Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Na początek, emka czy kałach?

Recommended Posts

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Patrząc od strony użytkowej, moim zdaniem "emka" wygrywa z "kałachem" w następujących zagadnieniach:

-szybkość wymiany magazynka,

-ilość zajmowanego miejsca w ładownicach na kamizelce i w worku zrzutowym,

-łatwość dostępu do komory hop-up,

-możliwość indywidualizacji - szyny i montaż oporządzenia na nich,

-ilość wariatów przenoszenia repliki na zwieszeniu do broni.

W powyższym zestawieniu są poruszone tylko zagadnienia użytkowe. Pomijam kwestie techniczne. Niektóre osoby kierują się ogólnym wyglądem przy wyborze repliki i jest to też dobra metoda na podjęcie decyzji. Moim zdaniem obsługę każdej z dwóch replik można opanować w mistrzowskim stopniu, natomiast "m" jest szybsza do nauki dla świeżego gracza.

Cokolwiek nie wybierzesz - baw się dobrze :)

Nie będę się spierał, ale jeszcze nie miałem przypadku pęknięcia V3, natomiast V2 już tak i to wcale nie przy niskiej temperaturze. Od tej pory mam w moich MP5-kach założone listwy wzmacniające.

Edited by Powała

Patrząc od strony użytkowej, moim zdaniem "emka" wygrywa z "kałachem" w następujących zagadnieniach:

-szybkość wymiany magazynka,

Gówno prawda. Trening plus gadzety i szybkość jest taka sama.

-ilość zajmowanego miejsca w ładownicach na kamizelce i w worku zrzutowym,

Gówno prawda. No chyba że używasz krótkich magów do M4. Dla obu standardowych magów nie odczujesz różnicy ani na kamizelce ani w worku.

-łatwość dostępu do komory hop-up,

Gówno prawda. Dostęp masz dokładnie taki sam.

-możliwość indywidualizacji - szyny i montaż oporządzenia na nich,

Gówno prawda. https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/1797559_10203555279031531_2413133062584956465_n.jpg

-ilość wariatów przenoszenia repliki na zwieszeniu do broni.

Poważnie?

W powyższym zestawieniu są poruszone tylko zagadnienia użytkowe. Pomijam kwestie techniczne. Niektóre osoby kierują się ogólnym wyglądem przy wyborze repliki i jest to też dobra metoda na podjęcie decyzji. Moim zdaniem obsługę każdej z dwóch replik można opanować w mistrzowskim stopniu, natomiast "m" jest szybsza do nauki dla świeżego gracza.

Cokolwiek nie wybierzesz - baw się dobrze :icon_smile:

EMki przebijają Kałasze pod dwoma względami:

1. ergonomia - w Emce łatwiej jest zmienić tryb ognia bez zabierania palca ze spustu, ale w airsofcie nie ma to właściwie żadnego znaczenia bo w 99% przypadków odbezpiecza się replikę w momencie startu rundy;

2. dostępność ładownic - łatwiej znaleźć tanie ładownice dobrze pasujące do magów eMkowskich niż Kałaszowych. Jednakże piszę tu o tanich ładownicach np. ACM czy innych najtańszych firm, w przypadku ładownic firm takich jak np. MIWO różnicy w cenie właściwie nie ma.

Podsumowując - powyższe różnice są tak mało znaczące, że pomijalne. Już chyba ważniejsze jest to, że eMki mają v2, a Kałasze v3.

Zaczyna się wojna o to co lepsze...

Jako użytkownik obydwu systemów powiem, niemożliwe jest stwierdzenie co jest lepsze. Kwestia czego się oczekuje. I emka i kałach ma swoje wady i zalety, najlepiej zapoznać się z dwoma.

Na razie zacznę za AK, a jak większa kasa dojdzie to wtedy markowa eMka ;)

@Arend

Odpowiadając, nie zejdę do Twego poziomu zaczynania zdania i równoważnika zdania. Nadal uważam, że informacja pod avatarem typu administrator czy też operator zobowiązuje do przestrzegania zasad etykiety na tym forum. Jeżeli to się zmieniło, to daj znać. Zacznę odpisywać innym użytkownikom w stylu podobnym do Twego.

Porównywałem wersje ASG bo je znam i dlatego uważam, ze w kwestii zajmowanego miejsca na kamizelce magi od emki zajmują mniej miejsca niż od Kałacha. To samo dotyczy worka zrzutowego. Dla mnie jest to istotne kryterium a dla innej osoby może to nie mieć znaczenia. Nie oceniam tego typu wyboru w kategoriach czarne-białe czy też złe-dobre.

O szybkości wymiany magazynka napisałem, że emka wygrywa, jeżeli nowa osoba będzie uczyć się wymiany. Przez wymianę rozumiem: wyjmij pustego maga z gniazda, wrzuć do worka, wyjmij pełnego maga, włóż do gniazda. Dalej napisałem, że w obu replikach można dojść do poziomu mistrzowskiego i wymiana magazynka zajmie tyle samo czasu.

Komora hop-up w emce - lewa bądź prawa ręka ciągnie za suwadło, odciąga pokrywę od komory. W kałaszu dostęp do suwadła dostęp jest z prawej strony. Nadal dla mnie nie jest to kategoria dyskwalifikująca kałasza, tylko powodująca, że jego użytkowania wymaga większej ilości czynności przy manipulowaniu bronią. Ja wolę rozwiązanie emkowe a Ty - kałachowe.

Modyfikacje - tu przyznaję, kałasza można dopieścić. Takiego dopieszczonego jak na zdjęciu dawno nie widziałem.

Przenoszenie - zależy jak podejść do tego zagadnienia. Chodzi mi o liczenie ilości potencjalnych punktów zaczepienia zwieszania z tyłu repliki. Z przodu jest jeden a z tyłu? Dedykowane miejsce na kolbie plus punkt zaczepienia na tylnej części body? W emce mamy 3 miejsca. W kałachu będą dwa czy trzy? Tutaj mogę się mylić o wolę przejść do dyskusji a nie walki na argumenty, bo jestem ciekaw opinii użytkowników Kałaszy.

@ Jarhead903

Tak więc miłej zabawy :)

@ Alexanderexis

Nie jest moim celem wywoływanie wojny. Dla mnie emka jest przyjaźniejszą w manipulowaniu repliką. Dla kogoś innego kałasz. Jeden woli ogrodnika ogórki a drugi jego córki. Wolę dyskusję niż wojnę.

Wilqu nie bierz do siebie moich wypowiedzi, to nic osobistego. Przepraszam jeżeli tak zabrzmiało. Miałem zamiar tylko napisać że w tej chwili do kałasza można naczepiać tyle gadzetów co i do emki i w zasadzie różnica leży tylko w sposobie obsługi selektora/bezpiecznika.

Nawet porównując wersje bojowe/sportowe obu konstrukcji. A liczba rozwiązań dedykowanych do oporządzenia tez jest ogromna. Więc kwestie ergonomiczności obu konstrukcji można w tej chwili pominąć bo to jest bezsensowne.

Dlatego od dłuższego czasu staram się nie polecać konkretnych rozwiązań bo każdemu leży co innego.

Dzięki też za pochwałę kałaszka, Tak , to mój ;D

Ten przedni chwyt też jest bez sensu. Kałachem najwygodniej operuje się trzymając za maga. CM siedzą w RK tak stabilnie, że nic dodać nic ująć.

Czemu bez sensu? Więcej możliwości, do tego można np. taką latarkę zaczepić, która w nocy jest niezbędna. Akurat trzymanie za maga to jedna z gorszych opcji. Wiem, że to ASG itd., ale czemu nie uczyć się już poprawnego obsługiwania broni?

PS

Arend, widziałem gdzieś bezpiecznik w kałachu przerzucony na lewą stronę, do złudzenia przypominający ten w AR.

Edited by Alexanderexis
(...) Akurat trzymanie za maga to jedna z gorszych opcji. Wiem, że to ASG itd., ale czemu nie uczyć się już poprawnego obsługiwania broni?(...)

Co to znaczy "poprawne obsługiwanie broni". Z mojej wiedzy wynika, że gros, a przynajmniej większość operatorów posługujących się AK i to niezależnie czy żołnierzy, czy terrorystów nie używa chwytu przedniego. Wielu trzyma słabą ręką za foregrip, ale przedni chwyt jest raczej rzadki. Więc gdzie tu mowa o "poprawności"... :icon_confused:

Ps

https://www.google.p...w=1366&bih=608

Edited by Powała