Micro Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Witam, ktoś wie jakie brytyjskie jednostki biegają w MPCamo? Oraz czy ktoś może powiedzieć coś więcej o tym kamuflażu? Ciężko cokolwiek o nim znaleźć. Jak sprawuje się helikonowska wersja? Bardzo chętnie bym zobaczył zdjęcia tego w terenie. Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 Its called MTP (Multi Terrain Pattern) http://www.thistribe.com/multicam-vs-mtp With this you will find much more Infos in www :) http://www.youtube.com/watch?v=3bVfRBDGXqk Helikon has some few stuff in MTP http://www.military1st.co.uk/sp-pcs-pt-33-helikon-pcs-trousers-mtp.html sometimes you find stuff on allegro with "multicam" in rubric brytannia... or with "mtp" Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 O ile wiem, MTP jest fasowane jednostkom wysyłanym do Afganistanu. W planie jest całkowite przejście Armii Brytyjskiej na MTP, ale to, jak wiadomo, trwa. Zresztą zupełnie możliwe, że po prostu wprowadzą to jako trzeci wzór kamuflażu, pośredni między DPM i DDPM... IMO logiczne by to było, ale jak wiadomo gdzie zaczyna się wojsko, tam kończy się logika ;) Quote Link to post Share on other sites
Micro Posted February 26, 2013 Author Report Share Posted February 26, 2013 Mam zamiar się przerzucić na takie camo, tylko czy działało by to ze szpejem w oliwce? Bo akurat taki mam aktualnie. Oraz czy lepiej polować na dobrą ofertę kontraktu czy kupić wersję helikona? Quote Link to post Share on other sites
Mateusz_b Posted February 26, 2013 Report Share Posted February 26, 2013 (edited) Miał ktoś już ten mundur w polskich warunkach w terenie? Jak się spisuje? Edit1: Chodzi mi o wersje helikona :) Edited February 26, 2013 by Mateusz_b Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 (edited) Nie znalazłem tematu o brytyujskim umundurowaniu MTP. Brytofile, czym się różnią poszczególne rodzaje umundurowania - tropical, windproof, PCS? Jakie mają wady i zalety? Które z nich polecacie, a które niekoniecznie? Na jakie warunki się nadają? strona dpm-soldier dawno nie była aktualizowana, nie znalazłem tam tych informacji edit: o, znalazłem taką rozpiskę na forum dpm-soldier: - MTP - MTP Tropical - MTP Windproof - PCS Warm Weather - PCS Temperate - PCS Windproof może uda mi się dogrzebać jakichś informacji Edited September 12, 2013 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
Ylang Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 (edited) To jest dobre pytanie. Sam szukałem jeszcze za czasów [D]DPM i nic nie znalazłem. Angielski znam, więc po tych dodatkowych słówkach, mogę domyślać się do czego jest to i owo, ale samo to, że Brytyjczycy mają tak wiele odmian tej samej rzeczy już mnie zastanawia. Lighweight/Temeprate/Tropical/Windproof/Warm Weather Posiadam [tak pisze na wszywce]: Jacket Combat Warm Weather MTP Widziałem takie same rzeczy tylko z czymś innym zamiast Warm Weather. PCS to jest cały system umundurowania w MTP. Tylko dlaczego niektóre rzeczy nazywają się MTP, a inne MTP PCS, nie wiem. Ogólnie nigdy nie próbowałem zrozumieć Brytyjczyków, oni tam na wyspach mają swój świat. Edited September 12, 2013 by Ylang Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 (edited) Pewnie są to jakieś niewielkie różnice w materiale z jakiego zostały zrobione, lub może kroju. Windproof na ten przykład pewnie są zrobione z jakiegoś materiału nie przepuszczającego wiatru, itp. Ylang: O widzisz, ja mam Jacket Combat Temperate Weather MTP. Czyli umiarkowana pogoda, a kurtka jest cieniutka, niewiele grubsza od koszuli. Jeżeli Ty posiadasz Warm to domyślam się, że masz jeszcze cieńszą :icon_wink: No a umundurowanie z RAF Regiment, to nie są mundury lotników, tak? Bo coś ostatnio czytałem że to są jakieś oddziały ochraniające lotniska, a nie piloci. Z drugiej strony jak kupiłem swoją bluzę, to miała właśnie naszywkę RAF Regiment i pod nią kolejną naszywkę noszoną własnie przez pilotów. Więc nie wiem o co tu chodzi. Bluza z demobilu, więc raczej ktoś tak sobie tego nie przyczepił Edited September 12, 2013 by Ombre Quote Link to post Share on other sites
Ylang Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 70% cotton 30 % polyester. Jaki jest skład u Ciebie? Ciężko mi się wypowiedzieć o grubości materiału. Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Ja mam 67% polyester i 33% cotton :) Czyli jednak coś w tym jest, że co nazwa to troszkę inny materiał. Ciekawe jaki skład mają np Tropkialne ubrania. Jak wrócę do domu to sprawdzę. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 (edited) Temperate jest grubsze i mniej przewiewne niż warm weather, windproofy są impregnowane. Dodatkowo, póki co mam mundur mtp w starszym kroju i kurtkę windproof pcs. Zwykły mundur mtp wydaje się być bardziej zielony (żywsze barwy) niż wersja tropical. Edited September 13, 2013 by Bat_Sirius Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 (edited) U mnie na metce jest "jacket" ale to nie jest typowa kurtka brytyjska, ani też koszula. Powiedziałbym że swojego rodzaju fuzja między nimi http://allegro.pl/mt...3490310909.html coś takiego. Temperate jest grubsze i mniej przewiewne niż warm weather, windproofy są impregnowane. I to by wyjaśniało dlaczego jest w nim aż 67% Polyesteru. Nie znasz może odpwowiedzi na moje pytanie co do RAFu zadane wyżej? ____________ Zdjęcia nie są moje. Edited September 13, 2013 by Ombre Quote Link to post Share on other sites
Ylang Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 (edited) Mam to samo co Ty Ombre, przynajmniej porównując to co tam na zdjęciach, z tym co jest u mnie. Edited September 13, 2013 by Ylang Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 (edited) Omber masz koszulę pcs. Kurtki przeważnie mają na metce napis Smock. Najłatwiejszy sposób rozpoznania mundurów mtp. Jak mają krój jak mundur w kamuflażu dpm to macie doczynenia z mundurem mtp w starszym kroju. PCS to nowy obecnie obowiązujący krój. Edited September 13, 2013 by Bat_Sirius Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 O widzisz, nie wiedziałem o tym ;) DPM soldier już daaawno nie aktualizowane. Tak ogóle to zauważyliście jak ostatnio na allegro mtp potaniał? Komplet za 150zł można już wyrwać. Quote Link to post Share on other sites
Ylang Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Forum wywala błędy i wcięło mi wiadomość. W skrócie, za swój Jacket dałem 70 zł ~ + wysyłka. Multicam za drogi, jak wszystko co Amerykańskie, więc wziąłem MTP. Krój inny, ale materiał bardzo podobny. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Bo nareszcie w UK armia wrzuciła spore partie mundurów i sprzętu na sprzedaż. Nowe ospreye też potaniały (tylko nie u nas). Quote Link to post Share on other sites
Ylang Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Czy jest coś czym można takie zachowanie wytłumaczyć? Te rzeczy nie są jakieś zużyte, stan bardzo dobry, sporo z nich pewnie jest nowych. Osprey'e MK 4 MTP tak samo są nowe ze wszystkimi wkładami miękkimi, kompletem różnych ładownic i innych dodatków, a także bocznymi płytami. Nawet hełmy MK 7 można kupić. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Wojsko raczej nie sprzedaje kamizelek z wkładami, za to bez wkładów już tak. Ot. mają coś w rodzaju agencji mienia wojskowego. Niektóre kamizelki były używane, np. moja (i ten charakterystyczny piaseczek w kieszeniach na płyty). Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Forum wywala błędy i wcięło mi wiadomość. W skrócie, za swój Jacket dałem 70 zł ~ + wysyłka. Multicam za drogi, jak wszystko co Amerykańskie, więc wziąłem MTP. Krój inny, ale materiał bardzo podobny. Ja podobnie. 75zł. Dla mnie MTP od multicamu o wiele bardziej sie podoba. Kamuflażem, krojem... wszystkim. Quote Link to post Share on other sites
Ylang Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Od razu jak spotkałem kogoś kto ma pojęcie o temacie, to zapytam jak ten Osprey MK4 się sprawuje? Coś możesz napisać o nim coś więcej, gdyż rozważam zakup. Tylko musiałbym ładownice na 7.62 dołożyć sobie do tego. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Zdecydowanie trzeba go wypchać, bez płyt i czegoś imitującego wkład miękki byłby mocno szmaciany. Póki co jestem zadowolony jest zdecydowanie wygodniejszy od swojego poprzednika. Oczywiście trzeba się do niego przyzwyczaić jakby nie było to całkiem spora kamizelka. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Kochani, powiedzcie mi jak z kolorystyką używanych rzeczy MTP z demobilu? Mocno wyblakłe/sprane? Chodzi mi o to, że zależy mi na tym, by w miarę możliwości materiał był jak najbardziej zielony, a nie jakieś żółciutkie camogromy Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 U mnie jak dotąd bez wtopy. Tj. rzeczy, które zamawiałem miały ładne kolory. Tylko zwracaj uwagę czy nie bierzesz wersji tropical, kolegi spodnie są znacznie jaśniejsze od moich zwykłych. Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 U mnie tak samo, spodnie i bluza z demobilu i są kolorystycznie jak nowe. Aczkolwiek na zdjęcia zawsze warto popatrzeć Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts