Dawido95 Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Witam , zakupiłem niedawno jakoś w kwietniu rk-01w i zaczynam myśleć o tuningu , tylko nie wiem co kupić mój budżet wynosi 300 zł chodzi mi o to aby lekko wzmocnić aktualna pred. wyl to 400 fps i tu pytanie do was ponieważ chciałbym się strzelać w lesie i tak około 430-450 fps czy dało by rade się osiągnąć za tę sumę. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted June 7, 2012 Report Share Posted June 7, 2012 Jeśli to kompletny stok to kup gumkę hop-up (zielona G&G, systema energy) lufę precyzyjną (najlepiej prometheusa, jeśli za drogi to systema albo guarder 6,02) . Jak będziesz używał dobrych kulek (madbull, G&G) to zobaczysz dużą różnice pomiędzy tą konfiguracją a stokiem. Mi po wymianie gumki i lufy zasięg wzrósł o ok.15m (skuteczny). Zobaczysz też różnicę w ilości zużywanego kompozytu (większa precyzja i zasięg = łatwiej trafić i nie trzeba długich serii). Quote Link to post Share on other sites
zureekk01 Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Witam , stockowo w tej replice mam ok 380-390 fps, replike zasilam baterią li-po turnigy 7.4v1600 mah 30/40c i li-po ray gen.3 7.4v 1600 mah 26/50c , i mam pytanko czy jeśli wstawię do repliki sprężynę guarder SP130 , to czy bebechy stockowe to wytrzymają i ile fps mogę z niej wycisnąć, układ jest szczelny, moja konfiguracja w stocku . - kierunkowa głowica tłoka - łożyskowana prowadnica sprężyny - stalowe łożyska kulkowe 7mm - stalowe zębatki - tłok z pierwszym zębem stalowym Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Jak chesz wstawić M130 to powinno wystarczyć wymienić tłok, oczywiście jeżeli masz dobrze spodkładkowane zębatki. Na SP130 wyjdzie w suczce do 460FPSów. Quote Link to post Share on other sites
zureekk01 Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Podkładkowanie jest dobrze zrobione , a bez wymiany tłoka M120 guardera może być ? Może być. Nastepnym razem jak zakładasz nowy temat to sprawdź czy już taki istnieje. S1 Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Stokowy wytrzyma. Quote Link to post Share on other sites
laguland Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Witajcie, podepnę się do tematu, potrzebuję pomocy przy tuningu. Jestem całkowicie zielony i nie mam komu oddać broni do zrobienia więc muszę się tym sam zająć :( Trochę o broni: Kupiłem ja pół roku temu w komisie wmasg. Była już tuningowana przez poprzedniego właściciela i tak oto mam jakąś lufę precyzyjną i kable niskooporowe, podobno uszczelnione wszystko itd. Nie mam pojęcie co tam tak naprawdę siedzi. Ostatnio miałem okazję skorzystać chrono i ku mojemu zaskoczeniu uzyskałem 280fps na kulkach 0.23, gość od którego kupiłem replikę pisał, że ma stabilne 354, no cóż.. Nic nie zauważyłem bo osiągi mojej repliki są takie same jak nieprzerabianej cm028, której na tych samych kulkach wyszło 360fps. Dobra do rzeczy, chcę osiągnąć 450fps na kulkach 0.2: 1. Mam jakąś gumkę HU w czarnym kolorze da się ustalić po kolorze jakiej jest firmy? Jeśli tak to czy ta firma jest dobra? 2. Czy można sprawdzić czy mój GB wytrzyma mocniejszą sprężynę? (nie wiem jaka jest teraz) 3. Czy powinienem zmienić coś w GB? 4. Czy mogę sprawdzić czy tłok jest doszczelniony? 5. Używam baterii lipo 7V czy powinienem zmienić na 11V? 6. Chciałbym jakoś unieruchomić kolbę co by się nie majtała bo rozłożeniu(są takie szczeliny na kilka mm), nie mam pojęcia czym i jak to unieruchomić. 7. Chciałbym odmalować trochę replikę możecie polecić jakąś czarną farbę? Proszę o rady jak osiągnąć 450 fps i mieć dobre skupienie. Przedział cenowy to około 600zł. Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 (edited) Poszukaj w okolicy jakiegoś serwisanta, on najlepiej odpowie na wszytskie Twoje Pytania i sprawdzi jakie części są do wymiany i mniej więcej powie ci co to za rzeczy siedzą Ci wewnątrz repliki. Wnioskuje po temacie że kupiłeś Rk01 Boyi ? skoro ma około 300 fps na 0,2 kulkach to ma słabą sprężynę albo jest mega zużyta. 600 zł spokojnie ci wystarczy ale tak jak mówiłem, najlepiej żebyś oddał to komuś w dobre ręce i on oceni co trzeba wymienić. Ale myślę że gumka hop up na zieloną G&G, tłok i sprężynę m120/m130 guardera to by była podstawa. Polecam też używać dobrych kulek takich jak np G&G. Edited June 24, 2013 by Homer96 Quote Link to post Share on other sites
Woron Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Witam Chciałem sprawić sobie jakieś Ak 74u wybór padł na RK 01 SW, bo podobno teraz łączy dobry wygląd i bebechy. I planowałem dodać następujący tuning --hop up(G&G, Systema) -Precka Promyka - zmiana okablowania i MOSFET - dodać do tego jakiś doby bore up -Może ciut mocniejsza sprężyna Coś jeszcze polecilibyście zmodyfikować w tej repce. Do wydania będę miał 1300-1500 zł(w tym replika) A może nie opłaca się pakować kasy w bojca tyko za te pieniądze kupić coś lepszego(tylko co???)Chciał bym osiągnąć około 420 stabilnych FPS-ów i dużą celność i w miarę duży zasięg Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Kable 1,5mm^2 (http://www.nastik.pl/kabel-pradowy-silikonowy-15mm21mb-komplet-p-654.html), Bore-Up systemy przykładowo, silnik Tornado F1, tłok SHS plus dla pewności wymieniłbym zębatki na Cymy, JG lub SHS, Quote Link to post Share on other sites
Senator Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 A jaka polecacie preceke żeby się zmieściła do Rk 01 wiem że wewnętrzna ma długość 290 mm ale zastanawiałem się nad doczepieniem tlumika i czy wtedy można dołożyć coś większego do środka??? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Precki najlepsze to Promyki. Zastanawiałeś się nad preckiami Miracle? Ostatnio test ich się pojawił na portalu. Quote Link to post Share on other sites
Senator Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Właśnie widziałem ale nie wiem jaką długość wsadzić do repki. I co z tym tlumikiem polecacie jakis który by pasował do ak 74u Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Tłumik do tego PBS-4 i do końcówki tłumika preckę. Co do samej repliki to posiadam takową w stocku, podpinam do tego dobrą i mocną batkę i robię siekę na CQB :P Od siebie to bardzo polecam. Quote Link to post Share on other sites
Senator Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 A jak trzeba było by to zamontować??? Wstawiam dłuższą precke i na to tłumik, czy trzeba coś wyciągać z tłumika??? Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Precka by wystawała a na to nakręcasz po prostu tłumik. Tłumik jest szerszy niż precka przez co możliwe jest schowanie lufy w tłumiku :) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 nie ma sensu pchanie dłuższej lufy. chyba, że planujesz tuning 600 FPS+. Quote Link to post Share on other sites
Woron Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 A jak dał bym krótszą lufę i doczepił tłumik to nie będzie przeszkadzać(w tłumiku szersza lufa wewnętrzna czy to nie zaburzy lotu kulki). Czyli tak gumka precka bore up kable+mosfet tłok silknik Coś jeszcze jak ma być całkowicie to lepiej odrazu dać, co jeszcze byście polecili??? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Ja prze precce 247mm, short stroku, Sp130, borku z cyl2 zasilanym LiPo 11,1V mam 440FPS i 20k/sek. Tłok mam SHS z wszystkimi metalowumi zębami. Brak zębów 14 i 13 oraz 1 i 2 :) Quote Link to post Share on other sites
Gemmell84 Posted July 28, 2013 Report Share Posted July 28, 2013 Ja prze precce 247mm, short stroku, Sp130, borku z cyl2 zasilanym LiPo 11,1V mam 440FPS i 20k/sek. Tłok mam SHS z wszystkimi metalowumi zębami. Brak zębów 14 i 13 oraz 1 i 2 :icon_smile: Cześć, Też noszę się z zakupem RK-01 SW i choć zabrzmi to głupio, to będzie on w pole, a nie do cqb. Dlatego myślałem o gumce, precce oraz tłumiku, najlepiej PBS 4 właśnie na początek. Nie chodzi mi o tryliony fps, ale zasięg i celność, z czasem może coś tam jeszcze dłubnę. Czy wstawianie dłuższej lufy ma tutaj sens, jeśli będzie używany na średnie dystanse, czy może zrobić coś innego? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 28, 2013 Report Share Posted July 28, 2013 Nie liczy się długość lufy a materiał i jakość wykonania. Mnie Systema 247mm starcza nawet na dystansie 40 do 50m. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 28, 2013 Report Share Posted July 28, 2013 kupuj promyka o stockowej długości i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Gemmell84 Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 No spoko, dzięki za podpowiedź. Co prawda suka to nie typowy sprzęt do lasu, ale to na zasadzie: bo tak i bo można w ASG:) Czyli promyk i z czasem ewentualnie może zmiana sprężyny, choć też nie chodzi mi o szał efpeesów, a bardziej zasięg i celność. Oczywiście przy precce, to gumka zapewne do wymiany. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 11, 2013 Report Share Posted August 11, 2013 zielona g&g/czarna systema, to jest podstawowa 'wiedza', poruszane miliard razy. Quote Link to post Share on other sites
Fricek Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Aloha Posiadam takież to RK i chciałbym z niego zrobić drugą replikę, której używałbym w połączeniu z SWD. W moich planach miałaby to być mała kosiarka używana gdy ktoś podejdzie za blisko. Replikę kupiłem na allegro, z tego co wiem to jest to stock. Baterie których używam to dwie LiPo VB Power 7.4V 25/50C Planowałem wymienić: Gumka Hop-up - Silikon Guardera Sprężynę - SP105 Przewody - Niskooporowe Silnik - Element Max Speed MOSFET - Tutaj nie mam pomysłu, jakieś rady? W późniejszym okresie dołożyć jakąś preclufę. Dobrze robię, źle robię? Jakieś rady, sugestie? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts