Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zastępcza batka- samoróbka.

Recommended Posts

Witam!

Mam pewien problem: kupiłem w komisie ( z tego forum) karabinek RK-02. Wkładam baterię dorzuconą do repliki (Firefox 1500mAh, 9,6V NiMh). Sprzedawca poinformował mnie, że batka może w ogóle nie działać lub być w stanie beznadziejnym. I tu wysuwam pytanie- czy zrobienie batki-samoróbki ma sens i czy nie uszkodzę w ten sposób repliki.

Pozdrawiam

Niby czemu bateria samoróbka ma zniszczyć replikę? Będzie dawać prąd bez atestów? Kup 8 ogniw NiMh, połącz szeregowo i masz baterię 9,6V.

edit. Tylko kupując 8 pojedynczych ogniw, wtyczki i kawałek kabla, zaoszczędzisz góra kilka złoty. Lepiej kupić gotowca.

Edited by MrMCET

Myślałem żeby połączyć szeregowo 6 akumulatorków (zwykłe AA), ale moja znajomość na elektronice jest mizerna.

Opisuję problen dalej. Replika ma podobno wystrzeliła pół hi-capa. Naładowałem batkę zasilaczem od klawiszy taty, na woltomierzu pokazuje 9,6. Podpinany baterię, naciskam spust i nic. Zmieniam bieguny-nic. Jeśli batka działałaby, to powinienen usłyszeć tzw. pierdnięcie (odgłos wystrzału bez kulek) i prace GB. Replika ma jeszcze miesiąc gwarancji, ale poprzedni właściciel zmieniał w niej przednie okładziny na drewniane i nie wiem, czy przyjmą mi replikę.

Myślałem żeby połączyć szeregowo 6 akumulatorków (zwykłe AA), ale moja znajomość na elektronice jest mizerna.

Opisuję problen dalej. Replika ma podobno wystrzeliła pół hi-capa. Naładowałem batkę zasilaczem od klawiszy taty, na woltomierzu pokazuje 9,6. Podpinany baterię, naciskam spust i nic. Zmieniam bieguny-nic. Jeśli batka działałaby, to powinienen usłyszeć tzw. pierdnięcie (odgłos wystrzału bez kulek) i prace GB. Replika ma jeszcze miesiąc gwarancji, ale poprzedni właściciel zmieniał w niej przednie okładziny na drewniane i nie wiem, czy przyjmą mi replikę.

Widać że nie masz kompletnie pojęcia co Ty robisz, więc radzę Ci najpierw poczytać trochę forum. Dokształcić się w sprawach zasilania replik, ładowania pakietów i ich użytkowania....

Gwarancja jest na gearbox a nie na części zewnętrzne.

Gwarancja obejmuje flaki repliki, z zewnątrz możesz robić z nią co chcesz, więc w przypadku wymiany okładzin dalej ją posiadasz. W pełni naładowany NiMH 9,6V powinien mieć 1,5V na ogniwo. Czyli 1,5*8 to około 12V. Akumulatori AA mają często małą pojemność, a replice przyda się conajmniej 1200mAh na weekendową strzelankę. Zrobienie swojej własnej baterii nie jest trudne, ale lepej kup akumulator dedykowany do airsoftu.

Edited by MrMCET

Naładowana batka powinna mieć z 11V.Jak pokazuje 9,6V to znaczy ,że nienaładowana... Zasilacze to nie ładowarki...

Wcale nie namawiam,ale jak chciałem przetestować replikę (a czekałem na LiPo) to ją podłączyłem do aku żelowego od skutera . Jak masz jakieś pod ręką, najlepiej deko rozładowane, to nie bój boja... Może z tatowego autka? ;-)

Po podpięciu akumulatorka od wkrętarki odkryłem co tak na prawdę dolega replice- po naciśnięciu spustu nic się nie dzieje, TYLKO zauważyłem, że po zdjęciu chwytu pistoletowego silniczek raz zadrży (nawet na auto- tylko po naciśnięciu spustu silniczek zadrży). Czyżbym musiał przygotowywać replikę na wyjazd do Krakmanów??