mg79 Posted March 20, 2014 Report Share Posted March 20, 2014 Witam. Panowie i panie mam problem z ładowarką, otóż uszkodziło mi się w niej gniazdo zasilania. Wygląda to tak, że po podłączeniu zasilacza nie ma żadnej reakcji, jak obracam wtyczką w gnieżdzie to czasami ładowarka zaświeci i piknie. Po krótkich oględzinach stwierdziłem, że z gniazda zasilania w ładowarce wyleciała mała blaszka. Podejżewam, że ułamała się ona od gniazda, a jej zadaniem było dociskanie bolca od zasilacza i pewnie także przewodzenie prądu. Czy ktoś już miał taki problem? Wydaje mi się, że najleprzym rozwiązaniem byłaby wymiana gniazda zasilania w samej ładowarce, ale czy to jest możliwe, jak się takowe gniazdo nazywa, i ile to mogłoby kosztować? Jutro zamierzam się przejść do jakiegoś sklepu z częściami elektronicznymi i popytać, ale może wcześniej ktoś coś doradzi? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted March 21, 2014 Report Share Posted March 21, 2014 Coś ok 2-4 zł. Weź wtyk to dopasujesz gniazdo bo jest kilka popularnych a ja nie pamiętam dokładnych wymiarów. Potem lutownica i lutujemy zachowując odpowiednia polaryzacje. Quote Link to post Share on other sites
Perezz Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Jako że temat jest o problemie z ładowarką IMAX B6 pozwolę się podpiąć, otóż posiadam ładowarkę SKYRC IMAX B6 oraz akumulator LiPo 2400mAh 7.4V prod. LRP którą chcę naładować, wybieram odpowiedni program, ustawiam parametry na 1.0A i 7,4V 2S po czym wciskam przycisk start przez 3 sekundy, po czym wyskakuje napis: "BATTERY CHECK WAITING..." a następnie "SKYRC IMAX-B6" po czym nic się nie dzieje. Czy wie ktoś może co się dzieje i w czym tkwi problem? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Obie wtyczki podłączone? Batka sprawna? Quote Link to post Share on other sites
Perezz Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 (edited) Bateria sprawna, obie wtyczki podłączone, dodatkowo ładowarka sprawdzona na drugiej baterii LiPo 1200mAh 11.1V 3S produkcji TURNIGY i efekt jest ten sam, przeczytałem instrukcję 2 wersje polskie i angielską Hologram jest, plomba też, szukałem rozwiązania w internecie jednakże nie znalazłem, dlatego chciałbym prosić o pomoc na forum Edited February 11, 2015 by Perezz Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Sprawdzałeś na balansowaniu czy ładowaniu? Zobacz też rozładowanie i w ogóle całe działanie na programach Ni-MH. Obstawiałbym skierowanie się w stronę reklamacji w przypadku nie działania również wyżej wymienionych. Quote Link to post Share on other sites
Perezz Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 mierzone na balansowaniu (3.23V i 3.27V) oraz ładowaniu 6,5V, zaś sprawnej baterii Ni-MH nie posiadam :/ problem właśnie polega na tym iż owa ładowarka została kupiona tu w komisie, a że bateria nie wymagała naładowania to ładowarki nie używałem, a nawet nie sprawdziłem, mój błąd... myślałem, że procesor jest uszkodzony lecz wtedy nie działała by poprawnie na poziomie ustawień i konfiguracji, oraz nie wykryła by złej polaryzacji na balanserze. Spróbuje pożyczyć akumulator Ni-MH i zobaczę czy zadziała, w pudełku jest paragon i data zakupu 02.04.2014 w sklepie P.H.U. "ADAMEX" więc jutro tam zadzwonię i spróbuje się czegoś dowiedzieć Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 12, 2015 Report Share Posted February 12, 2015 Mi to wygląda na resetowanie się ładowarki, albo błąd oprogramowania albo coś gdzieś się odlutowało i resetuje urządzenie podczas sprawdzania baterii. Quote Link to post Share on other sites
Perezz Posted June 20, 2015 Report Share Posted June 20, 2015 (edited) może tak kawałek czasu po fakcie ale problemem okazał się zasilacz, ten który posiadałem okazał się za słaby i w wymieniłem go na nowy gzie jak się później okazało ten który miałem nie był "oryginalny". Jednakże teraz mam jeszcze pytanie: podłączyłem lipo redox 2200mAh 11.1V, ustawiłem ładowanie 1A S3, po czym gdy uruchomiłem ładowanie prąd ładowania rośnie do 1A po czym spada do 0.0 - 0.3A ładowarka napięcie wskazuje 11.70V. Czy to jest normalne? Edited June 20, 2015 by Perezz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts