PreQursor Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 Witam. Mam problem z moim nowym baofengiem, mianowicie wysiadl mi mikrofon. Wczoraj jeszcze dzialal bez zarzutu. Pytanie czy jest moze jakas opcja wyciszania mikrofonu ktora nieopatrznie wlaczylem czy po prostu wyzional ducha Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 Nie kojarzę takiej opcji, ale dla pewności zrób reset. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 Jesteś pewien, że wysiadł mikrofon? Może po prostu ustawiłeś inny kanał (częstotliwość) dla nadawania niż dla odbierania. Znaczy się, koledzy siedzą na kanale pierwszym i na nim nadają. Ty na tym kanale odbierasz więc ich słyszysz, ale samemu nadajesz na kanale drugim, którego nikt nie słucha. Zdaje się, że w Baofengu UV 3R jest taka możliwość. Piątka jest bardziej wypasiona więc pewnie też ma taką opcje. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 (edited) Podłącz też jakąś słuchawkę z mikrofonem i zobacz czy to coś zmienia. Nie dorzucili Ci do zestawu jakiejś prostej, z PTT? Edited July 4, 2014 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 4, 2014 Author Report Share Posted July 4, 2014 Jeszcze wczoraj wszystko dzialalo jak nalezy. Resetowalem dzisiaj rano i zero poprawy. Jak podlacze zestaw to wszystko dziala. Jak uzywam ptt na baofengu to odbiorca slyszy sam szum. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 Sprawdź poradę z tego tematu: http://forum.wmasg.pl/topic/134683-baofeng-uv-5r-problem-z-obsluga/page__st__80#entry1954255 Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 4, 2014 Author Report Share Posted July 4, 2014 Pasuje to do moich objawow. Coz jutro chyba bd musial to rozkrecic Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 Rozkrecilem to ustrojstwo ale zatrzymalem sie na plytce i nie mam pojecia jak sie dostac do stykow w jackach Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Wyciągnąłes płytkę z obudowy radia? Żeby to zrobić, trzeba odkręcić dwa pierścienie trzymające potencjometr i gniazdo anteny, Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 Wszystko odkrecilem, plytka zaczela juz odchodzic od szkieletu ale problem tkwi w srubach za ekranem Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Znaczy pod wyświetlaczem? Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 Tak. Nie wiem jak zdemontowac wyswietlacz Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 z tego co pamiętam to tam są 2 śrubki mocujące wyświetlacz a potem zatrzaski. Można zdjąc bez obaw. Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 Tylko ze ekran jest bezposrednio przylutowany do plytku Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Nie jest. Po odkręceniu śrubek po prostu zdejmij wyświetlacz (ma od góry dwie takie małe "nóżki" założone na płytkę). Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 Właśnie zdejmuje to a pod tym jest jeszcze kolejna część wyświetlacza, która już bezpośrednio jest przylutowana Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 To o co mi chodzi, jest widoczne na zdjęciu nr 8 (lekko ucięty biały prostokąt) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 (edited) Ten biały prostokąt jest przylutowany z prawej strony do płytki, ale... da się go rozkleić i zdjąć jego większą część, zostawiajać tylko ten przylutowany kawałek. Długie ruchy i chęć zysku, robiłem to ostatnio dwa razy i za każdym razem było git. Edited July 5, 2014 by Nath Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 5, 2014 Author Report Share Posted July 5, 2014 To rozumiem, że jest to jeszcze dodatkowo przyklejone? No ale wydaje mi się że chcąc nie chcąc to cyna puści, skoro nie jest plastyczna. Wybaczcie ale jestem całkowicie zielony w tych sprawach Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 6, 2014 Report Share Posted July 6, 2014 Z tego co pamietam to da sie to bezboleśnie rozebrać... Quote Link to post Share on other sites
PreQursor Posted July 6, 2014 Author Report Share Posted July 6, 2014 Poczekam chwile, zanim zaczne grzebać, może ktoś się znajdzie co dobrze pamięta jak to rozebrać Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted August 5, 2014 Report Share Posted August 5, 2014 (edited) Poczekam chwile, zanim zaczne grzebać, może ktoś się znajdzie co dobrze pamięta jak to rozebrać http://forum.wmasg.p...00#entry1961770 A co do rozebrania: Wyswietl;acz jest na 2 śrubach i 2 zatrzaskach zdejmusjesz gop razem z metalowa ramką. Potem ściągasz rozpraszacz podświetlania i masz dostęp do odkręcenia płytki. Edited August 5, 2014 by canis_lupus Quote Link to post Share on other sites
Ajwen Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 witam Nie chciałem zakładać nowego tematu mam pytanie dotyczące baofenga a52... czy jest możliwość wyłączenia upierdliwych klawiszy radia UKF i szałowej latarki ? wkurzające jest przypadkowe włączenie w/w funkcji przy zablokowanej klawiaturze.. a potem grzebanie w celu wyłączenia.. masakra pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 Z poziomu komputera jest to możliwe. Zaopatrz się w kabel, ściągnij dedykowane oprogramowanie i jazda. Quote Link to post Share on other sites
Ajwen Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 Z poziomu komputera jest to możliwe. Zaopatrz się w kabel, ściągnij dedykowane oprogramowanie i jazda. podziękował serdecznie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts