Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Korzystając z godzinki wolnego (zanim się ściemni) przymierzyłem sprężynkę SHS 190. Naciąga się to trochę ciężej niż 170 (mam jakąś chińską teraz - była z repliką), ale bardziej słychać replikę po wystrzale (chyba trzeba by wstawić sorbo) + zasięg się poprawia.

Posiadam kulki 0,3 i 0,32 to na cięższych lecą dalej i bardziej słychać uderzenie (ostrzelałem drzewo). Jednak z uwagi na zapadający szybko zmrok już nie zdążyłem zmierzyć zasięgu, ani lunety porządnie ustawić (przy 0,32 hopka tez musiałbym skorygować).

Jest fajnie i nawet na 190 będę zadowolony, bo z przedłużką rączki daje się to naciągać. Muszę sobie spróbować w pozycji klęczącej lub leżącej.

Replikę ogólnie polecam, bo prosta i można samemu niektóre rzeczy zrobić, a na chwilę obecną brak w sprzedaży magazynków (dobrze że dokupiłem 2 midcapy zanim się wyprzedały :icon_biggrin:).

Edited by Foton
  • 2 months later...

Wczoraj rozebrałem wszystko spowrotem i moje podejrzenia padły na gumkę hop-up. cylinder z głowicą szczelny, na gumce przedmuch.

Zastosowałem teflon fix (wersja sucha bez silikonu) i udało się zmontować - szczelność się poprawiła jednak zobaczymy czy aż na tyle, aby wyniki o 100 fps podnieść.

Jaka może być różnica w spadku prędkości z zamiany lufy z 600 mm na 650? 40-50 fps czy więcej?

Edited by Foton

Dzis oddalem okolo 30 strzalow, wzrokowo zasieg sie znaczaco poprawil (tak okolo 20 m). Musze w weekend przestrzelac gruntownie i pomierzyc ile zasieg skuteczny i maksymalny wynosi. Dostepu do chrono nie mam ale wyglada jakby nieszczelnosc zostala usunieta.

Pomiary moge porownac ze stockiem bo pamietam ile mniej wiecej wynosil.

Edited by Foton
  • 4 weeks later...

Witam,

zasięgu nie zmierzyłem z uwagi na chwilowy porywy wiatru, które zakłóciły by pomiar. Postrzelałem natomiast z ręki na 60 i 65 m na kulkach 0,32 (PJ więc szału nie ma) i 0,36 Arma Tech.

Wcześniej ustawiłem jak należy hop up i lunetę. Strzały są dosyć powtarzalne, a jeśli już są odchylenia to najczęściej niewielkie (wpływ na pewno miał wiatr i fakt strzelania z ręki).

Próba pierwsza (strzelanie w miejscu bardziej osłoniętym na 60 m) - cel tarcza 500x500 mm:

535379031f66c33bmed.jpg

Próba druga (strzelanie w miejscu bardziej nie osłoniętym na 65 m) - cel ten sam, poprawki na wiatr sięgające ponad połowę wielkości tarczy.

Wygląda to tak:

3ef1293375f23e7amed.jpg

Myślę, że da się tym postrzelać - próby na sprężynie SP190 SHS. Zasięg jest dużo większy niż 65 m, ale to jak trafię na dobrą pogodę to dokładnie zmierzę. Kulki 0,3 są już zdecydowanie za lekkie - ile fps - muszę sprawdzić.

W sumie też nie narzekam - sporo na TG robię zakupów i zazwyczaj jakąś paczkę kulek przy okazji dokładam do koszyka. Tak z racji zakupów kulki zacząłem u nich kupować od początku (zakup pierwszej repliki) zanim rok temu ludzie uświadomili mi na forum, że świat kulek na PJ się nie kończy :icon_lol: Poza tym je lubię bo nigdy mi się jeszcze żadna nie zacięła czy to w hicapach, lowcapach czy midcapach.

Ale to już na inny wątek :)

Obecnie chcę spróbować kulek shootone i G@G.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Na razie głowica czeka na montaż i kulki guarder 0.36, madbull 0.36 i 0.4, a także specna 0.36, 0.4, 0.43 i 0.45 czekają na testy.

Być może zmienię gumkę z zielonej G&G na czarną Systemę i coraz bardziej zastanawiam się nad zrobieniem w niej rhopa :icon_smile:

Edited by Foton
  • 1 month later...

Witam,

głowica nadal nie zamontowana, ale:

po zakupie chrono wreszcie sprawdziłem osiągi mojego swd :icon_smile:

Sprężyna około 550 fps (chińczyk z zestawu z repliką):

4ef431f10aab0fb2med.jpg

A tutaj shs 190sp:

6fdf596d83494a91med.jpg

I teraz najważniejsze:

• do wyników należy doliczyć 6-7 fps (tyle zaniża moje chrono),

• konfiguracja w chwili obecnej: gumka zielona g&g, głowica, komora i tłok stock, lufa 650 mm Madbull Black Python ver. II.

Lufa dłuższa od stockowej o 50 mm (stock ma 600 mm długości).

Zakładam stocka i sprawdzę - bo wydaje mi się, że samo wydłużenie lufy o 50 mm powoduje spadek o 50 fps :icon_smile:

Cel to 550 fps na tej chińskiej sprężynie i około 600 fps na shs 190 sp :icon_smile:

Jeśli to się uda to po tym zabiegu zaczynam zabawę z r hopem :icon_smile:

Edited by Foton

Foton, zdajesz sobie sprawę, że przez 6 lat istnienia tematu o swd a&k i pochodnych, zostało przerobione kilkakrotnie wszystko to, nad czym tyle czasu siedzisz i to opisujesz? Wiele rozwiązań jest prostszych i lepszych niż twoje, a zostały wymyślone dawno temu. Koer czy gfgwd różnią się jedynie szczególikami.

Zdaję sobie sprawę, że to twoje hobby, lubisz sobie podłubać w replice, cieszyć tym i opisywać, ale śmietnik niepotrzebnie robisz, bo to tak jakbyś wymyślał ponownie koło, tylko takie słabo okrągłe... bo parametry repliki, które udało ci się wygenerować po wszystkich tych przeróbkach, są w zasadzie identyczne lub gorsze od stockowej.