Danonek122 Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 (edited) Witam. Kupiłem kilka dni temu rk-02 od Boyi i mam malutki problem, a mianowicie przy ustawieniu na pojedyncze strzały (o ile dobrze to nazwałem) replika co jakiś czas się zatnie, czyli jak naciskam na spust, to słychać tylko odgłos spustu, a cały mechanizm nie pracuje. Jak przełączę na tryb save, a następnie wróce do trybu pojedynczego strzału nadal jest zablokowana. Dopiero przejście na "serie strzałów" i powrót na pojedynczy strzał pomaga. Piszę, ponieważ nie znam się na tym kompletnie, i nie wiem, czy nie odsyłać ją na gwarancje, ponieważ nie jest to jakoś mega uciążliwe, bo tak jak napisałem wyżej wystarczy przełączyć się na tryb serii, a następnie wrócić do pojedynczego i jest ok. Korzystam z kulek 0,25g PREMIUM [P&J]. Bateria i gumka HU w stocku. Z góry dzięki za porady :icon_smile: Edited June 15, 2014 by Danonek122 Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Brak/źle założona sprężynka od spustu w gb. Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Mogę to w jakiś prosty sposób zrobić sam, czy raczej muszę ją odsyłać? Dodam, że zacina się to średnio mniej więcej co 50 strzałów Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Jak masz gwarancję to odsyłaj. Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Poczekam jeszcze na opinie innych osób z forum i jeśli potwierdzą, to, co mówisz, to odeślę :) Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Albo olej semi i staraj się wyczuć spust w repli tak, aby strzelać po jednej kulce. Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Ja strzelam przecież po jednej kulce, bo mam ustawiony tryb pojedynczego strzału, i to właśnie na nim zacina mi się od czasu, do czasu. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Chodzi o to, żeby na auto po jednej strzelać. Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Też tak można, ale jeśli faktycznie mam mieć coś nie tak, to ją oddam do reklamacji/gwarancji, bo mam ją od piątku :) Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 (edited) Eh żadna sprężynka. Albo nie na ładowałeś baterii lub jest ona padnięta. Jeśli zmienisz ją na li po 7,4 problem zniknie. Zębatki zatrzymują się w złym miejscu i od ciągają przerywacz który podnosi kostkę stykową Edited June 15, 2014 by blackblut Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 16, 2014 Author Report Share Posted June 16, 2014 Czyli rozumiem, że jeśli zmienię baterię ze stockowej na jakąś lepszą, to problem powinien całkowicie zniknąć, tak? Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Zmiana baterii Mosfet z AB Lepszy silnik W boyiach często się to zdarza bo mają lipne silniki i za mocne sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 16, 2014 Author Report Share Posted June 16, 2014 Jaką polecacie ładowarkę i baterię do mojej repliki? Ze schematami mosfet nie chcę się bawić, bo się na tym nie znam i najlepiej by było gdyby obeszło się też bez wymiany silnika. Swoją drogą, to jaki jest koszt nowego silnika i czy poprawi On osiągi repliki? Z tego, co czytałem na forum, to warto zmienić gumkę hu, lufę precyzyjną i ładowarkę razem z baterią, a resztę olać, bo nie ma to większego sensu. Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Batka lipol szukaj na modelarskich bo po co płacić 40 zł więcej w sklepie asg. Masz 2 opcje 7,4v (mniejszy rof ale nic nie walnie) 11.1v (większy rof w sumie kosiarka będzie ale z tłokiem i zębatkami może być cienko przy długich seriach) Guma zielona G&G albo systema czarna. Precka zależy ile masz na to kasy. Silnik GFC polecam jeśli nie chcesz pakować tam więcej niż m130 to HiSpeed i masz dobrą bazę pod tuning. Ja bym na początku zmienił gumę HU Kable na głośniowe Mosfet Baterie Silnik Preckę I masz fajną porządną giwerę z ładnym rofem i zasięgiem A co do mosfeta podeślij komuś replikę żeby wstawił Ci jakiś od siebie nie polecam GETA za dużo spalonych widziałem. Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 16, 2014 Author Report Share Posted June 16, 2014 (edited) Jaki będzie koszt zrobienia tego wszystkiego, co mówisz? A jeśli oleję mostef i kable, to jaką baterie kupić, tak żeby w miarę możliwości zapewnić większy rof i optymalną pracę silnika, tak, aby nie wyżyłować podzespołów? Wracając do tematu, to co konkretnie muszę zrobić, żeby replika się najzwyczajniej w świecie nie zacinała? Sama bateria wystarczy, czy silnik też będzie konieczny? Edited June 16, 2014 by Danonek122 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Ten temat nie jest poświęcony tuningowi. Od tego jest odpowiedni dział. Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted June 17, 2014 Report Share Posted June 17, 2014 Sama bateria wystarczy, li po 7,4 minimalnie 1200mah poszukaj a dowiesz się ile co kosztuje. I dowiesz się że potrzebna jest do niego specjalna ładowarka cały koszt zamknie się w 100zl Quote Link to post Share on other sites
SnajperSWD Posted June 17, 2014 Report Share Posted June 17, 2014 Mosfet uchroni styki przed przepaleniem ale nawet jak się przepalą to zawsze można je wyczyścić. Co do mosfeta z AB i kablami w stówce się wyrobisz jak podeślesz jakiemuś serwisantowi który klepie mosfety. Quote Link to post Share on other sites
Danonek122 Posted June 17, 2014 Author Report Share Posted June 17, 2014 Ok. Dziękuję Wam bardzo za pomoc :). Myślę, że temat jest do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted June 17, 2014 Report Share Posted June 17, 2014 Nie wiem mam 30 replik które chodzą na lipo 7,4 20C 1200mah przebieg około 300-400tys każda odrobina smaru miedzianego i nigdy problemów z stykami nie miałem Quote Link to post Share on other sites
AranoV Posted June 29, 2014 Report Share Posted June 29, 2014 Mam dokładnie ten sam problem z moją RK-02, przyszla w ost. piątek do mnie (od taiwangun). Nie widziałem żadnych wcześniejszych tematów opisujących ten problem.. Narazie będę starał się wyczuć kulkę i strzelać pojedynczymi strzałami na full auto. Później batkę wymienię i mam nadzieję, że pomoże.. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Odkopuję. W RK-02 z drugiej ręki z minimalnym przebiegiem tłok zacina się w tylkej pozycji. Wyeliminowałem problem batki, bo po podłączeniu do cymki hula aż miło. Nie jest to kwestia dokręcenia silnika, bo po odłączeniu go od gb zasuwa godnie. Przy próbie uruchomienia układu grzeją się i batka i kable napięcia i silnik, który nie może sobie poradzić z przeciągnięciem tłoka (charakterystyczne cykanie, stukanie, jak zwał tak zwał). Stąd moje pytanie - czy jest to wina tłoka, czy coś innego, np. za mocna sprężyna? RK jest stockowe, na naładowanej do pełna batce da się oddać kilkanaście strzałów i tyle. Proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted November 10, 2014 Report Share Posted November 10, 2014 Regulowałeś silnik? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted November 10, 2014 Report Share Posted November 10, 2014 Zbyt ciasne spodkładowanie? Tłok jest stockowy? Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 To nie ustawienie silnika, replika stockowa. Podejrzewam blokującą się sprężynę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts