Niezniszczalni Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Witam moja rodzina mieszka w USA i czy oni mogę mi wysłać beż komplikacji replikę do Polski. Raz miałem sytuację, że chiałem wysłać z tamtą AK-47 EBB cyberguna, a pani na poczcie powiedziała, że nie. Proszę o odpowiedź. Z góry dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Pocztą, nie da rady, jakimś kurierem tak. Z resztą, są tematy, poczytaj. A może rodzinka wpadłaby do PL i po prostu przywiozła taką replikę... Licz się z tym, że nie oddasz jej na serwis, bo się to nie opłaca ;) Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Kozaq, nie odda na serwis gwarancyjny. Swoją drogą, ten AK z EBB to albo Cyma albo JG. Oba ostatnio były dostępne w Polszy. Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Poczta nie da rady z jakiego powodu? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Bo poczta nie zna miast za granicą :D Quote Link to post Share on other sites
Niezniszczalni Posted May 11, 2014 Author Report Share Posted May 11, 2014 Ostatnim razem powiedziała kobieta cytuje "Jest to BROŃ teningowa przeznaczona tylko i wyłącznie na potrzeby armii" A ja zdziiłem się bo WTF ? O co chodzi ? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 (edited) Poproś o dokument który o tym zaświadcza, bo wygląda na to, że trafiła w Googlach na artykuł o jakimś PTW i zasugerowała się nawzą :D Edited May 11, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 (edited) Przy okazji - przyjazd rodzinki z repliką może oznaczać komplikacje na lotnisku. I to poważne. Zauważenie karabinka AK w bagażu (nawet repliki!) może sprowokować reakcję służb. Najbezpieczniej jest wysłać kurierem, bądź ładnie spytać na tej stronie: http://zakupyusa.tdcg.pl/ (obsługiwana przez użytkownika Kosmo na wmasg) czy możesz się "dokleić" do kolejnej przesyłki. I przy drugiej okazji - to ak ebb od cyberguna to prawie na pewno przemianowana replika AK od cymy, a te są dostępne bezproblemowo w polsce. Edited May 11, 2014 by Tomek P-ń Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted May 14, 2014 Report Share Posted May 14, 2014 Przy okazji - przyjazd rodzinki z repliką może oznaczać komplikacje na lotnisku. I to poważne. Zauważenie karabinka AK w bagażu (nawet repliki!) może sprowokować reakcję służb. Najbezpieczniej jest wysłać kurierem, bądź ładnie spytać na tej stronie: http://zakupyusa.tdcg.pl/ (obsługiwana przez użytkownika Kosmo na wmasg) czy możesz się "dokleić" do kolejnej przesyłki. I przy drugiej okazji - to ak ebb od cyberguna to prawie na pewno przemianowana replika AK od cymy, a te są dostępne bezproblemowo w polsce. Bzdura, osobiście przywiozłem M4 ze Stanów w bagażu. Quote Link to post Share on other sites
Niezniszczalni Posted May 15, 2014 Author Report Share Posted May 15, 2014 Może amerykaną źle kojarzy się kałasznikow, może lepiej pojdzie z emką lub HK416 ? Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted May 20, 2014 Report Share Posted May 20, 2014 Bzdura, osobiście przywiozłem M4 ze Stanów w bagażu. To, że tobie się udało nie oznacza, że jemu się uda. Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted May 20, 2014 Report Share Posted May 20, 2014 A dlaczego legalne dzialanie miałoby się "nie udać"? Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted May 20, 2014 Report Share Posted May 20, 2014 [/background][/size][/font][/color] To, że tobie się udało nie oznacza, że jemu się uda. Sądzisz że można przypadkiem przemycić replikę broni z/do USA? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Ja sądze, że jeden celnik z góry założy, że nikt nie byłby tak "głupi" by przewozić broń ostrą w zwykłym bagażu więc to, co widzi to na bank zabawka, a inny założy, że to może być broń i należy to sprawdzić. Celnik/granicznik mógł też pomyśleć, że skoro już samolot z tym przyleciał to znaczy, że bagaż przeszedł jedną inspekcje (w punkcie startu) i skoro nikt nie miał zastrzeżeń to znaczy, że nie trzeba się męczyć. Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Ja sądze, że jeden celnik z góry założy, że nikt nie byłby tak "głupi" by przewozić broń ostrą w zwykłym bagażu więc to, co widzi to na bank zabawka, a inny założy, że to może być broń i należy to sprawdzić. Celnik/granicznik mógł też pomyśleć, że skoro już samolot z tym przyleciał to znaczy, że bagaż przeszedł jedną inspekcje (w punkcie startu) i skoro nikt nie miał zastrzeżeń to znaczy, że nie trzeba się męczyć. Sądzisz, że repliki przewozi się samolotem bez uprzedniej zgody ze strony lini lotniczych, kapitana załogi (obowiązkowo) i służb celnych? Ile ty masz lat? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Po robocie zmęczony byłem i teraz widze, że trochę źle zrozumiałem post Tomka (a zrozumiałem tak, jakby opisywał autentyczną historie). Stąd mój nietrafiony komentarz. Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Po robocie zmęczony byłem i teraz widze, że trochę źle zrozumiałem post Tomka (a zrozumiałem tak, jakby opisywał autentyczną historie). Stąd mój nietrafiony komentarz. procedury są bardzo restrykcyjne a próba "przemytu" repliki może się skończyć oskarzeniem o przemyt broni co w przypadku USA może znaleźć finał w Guantanamo :D Quote Link to post Share on other sites
maciekb1985 Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Problem polega na tym, że terroryści starają się wykorzystać każdą lukę, bo przecież odpowiednie papiery można podrobić. Innym problemem jest zamieszanie, które może wyniknąć na lotnisku przy przewozie broni airsoft, służby ochrony są na to wyczulone, bo to może być przynęta terrorystów... W takich sytuacjach zawsze liczą się detale i uznaniowość, jednym słowem sprawa nie jest prosta. Koledzy dobrze podpowiadają żeby kombinować. Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Dzwoni się wcześniej na lotnisko umawia z celnikami /ochroną lotniska na inspekcję zawartości (w odosobnieniu najlepiej) i nic nie trzeba kombinować. Troszkę więcej trzeba czasu na odprawę Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Dokładnie. Już dwa razy tak robiłem. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Witam moja rodzina mieszka w USA i czy oni mogę mi wysłać beż komplikacji replikę do Polski. Raz miałem sytuację, że chiałem wysłać z tamtą AK-47 EBB cyberguna, a pani na poczcie powiedziała, że nie. Proszę o odpowiedź. Z góry dzięki :icon_smile: Beeeezdura, nie ma problemu, ichnia poczta nada (trzeba im tylko długo tłumaczyć gdzie to jest, że w Europie, że Poland i Holland to różne kraje etc. :D), nasza przyjmie. Urząd celny też nie robi wielkiego larum, że "broń przemycajo terrorysty!". Quote Link to post Share on other sites
virusisko86 Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 Zgadam sie z kolegami wyzej przewiezienie repliki samolotem z ameryki w moim przypadku z kanady dokładnie nie stanowi problemu. Lecz trzeba przejsc osobista kontrole bagazu. W moim przypadku gdy powiedziałem pani z lotu ze mam replike i chce poprosic ohcrone lotniska o kontrole osobista, to mi odmowiła i powiedziała ze nie bedzie problemu. Jakież było moje zdziwienie w katowicach gdy czekałem na bagaz a on sie nie pojawił. Ilosc nerwow ktore człowiek miał była ogromna. Bagaz dostałem 4 dni pozniej rozbebeszony, ale na szczescie z replika w srodku i kartka od CATSA, a tylko dlatego ze zgłosiłem w locie niekompetencje pracownicy. Bo gdyby nie to ze chciałem wezwac ochrone a ona odmowiłą, to replika została by skonfiskowana i znisczona. Wiec niech moja historia na szczescie z happy endem bedzie przestroga i nauczka dla was. Bo ogolnie nie ma problemu z porzewozem repliki poza granice USA oraz Kanady, gorzej jest z przywozem do ww krajów. A nie powiem ze ceny replik i jakosc jest duzo bardziej interesujaca. Quote Link to post Share on other sites
KonradMK Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Warto wspomnieć, że Kanada ma bardziej restrykcyjne prawo niż USA. Quote Link to post Share on other sites
virusisko86 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Jezeli chodzi o prawo dotyczace asg to tylko chodzi o import do nich. Export jest dla nich mało ważny. Wazne ze wywozimy od nich sprzet asg;) Byle nie przywozic nawet czesci typo hop up, tłoki gearboxy itp. Nic a nic. Bo zostanie skonfiskowane chyba ze posiada sie papiery ze wracajac do polski zabieramy z powrotem replike ze soba. I trzeba jeszcze uzasadnic zabranie repliki np na jakas impreze lub event. Quote Link to post Share on other sites
jusze Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 ale lipa... przecież to tylko replika a i tak nie można przewozić :/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts