TheVoytekBear Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Mam nadzieję, że to właściwy dział. Sprawa jak w temacie - mam gaziaka na CO2 typu Hi CAPA, z którego już 2 razy na strzelance bądź treningu wypadł mi magazynek (którego potem nie znalazłem). Za drugim razem pistolet był w kaburze i miałem nadzieję, że uchroni mnie ona przed przypadkowym naciśnięciem przycisku zwalniania maga. Nie uchroniła. Pytanie brzmi, czy macie jakieś patenty na gubienie magów. Na Leganie widziałem, że część osób chodziła z pistoletami bez magazynków, ale mam obawy, czy przy jakimś leżeniu, czy przedzieraniu się przez krzaki taki pistolet się nie zasyfi. To o czym myślałem: - oklejenie maga, żeby wchodził na lekki wcisk - chwilowe przypadkowe naciśnięcie zwalniania maga powinno zostawić go na miejscu - zaklejenie pustego chwytu tą czarną folią, którą sklepy owijają paczki - wygląda ona na lekko samoprzylepną, więc powinna się trzymać, a przy wkładaniu maga można by ją szybko zerwać, albo po prostu przebić magiem. Może wymyślam tu koło na nowo. Może już jest jakiś patent, tylko go nie znam? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Stosowanie kabur z tworzywa pomaga, właściwie jeszcze w takich mi się nie udało zgubić maga to raz. Drugim patentem co stosowałem jest rzep przyklejony do rękojeści i opinający magazynek, gdy go chcę wymienić to odczepiam rzep i wkładam magazynek. Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 (edited) Jeśli masz tylko jeden magazynek to owiń rękojeść izolka wraz z magazynkiem tak aby nie mógł wypaść. Jedna warstwa izolki idzie wzdłuż chwytu i po spodem chwytu a druga idzie równolegle na około. Cos na zasadzie jak magpul-e do magazynków. Tu masz patenty rzepowo-izolkowe: http://www.google.ie...11&tx=193&ty=81 http://www.google.ie...=27&tx=86&ty=72 Edited November 15, 2013 by chomik_pl Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Stosuję kaburę z tworzywa. Przypadkowy strzał czy zrzucenie magazynka jest niemożliwe. Jeśli potrzeba 'patentu' tzn że sprzęt jest źle dobrany. Ja bym po prostu trzymał pistolet bez magazynka lub kupił porządną kaburę. Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted November 15, 2013 Author Report Share Posted November 15, 2013 Axel, znalazłem inny wątek traktujący o kaburach kompozytowych o hi capy i pozytywnie nie było (drogo, trudno dostać Chomik_pl natchnąłeś mnie do wykorzystania rzepa, ale mam w głowie trochę inny patent. Jak się z nim ogarnę to tu wrzucę (chcę zrobić tak, żeby zmiana maga była dalej w miarę szybka. Kwestia mocnego velcro bo powierzchnia będzie niewielka... Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 A może trzeba wymienić sprężynkę przycisku zwalniacza magazynka na silniejszą i to załatwi sprawę ? Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted November 15, 2013 Author Report Share Posted November 15, 2013 JarekPN w samym pistolecie nie chcę grzebać bo jest jeszcze na gwarancji. Myślałem o spiłowaniu przycisku, ale patent rzepowy chyba powinien dać radę. Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Spiłowanie przycisku zwalniacza jest mniej inwazyjne od wymiany sprężyny? :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted November 15, 2013 Author Report Share Posted November 15, 2013 napisalem, ze myslalem o tym, a nie ze to planuje Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 Najsensowniej to będzie sprawdzić czy gubienie maga ma związek: - zbyt długim przyciskiem zwalniacza maga (rozwiązanie spiłować) - wyrobionym pazurem zatrzasku maga ( rozwiązanie wymienić zatrzask) - zbyt miękką sprężyna zatrzasku (rozwiązanie wymienić sprężynę) Z moich doświadczeń z HiCapami najczęściej występuje problem pierwszy. Pomaga spiłowanie przycisku o jakieś 1,5mm. Wadą tego rozwiązania jest problem z operowaniem przyciskiem urękawiczoną dłonią. Można tez maga izolką (wystarczy jedno okrążenie przy stopce, ale wtedy może być ciężko wymienić mag. ps Vojtek co to za Hicapa. bo jeżeli kompatybilna z WeiTechami to chyba powinienem mieć taki przycisk spiłowany w gratach gdzieś. Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted November 16, 2013 Author Report Share Posted November 16, 2013 To jest S&W na bazie KJW KP-05. Replika jest nowa i poki co strzelala tylo testujac wadliwe magi z taiwanguna, wiec o wyrobieniu czegokolwiek raczej nie moze byc mowy. Podejrzewam, ze przycisk jest za dlugi, bo jak sie odpowiednio scisnie kabure, to mag wypada... Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Jak wrócę do domu to poszukam tego pierdołka. A może wywierć otworek w kaburze w miejscu przycisku? Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted November 16, 2013 Author Report Share Posted November 16, 2013 Kaburę mam materiałową więc wiercenie skończy się nawinięciem całej kabury na wiertło ;) Myślę, że jak już dojdą magi, wypróbuję patent z taśmą izolacyjną. Jak mi się nie spodoba/ będę widział, że się nie sprawdzi to pokombinuję z rzepem. Quote Link to post Share on other sites
TheVoytekBear Posted November 17, 2013 Author Report Share Posted November 17, 2013 Magi doszły. Po obu stronach nakleiłem 3 paski taśmy izolacyjnej, z tym, że jeden z nich sięga mniej więcej do wysokości, gdzie rozszerza się rynienka na kulki. Testy domowe są obiecujące: magazynki trzymają się w pistolecie po naciśnięciu zwalniacza, ale gwałtowny ruch w dół je wyrzuca z rękojeści (czyt. nie trzeba używać śrubokręta i młotka, żeby je wyjąć). Krótszy pasek taśmy nakleiłem jako drugi, a nie trzeci, żeby to, co się z nim w środku styka, go nie podwijało i nie zdzierało. Teraz tylko czekam na jakiś trening, albo strzelankę, żeby wypróbować. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Tyle, że zniwelowałeś skutek, a przyczyna problemu pozostała. Mimo wszystko spróbuj dojść jaka jest przyczyna, żeby się nie okazało, że przy dynamicznej akcji i tak mag poleci. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Przechwaliłem się. Musi już ten dewajs gdzieś pojechał. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) Mi się nie zdarzyło, póki co, zgubić magazynka od Hi Capy. Być może dlatego, że moja kabura dość to utrudnia, ale i tak na "pierwszy" magazynek naklejam odrobinę taśmy/rzep, aby magazynek przez pierwszy odcinek potrzebował małej pomocy w wyjściu. Edited November 17, 2013 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Jak już wspomniał Axel, gubienie magazynka to nie problem Repliki ale kabury, Występujący głównie przy "Kaburach taktycznych" z allegro po 30 zł, Miltechach itp. Rozwiązanie zakup porządnej kabury. Jeżeli nie jakiegoś oryginału (np. BHI Omega) to chociaż jakąś solidnie wykonaną kopie. Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Ja Już jeden zgubiłem magazynek od P226 KJW KP-01 normalne na GG i teraz okleiłem nowy magazynek przy stopce, izolką dookoła i trzyma nie wypada. Niektórzy przyklejają izolki na stopki i rękojeść..też opcja by doczepić do gniazda od wewnątrz tylko tu dochodzi mnóstwo dłubania, pasowania. Także Airsoft Izolką stoi :D Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Sebo a wiesz że znalazłem hajkapopodobnego maga na J2. Przypomnij się jak gdzieś będziemy razem jechali to ci do okazania podrzucę. Quote Link to post Share on other sites
YARRA Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 a ja w swoich replikach zastosowałem prosty trick, kawałek linki gumowej (kupowana w PSB Mrówka) i czarna izolka, gume układam tak aby oba końce leżały na kobie a petla lekko obejmowała mag od dołu, potem gume przyklejam do rękojeści kilkoma owinięciami tasmy i gotowe. Luźna guma umożliwa bezproblemowa zmiane maga ale jak gag sam chce wypaść to nie ma możliwości Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts