Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

cześć

mam pytanie na temat mojej mp5k-pdw od CA czy ktoś wie jak można podkręcić fps przy nie za dużym koszcie chodzi mi o podniesienie liczby fps z 330 do około 400-470. ale nie tak żeby się po paru grach cała replika rozsypała się w rękach. mam nadzieje zamknąć się w 200-300zł o ile to możliwe.

Zawsze jest sens wymienić te druty na dobre przewody silikonowe.

Pomyśl też nad prostym mosfetem np: PicoSSR2.

Zmieniając sprężynę na mocniejszą będziesz musiał zmienić też silnik. CA nie robi dobrych silników do tuningu. Zmiana silnika oraz sprężyny wiąże się tez ze zmiana źródła zasilania repliki, a to kolejne koszty.

Powiedz nam do czego ma być ta replika używana ?

Poza tym inne czesci sie stosuje pod tuning na 400 fps a inne pod tuning na 470 fps. Poza tym na tak krótkiej lufie jaka jest w tej replice, osiagnięcie dużej wartosci fps nie będzie łatwe jak i nie da jakiegos na prawde super efektu. Będzie to na zasadzie wielkiego balona, wypychającego kulke przez krótką lufke, kulka po prostu nie zdąży nabrać predkosci a juz wyleci z lufy.

Co, wyścig zbrojeń? Brakuje Ci mocy? Ja zrobiłem wręcz odwrotnie i dałem słabszą sprężynę m100 i białego guardera. Efekt - zasięg mierzony, to lekko ponad 50m.

Poza tym mosfet można zmieścić w chwycie przednim lub !uwaga!, wykonać modyfikację i upchnąć go w chwycie pionowym, a bateria już spokojnie wejdzie na swoje miejsce.

Co, wyścig zbrojeń? Brakuje Ci mocy? Ja zrobiłem wręcz odwrotnie i dałem słabszą sprężynę m100 i białego guardera. Efekt - zasięg mierzony, to lekko ponad 50m.

Poza tym mosfet można zmieścić w chwycie przednim lub !uwaga!, wykonać modyfikację i upchnąć go w chwycie pionowym, a bateria już spokojnie wejdzie na swoje miejsce.

No i? Ktoś chce, to ma słabą replikę, ktoś chce, ma silną. i innym nic do tego, a już tym bardziej, jeżeli nie są z jego środowiska.

No i? Ktoś chce, to ma słabą replikę, ktoś chce, ma silną. i innym nic do tego, a już tym bardziej, jeżeli nie są z jego środowiska.

To zauważ teraz, że aby mieć taki zasięg (jeżeli do tego sprowadza się dyskusja) wystarczy góra 60zł - osiągnięcie takiego efektu przy takich kosztach i bez zbędnego nadwyrężania gearbox'a jest konkretnym argumentem, o czym zresztą wspomniał autor tematu. Nie ma sensu wydawać zbędnych pieniędzy, jeżeli już sam autor przewidywał kwotę 200-300 zł (co jest przesadą).

Pewnie, a niech chce mieć i 666 fps'ów, ale co jest przeszkodą w przedstawieniu innych opcji, ekonomiczniejszych?

Jak zaczynałem kilka lat temu, też myślałem, że im więcej fps'ów tym lepiej. Z czasem jednak przychodzi refleksja, że nie tędy droga, bo granica miedzy dobrą zabawą a krzywdą, jest bardzo cienka.

Edited by ST1TCH

Prawda jest niestety taka, że przy tak krótkiej lufie, uzyskanie wysokich mocy wiąże się z montażem twardszych sprężyn niż w reszcie replik. Nie zdziwiłbym się gdyby do osiągnięcia tych 470fps potrzebna była sprężyna SP150. Generalnie cienko to widzę bez poważnych nakładów finansowych.

Mając taki budżet wymieniłbym lufę na promyka, gumkę na sylikon, do tego mosfet + okablowanie, plus ew. sprężyna sp120 (plus lipol do kompletu).

To zauważ teraz, że aby mieć taki zasięg (jeżeli do tego sprowadza się dyskusja) wystarczy góra 60zł - osiągnięcie takiego efektu przy takich kosztach i bez zbędnego nadwyrężania gearbox'a jest konkretnym argumentem, o czym zresztą wspomniał autor tematu. Nie ma sensu wydawać zbędnych pieniędzy.

Wielkie dzięki za odpowiedź. A powiedział byś mi na co wydać te 60zł.

Żeby wymontować zamek musisz po kolei:

Rozebrać replikę - odkręcić montaż komory hop-up, i wyjąć całe wnętrzności tak by został sam front.

Odkręcić, i zdjąć muszkę - śruba imbusowa po boku nieco powyżej lufy.

Wypiąć mocowanie zamka

Odciągnąć zamek do tyłu, i odkręcić przez otwór w korpusie śrubę trzymającą rączkę przeładowania.

Wyjąć rączkę przeładowania, pozostałą część zamka z korpusu

Zmontować.

I tu wychodzi panie także jeden z najpoważniejszych problemów replik mp5k, jakim jest zasilanie.

Niestety najsilniejsza bateria jaką można włożyć bez rozbierania repliki to stick 9.6V - co więcej polecam "ręczną" weryfikację, czy konkretny model baterii wejdzie do repliki, bo np. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_249&products_id=7617&name=VB_Power_-_Bateria_AEG_-_9,6V_-_1600mAh_-_AK_Stick pomimo, że teoretycznie pasuje, to jednak nie wchodzi ze względu na zbyt gruby kabel prądowy.

Rozbierając replikę można także zamontować LiPo slim-stick 11.1V 1050mAh 20C / 21A (_-_T-Connector_-_Beryl,_AK]link), ale ani ta ani stockowa batka może nie uciągnąć sprężyny m160 bez przegrzania. (a 9.6 może jej w ogóle nawet nie ruszyć z miejsca).

Jeśli koniecznie chcesz mieć to ~500 fps pomyśl nad frontem RIS (drogo!) i zamontuj na nim puszkę PEQ na baterię - kable można wyciągnąć choćby przez wycięcie zamka.

Edited by Tomek P-ń

dzięki bateria bez zamka powinna wejść ale chyba rozkładać to będę z kolegą bo już w asg trochę siedzi bo sam nie będę ryzykować. ale dzięki nie będę się bawił już taki mocny tuning i sobie puszkę odpuszczę. na razie czekam aż ST1TCH mi napisze co kupić za 60zł.

Części których użyłem osobiście - http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=299 oraz http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=304. Gumka obecnie jest niedostępna ale warto zaczekać lub poszukać takiego zestawu w innych sklepach. Nie sugeruj się tym, że w opisie gumki widnieją wartości 400-450 fps'ów, gumka jest bardzo miękka i w/w kombinacji działa doskonale.