Rogaś Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Napotkałem dziwny problem podczas serwisowania G36 Cymy Cm003. Użytkownik zamontował precke PDI Raven 247mm. Dostałem ją na serwis bo FPSy spadły z 460FPS na 400-410FPS. Dziś praktycznie cały dzień walczyłem z tą repliką. Zespół cylindra daje 100% szczelność, dysza ProTech 25,2mm. Sprężyna coś między M130/140. Cicha głowica tłoka Ultimate, głowica cylindra ProTech, cylinder typ2 G&P. Testy na Zielonym G&G, Niebieskim MB, chińskim czarnym gumiekiem :icon_exclaim: Komory blokowane w bloku gazowym, odsuwane od czoła gearboxa, dosuwane do gearboxa, cudu, cyrki etc... Komora HU Ultimate + PDI - 400FPS :icon_exclaim: Komora HU JG + PDI - 400-405FPS :icon_exclaim: Komora HU Cyma + PDI - 390-400FPS :icon_exclaim: Komora HU Boyi + adapter + PDI - 400FPS :icon_exclaim: Pół dnia testów, zmian gumek, komór, adapterów, baterii w chrono. Brak rezultatów. Po tak długim czasie postanowiłem zmienić PDI na jakiegoś chińskiego stocka o długości 300mm. Komora HU JG + chiński stock - 450-455FPS :!: Komora HU Cyma + chiński stock - 450-460FPS :!: Komora HU Boyi + adapter + chiński stock - 455-460FPS :!: Nie sprawdzałem jeszcze komory HU Ultimate z chińską rurką bo brakło mi czasu a teraz już za późno :teeth: Czy ktoś z szanownych użytkowników/serwisantów miał podobne problemy z precka PDI ? Bardzo proszę o wypowiadanie się na temat, może okazać się że to nie odosobniony przypadek. verb007 Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Z PDI to chyba nikt nie ma problemu ale z Ravenem chyba tak, skoro od czasu do czasu pojawia się komentarz do tego tworu... Raven to chyba ekonomiczna wersja PDI i dlatego nie powinno się wymagać cudów... Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 1, 2014 Author Report Share Posted February 1, 2014 Cudów nie wymagam, chodzi mi o opinie i zgłaszanie problemów przez użytkowników. Czym jest PDI Raven to już się przekonałem. Link to post Share on other sites
thewojtz Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 A myłeś/polerowałeś/czyściłeś? Kulki badałeś po wylocie czy nie brudne? Porównaj wycięcia w lufie pdi z innymi, może jakaś trefna sztuka, no chyba że 5cm=50fps po prostu :) Link to post Share on other sites
uli23 Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Jakich kulek używałeś? Rocketsy mają problem żeby przejść przez nią (co któraś kulka). G&G, madbulle dają radę. Ja po zamontowaniu nie miałem spadku fps. Link to post Share on other sites
michal34343 Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Ja miałem taki problem w g36 c Jg z lufą promyka. Nacięcie było bliżej końca lufy niż w stokowej lufie przez co lufa nie dochodziła do końca komory i traciło szczelność pomogło piłowanie zaczepu lufy. Link to post Share on other sites
mikadorus Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Miałem raz problem z lufą... jakiś matoł montował lufę w komorze na wkręty dociskowe i za mocno ścisnął. Kulki przelatywały przy strzale ale po prostu wolniej latały. Wyjmij lufę i wrzuć kulkę luzem by się przekonać czy to coś w tym stylu:). Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 Myłem. Czyściłem. Testuje tylko na GG 0.20g. Będę porównywał ta PDI z innymi. 5cm chińskiej miedzi i skok o 50fps. Ehee :teeth: Kulki przez lufkę PDI przelatują bez większych problemów. Link to post Share on other sites
thewojtz Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 To porównaj nacięcia jeszcze, i spróbuj dorwać gdzieś 25cm chińskiej miedzi. Co do chińskich luf to się poprawili w ostatnich latach więc nie narzekaj :icon_smile: Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 No mam jeszcze Systeme 247mm do sprawdzenia. Z tymi nacięciami to też nie pomyślałem, dzięki Wojdatuz :teeth: Sprawdziłem PDI i chińską lufke, tak wygląda porównanie. Link to post Share on other sites
uli23 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 A po zamontowaniu w komorze i teflonie sprawdzałeś szczelność? Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 uli23 czytasz dokładnie to co już napisałem w pierwszym poście ? Komory i gumki są tak ciasne że "teflonfix" nie ma prawa bytu... Link to post Share on other sites
uli23 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 (edited) Mogę się nie odzywać, ale myślałem ze potrzebujesz opinii od kogoś kto ta lufę zamontował i używa. Skoro w obu przypadkach masz taką samą szczelność i jedyną zmienną jaką wprowadzasz jest lufa (i upewniłeś się w obu kołnierz gumki uszczelnia się tak samo z dyszą) to musi być coś z lufą. Ja zamontowałem ją bez żadnego problemu. Komora czerwony element. Lufa 554mm, fpsy 540-550. Urosły o około 10. Całość sprawdzana przed i po Xortechem. Lufa bez zabrudzeń w środku, bez rdzy. Nowa kupiona o ile pamiętam w deltashopie. Pragnę poinformować, że na forum WMASG.pl obowiązują pewne zasady. Należy do nich m.in. poprawne pisanie zgodnie z zasadami języka polskiego. Jeśli nie zmienisz stylu i formy Twoich postów, będą one kasowane, a w dalszej konsekwencji ryzykujesz blokadą Twojego konta. verb007. Edited February 2, 2014 by verb007 Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 uli23 to co napisałeś ująłem już w pierwszym poście... Prosiłem o informacje od użytkowników którzy mieli jakieś problemy z tą lufą, nie opinie osób z niej zadowolonych:!: Link to post Share on other sites
Chrupak Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Ze zdjęcia które wysłałeś wydaje się że raven ma dalej odsunięte nacięcie stabilizacyjne niż chino-rurka. Może to powodować że lufa jest zbyt mocno wciśnięta w komorę i powoduje odkształcenie kołnierza gumki która nie doszczelnia się tak jak powinna. Zaobserwuj jak zachowuje się kołnierzyk przy wkładaniu stabilizatora. Załóż lufę, wciśnij stabilizator i go wyjmij, zmontuj replikę i przestrzelaj magazynek, jak po kilku kulkach fps wzrosną to masz potwierdzenie. pzdr. Bodzio. Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 Podczas montowania PDI do tych wszystkich komór nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości z gumkami, kołnierz zawsze ładnie widoczny, okrągły, równy. Natomiast mnie się wydaje że w momencie wpinania klipsa lufy ten powoduje że lufa się cofa do tyłu powodując nieszczelność gumka->dysza. Link to post Share on other sites
uli23 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 (edited) Przemilczę to twoje strofowanie. To dlaczego nie sprawdzisz, czy gumka uszczelnia się z dyszą? Test papierka lub złożenie na sucho komora+gb, wysunięcie dyszy i dmuchnięcie. Dla serwisanta nie powinien to być problem. Edited February 2, 2014 by verb007 Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 No właśnie i tu zagadka, bo papierek leży na miejscu. Link to post Share on other sites
uli23 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 (edited) Skoro twierdzisz, że teflonfix choćby na zewnątrz komory i lufy (m.in na stabilizator lufy) nie jest potrzebny, to może barrel wobble? Chociaż, przy tak krótkiej lufie kulka nie ma czasu, żeby jakoś porządnie się poobijać. Zapewne zaraz napiszesz mi, że to też ująłeś w swoim pierwszym poście. Życzę szczęścia. Pozdrawiam. Edited February 2, 2014 by uli23 Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 3, 2014 Author Report Share Posted February 3, 2014 Lufka PDI nawet nie drgnie w komorze przez to że z każdą gumka wchodzi do komory bardzo ciasno, pierścień również zakładam a na lufę jeszcze ciasną mocną sprężynę dociskową. Link to post Share on other sites
thewojtz Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Jak klient ma paragon, to niech odda lufę, jak nie ma to piłuj, albo zaoferuj mu systemę :) Ja bym tam kładł systemę, przy takiej długości lufy to i tak szału nie ma :) Ja szczelność zespołu lufy sprawdzam moim 700fps kompresorem :) A nie jakimś papierkiem... Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 3, 2014 Author Report Share Posted February 3, 2014 Kompresora nie mam :teeth: Dziś po pracy czas na finalne wnioski po zmianie luf. Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 3, 2014 Author Report Share Posted February 3, 2014 Zamieniłem w swoim AK Systeme 247mm na tego PDI 247mm. Moje AK + Systema - 442-443FPS Moje AK + PDI - 445-447FPS :teeth: Moja Systema w G36 to samo - 400fps :icon_exclaim: :teeth: Szukam dalej przyczyny tak marnego wyniku. Link to post Share on other sites
relativy Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Dlatego nie oddam nigdy mojej repliki w ręce "serwisanta". Problemem w tym wypadku nie jest lufa a szczelność z dyszą. Ale jak sobie z tym poradzić to chyba powinieneś wiedzieć. Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 3, 2014 Author Report Share Posted February 3, 2014 Nawet na stokowej, orginalnej dyszy jest dokladnie ta sama historia. Czekam na kilka dysz to bede dalej sprawdzal. Chcialem wykluczyc lufe no i ja wykluczylem. Link to post Share on other sites
Recommended Posts