Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

podpowiedź dla pooczątkującego

Recommended Posts

Dzień dobry

Chciałbym dziecku zrobić prezent w postaci repliki asg i postrzelać z nim sobie do celu.

Czy repliki z prędkością wylotową do 300 fps zdają rezultat przy strzelaniu do tarczy na odległość 10 -15 metrów. I czy jeśli za tarczami z kulochwytem rozciągnę plandekę to wyłapie ona kulki w razie niecelnego strzału.

Dzięki za pomoc.

300 fps samo w sobie nie oznacza właściwe nic. Są repliki, które będą tyle miały i będą bardzo celne, ale są też takie, którymi w przysłowiowego słonia nie trafisz. Zapytaj o konkretną replikę, a na pewno usłyszysz troszkę bardziej konkretną odpowiedź.

Moja rada jest jednak taka: jeśli chcecie strzelać do celu/tarczy, kupcie wiatrówkę.

300 fps samo w sobie nie oznacza właściwe nic. Są repliki, które będą tyle miały i będą bardzo celne, ale są też takie, którymi w przysłowiowego słonia nie trafisz. Zapytaj o konkretną replikę, a na pewno usłyszysz troszkę bardziej konkretną odpowiedź.

Moja rada jest jednak taka: jeśli chcecie strzelać do celu/tarczy, kupcie wiatrówkę.

Dokładnie tak... :maniak_OK:

Możesz kupić jakąś replikę broni krótkiej to w przyszłości jak wciągnie się w asg to będzie mial broń boczną :icon_wink:

Ani na temat, ani dobra rada... :maniak_jezyk:

(...) czy jeśli za tarczami z kulochwytem rozciągnę plandekę to wyłapie ona kulki w razie niecelnego strzału. (...)

Jeśli nie będzie napięta, tylko luźno wisząca, nie powinno być problemu. Edited by Powała

Dziękuje za odpowiedź

Co do wiatrówki myślałem nad tym tyle że musiał bym jakoś zabezpieczyć miejsce strzelania. A nie wiem czym.

Myślałem o czymś w tym stylu http://www.taiwangun.com/g-5-galaxy?from=listing&campaign-id=19

Jeśli ktoś może mi doradzić jakiś konkretny model byłbym bardzo wdzięczny. Zaznaczam że chodzi o strzelanie do celu typu tarcza jakaś puszka na odległość do 10 metrów więcej teren nie pozwala.

Zakładam, że mówimy o karabinie...

Na odległość 10m-20m, 300fps powinno być wystarczające (jeszcze kwestia jakości samej repliki, czy będzie celnie strzelać); choć większa moc zapewni możliwość zastosowania cięższych kulek i tym samym bardziej stabilny lot pocisku (lepszą celność).

Jeśli jednak "dziecko" zamierza zacząć bawić się w airsoft z innymi i szukasz repliki, która za jakiś czas stanie się jego / jej podstawowym wyposażeniem na placu boju - to 300fps może się jednak szybko okazać nieco za mało (wg mnie lepiej patrzeć na 350fps+).

A ile lat ma Twoje "dziecko" ? :) - małe, czy duże dziecko ? :)

a nie na razie mówimy tu o zabawie pod opieką dorosłych dziecko ma 11 lat wiec jeszcze trochę czasu minie nim będzie się mogło zacząć się bawić w airsoft z innymi. Tak że na razie tylko w ogródku.

To zasugeruję, żebyś zwrócił uwagę na:

- wielkość repliki - bo jeśli będzie nieporęczna, za długa, to dziecko będzie miało trudności z obsługą (prawidłowe trzymanie, złożenie się do strzału, celowanie);

- wagę repliki - też może być utrudnieniem, szczególnie przy dłuższym trzymaniu i celowaniu ; ale wielkość karabinu jest wg mnie parametrem bardziej krytycznym w tym przypadku (mam na myśli repliki o wadze plus minus 3,kg),

W sumie ja bym celował w jakieś MP5, najlepiej z regulowaną kolbą ; chyba, że dziecko jest już na tyle wyrośnięte, że stała kolba nie jest przeszkodą, to ew. przymierzyłbym się też do G36C.

Jedynie nad fps bym się zastanowił, czy jednak od razu nie zainwestować w egzemplarz o większej mocy niż wspomniane 300.

Osobiście jestem zwolennikiem uczenia się celowania na przyrządach mechanicznych, ale możesz też pomyśleć o dokupieniu później kolimatora, to znacznie ułatwi dziecku zabawę.

Poza tym : okulary x2. Kup dla dziecka i dla siebie. Nie ważne, że strzelacie rekreacyjnie i do tarczy ; trzeba dawać przykład i wpajać zasady od samego początku, bo licho nie śpi.

No i trzeba pamiętać, że dzieciaki - miewają jednak głupie pomysły :) (w tym koledzy naszych dzieci, nawet jeśli nasze dziecko jest uświadomione co do zasad bezpieczeństwa) - więc musisz założyć ryzyko wystąpienia nierosądnego postępowania z repliką na poziomie bliskim 100% :) - stąd, mimo, że to tylko replika, nie powinna leżeć na co dzień gotowa do strzału (zasilanie) razem z innymi zabawkami (chyba jeszcze nie w tym wieku) ;)

Jarek PN, bez sensu gadasz według mnie - z jednej strony piszesz o ryzyku, z drugiej zalecasz większą moc. Sam przez lata biegałem z ~300 fps i nie czułem kompleksów.

Przy strzelaniu do 20 metrów, ta mp5-tka powinna zapewnić przyzwoitą celność( w razie potrzeby zawsze można po czasie wrzucić preckę i lepszą gumę hu).

A 300 fps jest dodatkowo o tyle fajne, że jakby młody za parę lat chciał zacząć strzelać z innymi, to wykorzysta replikę zarówno w lesie jak i w budynku.

Według mnie, jeśli faktycznie nie chcecie wiatrówki, ta mp5 galaxy będzie git.

p.s. jak młody pokaże zabawkę kumplom - oni z pewnością zaczną częściej was odwiedzać. Także pilnuj, żeby młody nie przemycał jej z domu.

Miejsce strzelania zabezpieczasz prosto

- kupujesz kulochwyt za xx zł. Jak strzelasz po bokach to możesz obić dechę gąbką i postawić za kulochwytem. Mam w piwnicy takie coś zamontowane blisko komputera... póki co starcza na odległość 10m. Dech i kulochwyt + ustawić w stronę ściany domu i nie powinnio być problemu.

@Bociano - przecież napisałem, że "bym się zastanowił", a nie że "zalecam" :) A o kompleksach nic nie pisałem, tylko o większym wagomiarze kulek.

Co do bezpieczeństwa użytkowania przez dzieci : nie ma znaczenia, czy 300, czy 350 fps - w obydwu przypadkach trzeba uważać tak samo. Nie byłoby dobrym pomysłem pozwolenie na strzelanie dzieciakom do siebie ; ostrzeliwanie tarcz lub popperów będzie wystarczająco wciągającą i jedyną bezpieczną formą zabawy. Takie jest moje zdanie, ale każdy może mieć inne ;)

Co do bezpieczeństwa - masz w pełni rację :icon_razz2: Dzieciaków tak czy inaczej trzeba pilnować.

Natomiast co do wagomiaru - ostatnio pukałem ze stockowego P90tm (~280fps) na kulkach g&g 0,28. Zasięg wcale jakoś nie spada, a na pewno rośnie celność. Po prostu kulka leci troszkę wolniej. Także nawet przy ~300fps, śmiało można stosować ciężkie kulki, szczególnie przy strzelaniu do 20 metrów.

(...)

Przy strzelaniu do 20 metrów, ta mp5-tka powinna zapewnić przyzwoitą celność( w razie potrzeby zawsze można po czasie wrzucić preckę i lepszą gumę hu).

A 300 fps jest dodatkowo o tyle fajne, że jakby młody za parę lat chciał zacząć strzelać z innymi, to wykorzysta replikę zarówno w lesie jak i w budynku.

Według mnie, jeśli faktycznie nie chcecie wiatrówki, ta mp5 galaxy będzie git.(...)

W pełni popieram. MP5PDW będzie najlepszym wyborem w tej konkretnej sytuacji.

Przypominam też moje zdanie na temat kulek, G&G 0,25, lub MadBull 0,25 będą w tym przypadku najlepsze.

Pamiętaj też o okularach, strzelec strzela a rykoszety Pan Bóg nosi... :icon_confused:

Ps

Jeśli będziesz chciał poprawić celność PDW, wstaw lufę precyzyjną 6,02-6,04 i zmień gumkę na zieloną G&G. Niczego więcej nie potrzeba.

Edited by Powała