieniać kable na niskooporowe i to wydłuży żywotność repliki. Nie wiem jakie, mam RK-05 od Boyi i taką baterię http://www.taiwangun.com/akumulator-nimh-1600-mah-9-6v-typ-stick-8fields]>>>KLIK<<< Przepraszam, że się wcinam. Pozdrawiam, Madeusz Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 Wydłuży żywotność baterii i styków, nie repliki. Poluj na 1,5mm, przykładowo AWG 15. Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted August 15, 2013 Author Report Share Posted August 15, 2013 (edited) To jeszcze ja się wtrącę :icon_smile: Czy to możliwe, że bezpiecznik w cymie ma 15 amperów? 16A to ja mam w domu na kuchence na bezpieczniku. Jak to możliwe i jakim cudem silnik Cymki wytwarza taką ilość prądu? Bo właśnie co do mojego tematu ostatniego bateria była gorąca czyli był duży opór i gdybym miał (tak myślę) "mniejszy" bezpiecznik może by to on się spalił a nie izolacja kabli w kolbie:) Pozdrawiam Edited August 15, 2013 by Narkil Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 Niskie napięcie to i wysokie natężenie. PS. Ja u siebie mam 30A ;). Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted August 15, 2013 Author Report Share Posted August 15, 2013 Dzięki za odpowiedź:) Nie wiedziałem, że to możliwe w takich replikach. Dzięki Bogu po naładowaniu baterii replika strzela i (jak narazie) ma się dobrze. Nie wiem czym spowodowany był tamten problem może bateria była za słaba i przez to był ten problem? Hmm... nie wiem ale już dziś High-cap wystrzelany i działa, choć mam wrażenie, że magazynek mimo nakręcenia nie podaje kulek. Narkil Quote Link to post Share on other sites
Madeusz Posted August 15, 2013 Report Share Posted August 15, 2013 Też miałem takie wrażenie, że przykońcówce kulek nie podaje ich. Nakręcam i nie podaje kulek. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts