MatizCzan Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Jak w temacie która M-kę lepsza bo chę kupić a budżet do 750 zł to : http://gunfire.pl/pr...GFG07-CQBR.html albo to : http://gunfire.pl/product-pol-1152200042-Replika-karabinka-Specna-Arms-SA-A05.html Edited November 6, 2013 by MatizCzan Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Chłopaki z SCDTV recenzowali Specna Arms Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 (edited) Tylko że SA są niedostępne. Miała być dostawa pod koniec października / początek listopada, ale na razie nic nie widać. Ja bym poczekał na SA Edited November 6, 2013 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Ja bym zaczekał jeszcze tydzień, jak żaden sklep nie poinformuje o planowanej dostawie SA - brałbym GFC. Jakość jest na zbliżonym poziomie. Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Mi gunfire napisał że dostawę mają mieć w połowie listopada. Sam się zastanawiam nad jedną z replik z SA, ale zanim zdecyduję się na zakup którejkolwiek z replik, najpierw podowiaduje się co nieco o emkach Evolution Airsoft, a konkrenie M4a1 ze zbrojowni lub blacksworda Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 GFC vs. SA wygrywa SA dobrym wykonaniem zewnętrznym i całkiem fajnie strzela po wymianie gumki. SA vs. EA wygrywa EA lepszym wykonaniem zewnętrznym i lepszymi flakami. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Masz 750zł, Imho dołóż jeszcze 100zł i kup sobie Evolution Airsoft bo to nic innego jak King Arms !!!!! Nie kupuj tych chińskich śmieci bo wydasz później majątek na tuning i naprawy ! Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 A miałeś w rękach emki SA? Nie? Więc nie pisz głupot. Jak na swoją cenę są warte zakupu, ale warto dołożyć trochę do Evo. Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Jak M4 do 1000 zł to Evolution Airsoft - ładnie wygląda, wstawienie sprężyny m110-m120 wytrzyma, o problemach nie słychać. Coż więcej chcieć od repliki na początek. Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 (edited) Informuje co następuje. :) Na gunfire, zbrojowni, oraz blacksword repliki, o którą mi chodziło nie mieli, znaczy się klasyczna M4A1 Evolution Airsoft. Na pytanie dotyczące dostępności tejże repliki odpowiedź brzmiała "termin nie jest znany". Mówiąc krótko, w takim wypadku, uwzględniając że Evolution Airsoft jest raczej mało znanym producentem i nie mają aż takiego popytu na ich repliki, mógłbym czekać pewnie i z pół roku. :P Jednakże coś pokusiło mnie żeby sprawdzić na allegro i... BINGO. Okazało się że są wystawione 3 sztuki u jednego sprzedawcy, jak później zresztą zdołałem się doszukać, konto na allegro należy do Warszawskiego sklepu BBMax. Szybki przegląd sklepu przy pomocy forum WMASG i już wiem, że spokojnie można im zaufać (sklep ma bardzo pozytywne opinie). Co do repliki, to najlepsze jest to, że na prośbę sklepu który sprowadzał repliki (BBMax) replika została wyposażona przez producenta w mocniejszą, dającą nie 310-330fps, a 380fps sprężynę, co jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż w przypadku zbrojowni, gdzie za darmo mogą nam podnieść osiągi repliki do 350-360fps wsadzając do środka sprężynę CYMY lub JG. Rozważałem również kupno tej krótszej wersji, która jest dostępna u wszystkich wcześniej wymienionych sprzedawców, ale nie do końca ów krótsza replika mnie mnie przekonywała, wiadomo przecież, krótsza lufa, spadek zasięgu i celności. Ale przejdźmy do meritum sprawy, kto szuka ten znajdzie (przynajmniej w 75% przypadków). Replikę zamówiłem bez zastanowienia się i Tobie drogi kolego radzę postąpić podobnie, niech przemówi przez Ciebie rozsądek. Masz do wyboru za 680-750zł chińczyka, gdzie niektórzy sobie chwalą a inni skarżą się na usterki po tygodniu od zakupu, tak jak ma to miejsce w temacie o eMkach SA, czy też może coś ze stajni EA za 780-860zł (w zależności od wersji). Jakby argumentów było mało to dochodzi do tego w stocku(!) uszczelniana komora KA, a zaś sami użytkownicy, oraz osoby które recenzowały ową replikę wychwalają jej spasowanie i szczelność układu oraz kompatybilność ze wszystkimi albo przynajmniej z większością magazynków dostępnych na rynku i tak jak w przypadku eMek od SA replika posiada działający zwalniacz zamka, chociaż w wypadku repliki EA założę się że zdecydowanie bardziej trwały, bo w 13 stronnym temacie o replikach Specna Arms wielokrotnie pojawiły się posty, w których to użytkownicy skarżyli się na niedziałający BC. Pozwolę sobie jeszcze wtrącić jedną kwestię, a mianowicie, kiedy znalazłem replikę na allegro, nie wiedząc jeszcze, że sprzedawcą jest BBMax, wydało mi się dziwne, że podana jest zawyżona wartość FPS, tak więc wysłałem zapytanie do sprzedawcy z prośbą wyjaśnienia mi tej rozbieżności z tymi samymi replikami w innych sklepach. Jak już wspomniałem wcześniej producent na prośbę sklepu wyposażyła te repliki w mocniejszą sprężynę. Sprzedawca dodał również, że w przypadku zamawiania przez stronę www sklepu można napisać czy chcemy wersje standardową stockową z ~320fps'ami, czy też tą wzmocnioną, co moim zdaniem jest bardzo fajną opcją, która zresztą zwiększa grono odbiorców tejże repliki, bo mamy możliwość kupienia eMeczki stricte do CQB z 320FPS'ami, albo dla osób, które częściej będą korzystać z tej repliki na otwartym terenie gdzie tych FPS'ów fajnie byłoby mieć trochę więcej. KaaBoom! :D Jako, że sklep nie wszystkie repliki wystawione na allegro ma na stronie sklepu, podsyłam Wam linki do Allegro oraz do strony sprzedawcy. Allegro: http://allegro.pl/replika-m4a1-evolution-airsoft-lone-star-border-i3685853999.html http://allegro.pl/replika-m4-evolution-lone-star-border-patrol-sbr-i3685853858.html http://allegro.pl/replika-karabin-m4a1-lone-star-rancher-eh04ar-i3685853838.html Strona domowa sklepu: http://bbmax.com.pl/replika-m4a1-evolution-airsoft-lone-star-border-patrol-eh01ar-p-821.html http://bbmax.com.pl/replika-m4-evolution-airsoft-lone-star-border-patrol-sbr-eh02ar-p-822.html http://bbmax.com.pl/replika-m4-evolution-airsoft-lone-star-border-patrol-swat-sbr-eh03ar-p-888.html Pozdrawiam :) Edited November 7, 2013 by SlayerASG Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Ja mam podobny dylemat tyle, że ostrzę sobie ząbki na HK od GFC ale do zakupu przymierzam się i tak dopiero albo w święta albo nowy rok więc kupię co akurat będzie na stanie :) Na + dla SA przemawia niższa cena niż repliki GFC. O aku się nie martwię bo mam swoją sprawdzoną 9,6 i na razie nie przymierzam się do wymianki. Zastanawiam się czy te modyfikacje replik GFC są coś warte czyli powymieniane części GB na "wzmocnione", kable niskooporowe i mosfet oraz aku. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 GFC M4A1 spisuje się co najmniej dobrze, nawet na stocku (chyba, że ja miałem po prostu szczęście i trafiłem na dobry egzemplarz). Aku z komletu i mosfet dają bdb wydajność. Spasowanie akceptowalne / dobre. Wspópraca z magami Boyi bdb. Zasięg i celność wg mnie co najmniej dobre (A4 z 40m odsiągalne na 80%). Takie są moje doświadczenia, ale może ktoś ma inne. Z SA nie miałem do czynienia, więc się nie wypowiem. Quote Link to post Share on other sites
Pkonon Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Kupilem w pazdzierniku cyme m4 w gunfire i rozleciala sie po 2 strzelankach -padl korpus. W sklepie dowiedzialem sie ze to norma w tych mkach i polecono mi gfc lub specna arms. Wybralem gfc. Obie mki byly s-system wiec wyglad zewnetrzny identyczny. Opis bebechow gfc brzmi niezle ale ja dopiero zaczynam w temacie. Teraz subiektywny opis Wyglad zewnetrzny: Cyma wygladala lepiej od gfc. Byla oksydowana w ladnym macie. Na forum czytalem o jego kiepskiej jakosci, po dwu strzelankach wygladala niezle, farba na gfc sciera sie szybciej. Korpus GFC wyglada z bliska jak pomalowany pedzlem. Jest to pewnie wynikiem szlifowania odlewu korpusu na szlifierce przed malowaniem. Jest chyba tez malowany, powloka wyglada na zwykla farbe, wyglada to gorzej niz w CM. Spasowanie elementow jest duzo lepsze w GFC. GFC ma namalowane logo i nr seryjny, nie ma BC chiciaz ten w CM nie dzialal. Subiektywnie( bo tego nie sprawdzalem gfc wydaje sie cięższe) Jezeli chodzi o solidnosc wygrywa gfc. Teraz cos o strzelaniu. W obu replikach wykorzystywalem akumulator stockowy. Ten w cm mial duzo mniejszą pojemność i gwarancje jedynie rozruchową. W gfc w zestawie dostajemy batke gfc energy 1600mAh. Niestety bateria gfc nie wytrzymala do konca strzelanki i musialem skonczyc godzine wczesniej. Batka z cymki dawala rade. Oczywiscie strzelanek i warunkow nie da sie porownac, subiektywnie ta cm byla mocniejsza. W chrono gfc wykazywal do 380 fps, cymy nie chronowalem. Producent gfc podaje okolo 400. Dzwięk gfc jest bardzo metaliczny. Subiektywnie cymka byla mocniejsza i celniejsza mimo zastosowania lufy precyzyjnej w gfc. Zrobilem porownanie nie w temacie ale: Wykonanie gfc 3+ Solidnosc Gfc 5 Celnosc 4 Batka Gfc 3+ Porownując do analogicznej cymki Po pekniętym korpusie cm gfc jednak wygrywa i za wyborem gfc przeważyla 24 miesięczna gwarancja. Specna miala 12 miesieczną gwarancję. Mam nadzieje ze troche pomoglem w temacie chińczyka. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts