Spoon Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Hej, Powoli chcę skompletować sobie zestaw do ASG, przy pomocy Waszego forum, jak i kilku innych stron w necie udało mi się już ustalić pogląd na broń, czy ochronę oczu (odpowiednio RK-02/05 oraz Bolle Tracker). Chciałbym jednak skompletować jakieś ubranko. Ponieważ nie chcę wydawać znacznych kwot, proszę o poradę co moglibyście polecić. Z tego co wiem dużym powodzeniem za niewielką kasę cieszą się DPM oraz Flecktarn. Poza tym że to spoko wzory i nie będe narzekał, to czy możecie coś powiedzieć o jakości samych ubrań ? Czy któryś z kontraktowych materiałów jest wyraźnie wytrzymalszy albo wygodniejszy, tudzież w jakiś inny sposób lepszy ? Wiadomo, że najchętniej do AK wziąłbym zestaw Partizana, albo Cyfrową Florę, jednak to koszt koło 300zł w tańszym przypadku, a na ten moment nie chcę napędzać kosztów. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Poszukaj "demobilu" na ArmyWorld. Dla mnie Flecktarn ma najlepszy, najbardziej funkcjonalny krój ale to moje subiektywne odczucie. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Flecka nigdy nie nosiłem,ale na codzień hasam sobie w dpm-ie i nie dlatego że mi się desruptive pattern podoba a dlatego,że wygodniejszych spodzieniek nigdy nie miałem :-D Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 (edited) Mundury BW mają napy, a dpmy już nie. Jak dla mnie flectarn lepiej maskuje niż dpm. Upierdliwe są kieszenie w spodniach BW bo lubią z nich wypadać różne rzeczy np. komórka. Za około 100zł masz kompley spodnie+bluza w stanie magazynowym (alledrogo). Do tego polecam czapki luftwaffe, są bardzo wygodne. Jeszcze przygotuj się na hejty "patriotów" ;) Edited April 1, 2014 by Ryzbor Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 (edited) DPM'y mają guziki, z reguły charkaterystyczne "kanadyjskie" na tasiemkach, i tam gdzie to ważne (kieszenie udowe spodni, kieszenie kurtki polowej) - duże, rozmiaru coś koło monety pięciozłotowej, tak, żeby dało się to sensownie w rekawiczkach obsługiwać. Spodnie DPM Lightweight są lekkie, miękkie i wygodne. Wytrzymałość w porządku (chyba z 5 lat zajęło mi zanoszenie mojej strzelankowej pary do stanu, w którym nie nadawała się do dalszego użytku). Co do górnej częsci stroju - wygodna i szalenie praktyczna jest kurtka polowa (combat jacket albo smock - róznią się głownie tym, że smock ma kaptur), ale pomyslano ją od użycia z oporządzenim typu pasoszelkowego - pod chest rig lub kamizelkę sprawdza się średnio. Koszula (combat shirt) zresztą też, choć jest tańsza. Odpowiednim wyborem pod kamizelkę albo cesta byłby combat shirt / UBACS, ale tych w DPM nie dostaniesz ani tanio, ani szczególnie dobrych (DDPM, czyli wariant pustynny, albo MTP, brytyjska odmiana MultiCam'a i owszem, istnieją i są do kupienia za rozsądne pieniądze). Na głowę sugeruję kapelusz - boonie hat lub commando hat (o ile uda Ci się go zdobyć - z charakterystycznym waskim rondem). O Flecku się nie wypowiem, bo nie miałem nigdy: choć maskuje znakomicie, to jednak estetyka munduru wyglądającego jak niechlubny powrót katofflensalad :icon_wink: mnie odrzuca. Edited April 1, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 (edited) Ryzbor ma na myśli Wz ale "bawełniaki" to przenośna sauna osobista a ripstop jest koszmarnie drogi w porównaniu z DPM i Fleckiem. Popatrz tutaj, na prawdę warto. Ps Nie miałem złych doświadczeń, jeszcze nigdy mi nic nie wypadło z kieszeni spodni BW, ale też i nigdy nie chodziłem na rękach... :icon_wink: (...) estetyka munduru wyglądającego jak niechlubny powrót katofflensalad :icon_wink: mnie odrzuca. Nath, masz rację ale to ma się "nosić" a nie wyglądać... :icon_wink: Edited April 1, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Spoon Posted April 1, 2014 Author Report Share Posted April 1, 2014 Armyworld znalazłem już również sam i prawdopodobnie tam się zdecyduję. Teraz zastanawiam się czy myślec o http://armyworld.pl/product-pol-3601-Mundur-Wojskowy-Rosyjski-Cyfrowa-Flora-Oryginal-Nowy.html?text=flora , czy brać DPM lub Flecktarn, zależnie od dostępności bo w tych kamuflażach można spodnie i bluzę kupić za jakieś 80zł :icon_razz2: Widzę, że zwolenników jednej i drugiej strony jest sporo i wychodzi na to, że wybór mogę poddać wręcz losowości. Jak oglądałem w jednym sklepiku te ubrania, to Flecktarn wydał mi się taki znacznie bardziej solidny, a DPM taki strasznie lekki i obawiałbym się, że jest mniej wytrzymały. Wydaje mi się jednak, że Wasze opinie są wystarczającym argumentem za jego wytrzymałością. P.S. Wiecie gdzie w trójmieście można dostać jakieś fajne ciuchy i sprzęt do ASG (rękawiczki, ochraniacze, oporządzenie itp.) ? Quote Link to post Share on other sites
Piledriver Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Miałem do czynienia z dwoma odmianami DPM-u z demobilu, brytyjskim i holenderskim i powiem tak. Jeśli chodzi o maskowanie to z polskich warunkach DPM sprawdza się znakomicie, nawet teraz w porze wiosennej, dość ciężko wypatrzeć kogoś z odległości mniej więcej zasięgu celnego chińskiego elektryka. Jeśli chodzi o wytrzymałość to zdecydowanie Holenderski DPM. Miałem brytyjskie spodnie, już dawno poszły się ekhem... z kolei holenderski mundur używam już od dobrych trzech lat i to do wszystkiego - ASG, na ryby czy nawet byłem zmuszony chodzić z tych spodniach do roboty w wakacje, bo dwa komplety kopalnianego ubrania roboczego nie wytrzymały, a na DPM-ie nadal nie zrobiło to większego wrażenia. Wadą Holenderki jest po części to, że materiał jest dość gruby, a przez to dość sztywny no i przede wszystkim w ostatnim czasie ciężko go dostać, a tym bardziej jakiekolwiek akcesoria do niego. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Azrik, weź Flecka, paskudny ale tani i mocny, a kamufluje też doskonale. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Gdzie mam namyśli wuzetkę? A mi wypadł telefon kiedy trzeba było się przeczołgać pod kratą, więc chyba oddam spodnie do krawcowej, by rzepy doszyła do kieszeni. Quote Link to post Share on other sites
Spoon Posted April 1, 2014 Author Report Share Posted April 1, 2014 Dzięki bardzo za pomoc, prawdopodobnie zdecyduje się na Flecka. Przymierzę jeszcze tę Florę cyfrową bo mam do takiej dostęp, ale sądzę, że nie wydam na razie na mundurek tyle kasy. Jeszcze spróbuję też gdzieś zobaczyć tego DPMa Holenderskiego jaki to materiał. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 (edited) Gdzie mam namyśli wuzetkę? (...) Jeszcze przygotuj się na hejty "patriotów"... to nie była aluzja? :icon_wink: Edited April 1, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted April 1, 2014 Report Share Posted April 1, 2014 Nie, ponieważ nie od dzisiaj wiadomo, że patrioci biegają w DPM, Marpacie, UCP i innym Multicamo. ;) Quote Link to post Share on other sites
krystiankosecki Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 (edited) Wiem, że temat jest dość wiekowy ale sam jestem zainteresowany kupnem stroju do lasu na airsofta. Na jednym z for zaproponowano mi kupno normalnego stroju myśliwskiego. Robił już tak ktoś z was? Z tego co poszperałem po necie to większość osób pisze o takiej odzieży same superlatywy i sam się zacząłem zastanawiać czy nie kupić. Znalazłem nawet artykuł o doborze odzieży dla myśliwego: http://www.faut.com....e-dla-mysliwego W sumie ciekawa sprawa - zależy mi na nieprzemakalności i wytrzymałości. Wygoda oczywiście również ale te dwie pierwsze rzeczy myślę, że są najważniejsze. Teraz pytanie do forumowiczów - czy się opłaca? Trochę to kosztuje, po przeczytaniu większości informacji to z pewnością taki strój by się idealnie nadawał. Nie ogranicza zakresu ruchów, nie przemaka a w dodatku jest wytrzymały i w miarę wygodny. Tylko czy to się po prostu opłaca? Jeżeli ktoś posiada taki strój i zazwyczaj ubiera go na asg to prosiłbym o opinie. [edit] Własnie - od razu zaznaczam, w tym temacie (z pewnością większość osób zauważyło) jestem zupełnym laikiem. Także proszę o wyrozumiałość XD Edited March 1, 2016 by krystiankosecki Quote Link to post Share on other sites
boberczus Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Mundur z demobilu (najtaniej wychodzi flecktarn i DPM) - armyworld.pl, do tego przydatne dobre, wysokie buty - osobiście polecam Bennon Commodore. Plus ewentualnie przydaje się jakaś czapka - czy to z daszkiem, czy to bush/boonie to już od preferencji zależy. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 (edited) Wiem, że temat jest dość wiekowy ale sam jestem zainteresowany kupnem stroju do lasu na airsofta.Na jednym z for zaproponowano mi kupno normalnego stroju myśliwskiego. (...) Teraz pytanie do forumowiczów - czy się opłaca? Trochę to kosztuje, po przeczytaniu większości informacji to z pewnością taki strój by się idealnie nadawał. Nie ogranicza zakresu ruchów, nie przemaka a w dodatku jest wytrzymały i w miarę wygodny. Tylko czy to się po prostu opłaca? Technicznie się nada. Jednak co jak co, ale airsoft powstał z myślą o replikowaniu broni bojowej (i z czasem niewielkiej ilości kolekcjonerskich potworków :P), więc i takiegoż typu sprzętu. Szpej myśliwski sprawdzi się, tak samo dobrze jak gatki budowlańca (dużo kieszeni, wytrzymałe i wygodne), ale jest to po prostu kiczowate rozwiązanie. Do tego może być problem podczas podziału ludzi ze względu na umundurowanie. Mogą być spiny, zależnie od tego czy ktoś podczas strzelania uzna to za kamuflaż, lub cywilny wzór itp. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Edit/ Coś się.. Coś się popsuło i nie było napisane jak chciałem. Edited March 1, 2016 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Szpej myśliwski sprawdzi się, tak samo dobrze jak gatki budowlańca (dużo kieszeni, wytrzymałe i wygodne), ale jest to po prostu kiczowate rozwiązanie. No widzę że w gatkach budowlańca zbyt często nie chodziłeś, dużo kieszeni tak, wygodne owszem, ale wytrzymałość słaba głównie ze względów BHP. Markowe ciuchy robocze wytrzymuję średnio 6 miechów. Co do odzieży myśliwskiej to wydaje mi się że jest to bardziej dedykowane rozwiązanie do konkretnych warunków i otoczenia. No ale cena dobrych ciuchów myśliwskich zaczyna się wysoko ponad dostępnym wojskowym szpejem. Te tanie, to zwykłe bawełniaki lub gumowana odzież. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts