godziu88 Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Witam! Zakupiłem w ostatnim czasie mundur na allego. Na jednym ramieniu pod flagą miał taki oto herb: http://zapodaj.net/e...b3122b.jpg.html Wie ktoś co to za herb? Jaka jednostka wojskowa? Wujek :google: nie zbyt pomógł :icon_confused3: . Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) Na pewno nie jest to żaden z herbów szlacheckich. W heraldyce takiego nie ma. :icon_confused: Nie pamiętam też takiego herbu miasta. Zapytaj sprzedającego, może Ci wyjaśni. Edited May 8, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Ale na moje oko to jest w polu srebrnym gryf złoty uzbrojony czernią, mający na głowie koronę czarną i zwrócony w sinister (co już jest bardzo nietypowe jak na herb). Z czego wnioskował bym, że jest to: 1. Współczesne godło rozpoznawcze jednostki wojskowej, a nie herb, tylko ktoś starał się, żeby na herb wyglądało (żeby zwierzak był w drugą mańkę, nawet można by powiedzieć, że prawie mu wyszło - złota na srebro - czyli metalu na metal - kłaść się w heraldyce nie powinno, ale wyjątki bywały). Naprawdę, w latach 90 była w tej dziedzinie radosna twórczość i koszmarki takie powstawały, że głowa mała. 2. Jednostka pochodzi gdzieś z nad morza, przy czym obstawiał bym Pomorze Gdańskie / Kaszuby, bo gryf Pomorza Zachodniego (w żadnym wariancie, kóry sobie przypominam, a trochę miast i gmin w okolicy różne wariacje ;) "ptaszora" ;) w tarczy herbowej ma) nie nosi korony. A gryf Kaszub / Pomorza Gdańskiego i owszem, i to z reguły czarną. Co prawda z reguły też jest czarny (cały) i w złotym polu tarczy herbowej. I w tych rejonach szukaj :) Gwoli wyjaśnienia - w heraldyce nie ma "barw" białej i żółtej. Są "metale" - złoto i srebro. Nasz orzeł w godle państwowym też jest - według heraldycznej terminologii - srebrny, uzbrojony (szpony i dziób) złotem... Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) Errhile, to nie jest gryf, tn pół orzeł, pół lew wygląda tak . To zwierzę z herbu to na pewno orzeł. Edited May 8, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) Powała, jeżeli heraldyczny orzeł ma cztery łapska z pazurami i jeszcze skrzydła do tego, gotów jestem zjeść swoją pracę magisterską z zakresu heraldyki właśnie. Strona po stronie, bez keczupu... Zauważ, że zwierz przedstawiony jest w klasycznej pozie wspiętej, Żadnego znanego mi orła się tak nie przedstawia, wyłącznie rozpostarte. Pośledniejsze ptactwo - martlet / merleta, kruk i podobne - siedzące. Ale nie wspięte na tylne nogi i wymachujące przednimi (z przyczyn oczywistych). Wspiętego możesz przedstawiać czworonoga, ewentualnie czworonoga uskrzydlonego. Względnie jakąś bestię fantastyczną w rodzaju bazyliszka (heraldycznie - z grubsza tyle co smok, ale bez przednich nóg). Tu ponad wszelką wątpliwość przednie łapska są... Edited May 8, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) A może ten "herb" to naszywka jakiegoś lokalnego tworu - ekipy ASG czy czegoś podobnego, a nie jakiejś jednostki wojskowej? Edited May 8, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
godziu88 Posted May 8, 2014 Author Report Share Posted May 8, 2014 Powała - Masz rację, teraz zauważyłem, mój nie ma ogona więc co nie gryf. A to niemożliwe żeby to była naszywka jakiegoś teamu ASG, ponieważ mundur (niby) jest nowy. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Errhile, zgadzam się z Tobą, że to jest "orzeł mutant" ale na pewno nie gryf, bo ani korpusu lwa nie ma ani ogona więc tyle mu do gryfa, co mnie do Chińczyka. Ale nie ma się co spierać o heraldykę, bo to zwierzę na herbie jest po prostu indywidualnym wymysłem, powiedzmy bastardem orła i gryfa... :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 A może ten "herb" to naszywka jakiegoś lokalnego tworu - ekipy ASG czy czegoś podobnego, a nie jakiejś jednostki wojskowej? +1 Kolory całkowicie nie pasują mi do JW. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Fakt faktem, gdyby konsultował to ktoś mający choć śladowe pojęcie o temacie, to zwierz byłby zwrócony w dexter, a nie w sinister... Zwrócenie w sinister przeszło by może jako uszczerbienie herbu, ale musiałby to być herb szlachecki i to z czasów, gdy się takimi rzeczami jak uszczerbienia przejmowano (zreszta w Polsce, na ile sobie przypominam, nie bardzo). A wtedy Powała by go wyłapał, szukając wśród herbów szlacheckich i miejskich... Quote Link to post Share on other sites
wally Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 To jest odznaka 16 Dywizji Zmechanizowanej z Elbląga https://www.google.pl/#q=naszywka+16+dywizji+zmechanizowanej Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 No i sprawa się wyjaśniła... :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts