jakub113a Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 (edited) Witam. 1. Mam kilka pytań a główne pytanie odnosi się do tej http://gunfire.pl/pr...GFC-Energy.html ładowarki. Jest ona warta swojej ceny ? Opłaca się ją kupować ? Czym się różni od np. Power Bean Sergeant. 2. Zastanawiam się nad kupnem Imaxa B6 (jeśli ta za 40 zł będzie ok to może na jakiś czas wezmę tego GFC) http://allegro.pl/la...3623338617.html - i czy ten IMAX to prawdiwy IMAX a nie jakaś podróbka. 3. Słyszałem że imaxa B6 można zasilać przez zasilacz PC, prawda to ? Zrobienie przejściówki to nie żaden problem. Na linii 12V mam 50A a sam zasilacz ma 630W więc spokojnie starczy (tym bardziej że to markowy Thermaltake). 4. http://allegro.pl/ak...3631939116.html - czy ta TURNIGY się nada (25C) czy lepiej http://allegro.pl/li...3622083160.html która ma 25-50C ? edit: dodanie 4 pytania Edited October 16, 2013 by jakub113a Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Ad. 1,2,3 tu masz oryginał z zasilaczem http://allegro.pl/skyrc-pl-oryginal-imax-b6-zas-15v-4a-lipo-gw-i3608243013.html oraz bez zasilacza http://allegro.pl/skyrc-pl-ladowarka-imax-b6-oryginalna-lipo-fv-gw-i3626749261.html od polskiego dystrybutora. AD. 4 Sprawdź jaką masz końcówkę kabla w replice (tamiya, T-deans, xt-60) i czy pasuje gabarytowo wybrana bateria. Obydwie są dobre. Ja bym brał z zwiększą pojemnością. Quote Link to post Share on other sites
jakub113a Posted October 16, 2013 Author Report Share Posted October 16, 2013 do Ad 3 odpowiedzi nie dałeś :D Kupię przejściówkę bo u siebie mam małą tamiye. Ewentualnie ze starej batki przelutuje gniazda. Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Ad 3. Możesz użyć zasilacza z komputera. Nie kupuj przejściówki. Przerób kable przy replice, na złącze takie jakie masz przy baterii. Mniejsza ilość kabli do upchania i dodatkowo zmniejszą się opory w układzie zasilania. Złacze T-deans to raptem 2,50 zł a przejściówka 12 zł. Quote Link to post Share on other sites
jakub113a Posted October 16, 2013 Author Report Share Posted October 16, 2013 Okey, dzięki za odpowiedzi. A jakby ktoś miał może opinie o tej ładowarce za 40 zł to pisać, nie znalazłem nic na jej temat, na pewno się komuś przyda jakieś info. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Właśnie , co z tą ładowarką ? Jest do niej od razu kabel zasilający do kontaktu i tylko do batki podpiąć ją? Quote Link to post Share on other sites
leriander Posted March 3, 2014 Report Share Posted March 3, 2014 Ja miałem normalnie w zestawie kabel :P Więc tylko podpinasz batkę i jazda. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 4, 2014 Report Share Posted March 4, 2014 Podobno baterie od niej puchną , jak u Cb ? Używasz jej cały czas? I jaką batke nią ładujesz? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 4, 2014 Report Share Posted March 4, 2014 baterie puchną najczęściej, jeżeli rozładuje się ogniwa poniżej 3.0V na celę. Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted March 7, 2014 Report Share Posted March 7, 2014 Używa ktoś tej ładowarki i może napisać opinie ? Quote Link to post Share on other sites
sopel44pl Posted April 26, 2014 Report Share Posted April 26, 2014 Mogę powiedzieć tyle po 3 miesiącach użytkowania zauważyłem 1.Idealnie nadaje się do ładowania pakietów 1,2,3 ale tylko tych słabszych 7v przy 11v chodzi jak czołg i grzeje się jak reaktor z Czarnobyla 2.Podobno jest kompatybilna z REDOXEM nie widzę tych zależności gdyż nie wyświetla mi poziomu naładowania battek Redoxa zato idealnie gfc śmieszniejsze podobno to produkuje jedna i ta sama firma 3.Balanser działa i to bardzo dobrze Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 Miałem ją od grudnia do wczoraj, ładowała tak jak powinna. Wczoraj niestety, 'zamota' wygrała nad rozumem, wcisnąłem wtyczkę odwrotnie, efekt taki że jedna dioda strzeliła i zaśmierdziało spalenizną, do wywalenia. Baterii raczej nic się nie stało.. Generalnie nie mam się do czego przyczepić, za krótko używałem żeby stwierdzić czy coś złego robiła aku. Ale teraz kupię coś lepszego, tą kupiłem razem z replika żeby w ogóle strzelać. Quote Link to post Share on other sites
Badshock123 Posted May 13, 2014 Report Share Posted May 13, 2014 A mógłby mi ktoś opisać dokładne komunikaty z diodami.Jakie diody się kiedy świecą i co to oznacza . z góry dziękuje. Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 13, 2014 Report Share Posted May 13, 2014 Na pudełku masz opis ;) Stan czuwania: zielona dioda z migającym czerwonym kolorem Ładowanie: czerwony zamieniający się kolejno na zielony w zależności od stanu naładowania Pełna: wszystkie zielone diody. Wie ktoś może co oznacza jeśli dioda "cell3" miga na zielono i czerwono, "cell2" jest zielona, a "cell1" czerwona? Miganie w trakcie ładowania nie zostało wspomniane przez producenta :/ Quote Link to post Share on other sites
Badshock123 Posted May 13, 2014 Report Share Posted May 13, 2014 No własnie miałem coś takiego i chciałem sie zapytać.A jak ma Cell 1 zielone a cell 2 czerwone czyli 1 naładowana a 2 sie Łąduje? Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted May 13, 2014 Report Share Posted May 13, 2014 Tak, te które są zielone to są już naładowane. Quote Link to post Share on other sites
Badshock123 Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 Tylko chyba mam zepsutą fabrycznie ładowarkę.Bo przyszła nowa bateria i ciagle wyskakuje ze 2 cell nie naładowany.A ładował sie 2 godziny.A jak ją podłaczyłem ,to poczułem na początku swąd spalenizny i jakby dym. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 Stanowczo odradzam kupno tej ładowarki. Mi raz załadowała poprawnie pakiet 11.1 (Turnigy Nano-Tech), potem zamiast 3 diod ładowania świeciły się dwa. Bateria spuchła. Ponadto ładowarka piszczała, a raz włożony wtyk balansera trzeba było siłą wyrywać. Bateria (80zł) i ładowarka (40zł) zniszczone. Wniosek: dozbierać i kupić sobie Redox Alpha/Beta lub Imaxa B6. Quote Link to post Share on other sites
Badshock123 Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 No własnie sie zastanawiam.Odeśle do nch na reklamacje ,a sie będę kłócił o zwrot kasy. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 I koniecznie kup sobie dobrą ładowarkę ;) Quote Link to post Share on other sites
Badshock123 Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 (edited) Tylko trzeba mieć na nią kasę.Ładowarka ze 100 plus zasilacz... A dużo osób używa i chwali.ZObacze co mi zaproponuję GF. Edited May 14, 2014 by Badshock123 Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Wyjdzie taniej niż kupno ładowarki która spieprzy Ci się wraz z baterią. Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Baterię jak i ładowarkę trzeba umieć używać, a co ważniejsze czytać instrukcję. Większość nie radzi sobie z prostą instrukcją: Zielona dioda - naładowane Czerwona - ładuje Migająca - nic nie robi I wielki płacz, że popsuło baterie? Z B6 to już całkowicie polegniecie przy instrukcji. Według mojej opinii nie ma sensu kupować ładowarki za 150+ do jednego aku. Jest to całkowicie nieopłacalne. Albo zrzutka z kimś w teamie. Ładowarka GFC, Redox czy inne są dedykowane właśnie dla tych co mają jedno aku, a nie chcą wydawać dodatkowych 100zł Kupujecie ładowarkę Podłączacie do prądu Mają migać wszystkie 3 diody i ma cicho chodzić Jeżeli nie spełnia wymagania j.w. to coś jest nie tak (kontakt z sklepem i wymiana) Podpinacie aku mp 11,1 i mają świecić wszystkie 3 diody na czerwono (o ile oczywiście nie jest naładowana) Czekamy, aż wszystkie zapalą się na zielono Odpinamy i jedziemy :) Jest to proste ! Nawet w obcym języku można się połapać, ale jak nie radzicie sobie z najprostszą w obsłudze ładowarką to nawet nie rzucajcie się na droższe. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Według mojej opinii nie ma sensu kupować ładowarki za 150+ do jednego aku. Jest to całkowicie nieopłacalne. Nie rób ludziom wody z mózgu. Imax B6 ma ten atut, że naładuje LiPo, aku od np. pilota od telewizora czy zabawki dzieci albo akumulator samochodowy zimą jak padnie. Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 (edited) Dokładnie. Jak ktoś kupi imaxa albo redoxa (praktycznie to samo) to z pewnością przyda mu się do innych celów oprócz ładowania batki do repliki i jeszcze się okaże, że wyjdzie na + nie kupując miliarda ładowarek na zasadzie "do konkretnego celu jedna". A z tymi ładowarkami każdy sobie poradzi jeśli ma chęci bo wszystko jest intuicyjne a ustawienia ładowania można zapisać i tylko później wczytywać. Edited July 19, 2014 by a5d4f1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts