Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej repliki, chciałbym jednak oderwać się od takich popularnych modeli jak repliki AK-47 od Cymy. Zacząłem szukać replik Bull-pup(układ bezkolbowy) i natknąłem się na parę modeli Steyr AUG'a w tym od Sportline i Kryptek Typhon, ale nie mogę doszukać się żadnych sensownych opinii, więc zwracam się do użytkowników tego forum.

Miał ktoś styczność z tymi modelami? Wiecie może jakie są z nimi problemy? Czy są warte swojej ceny? Może ktoś do polecenia jakieś inne repliki Bull-pup? Jeżeli tak, to najbardziej interesowałby mnie przedział do 800zł(chociaż tańsze również mile widziane)

Posted (edited)

Miałem Auga (na szczęście przelotem), biegałem z FN2000 i miałem L85 ICS oraz UAR APS... L85 ICS, ciężka,pancerna, choć ma swoje fochy (no i droga). Najważniejsze że przyjmuje stanagi bez marudzenia, a to naprawdę ważne jeśli zapomnisz magazynka na strzelankę. Żałuję sprzedania tylko jednej repliki w życiu i to jest właśnie "Ela".

Edited by Nath
Posted

Chińskie P90. GFC, Boyi, kto tam jeszcze (nie bierzmy pod uwagę DH-90 Wella, bo to szajs konkursowy jest). Podobno CA i KA też są niezłe, ale nie używałem. Do 800zł to Marui raczej nie dorwiesz.

Z tym, że P90 to bardzo specyficzny wynalazek, i wymaga wyrobienia sobie kompletnie innych nawyków przy zmianie magazynka, oraz rozwiązania problemu dziwacznych i nieporęcznych magazynków.

Plus parę fochów, kitore się zdarzają.

Ale jest lekkie, wygodne i strzela świetnie.

Posted

Poprę Errhila. Albo eLka (tyle że ja raczej Armowską polecę) albo ACM/GFC P90. P90 polecę mimo narowów magów. Tanie

AUGi niestety mimo niezłej mechaniki są wykonane z koszmarnych plastików i znalu (po prostu pęka to wszystko).

Posted

Poprę Errhila. Albo eLka (tyle że ja raczej Armowską polecę) albo ACM/GFC P90. P90 polecę mimo narowów magów. Tanie

AUGi niestety mimo niezłej mechaniki są wykonane z koszmarnych plastików i znalu (po prostu pęka to wszystko).

Odnośnie augów mam identyczne odczucia. Dopiero TM i CA przedstawiają jakąś sensowną jakość. Chińskie augi są niezbyt udane.

Dla mnie osobiście jest też jedną z najmniej wygodnych giwer jakie trzymałem.

Z L85 strzelałem dawno temu z wersji ICS'a. Nie było tak niewygodne jak aug, ale nie był to też ideał. Strzelało fajnie, ale wiem, że się dość mocno sypało. Elek innych producentów w łapach nie miałem.

Mojej P90-tce leci już 7-my rok i na nic innego jej po prostu nie zmienię. Świetna ergonomia - w sytuacjach kiedy potrzebujemy drugiej ręki, giwerą można swobodnie operować jednorącz. Gb v.6 to jedna z najbardziej udanych konstrukcji (nawet te chińskie są z reguły bardzo udane), dużo wygodniejsza w składaniu od v.3, że o v.2 nie wspomnę. Tuning jest tu po prostu bajecznie prosty. W tm'ce świetna komora hu zapewnia doskonałą celność. Magazynki są faktycznie troszkę mniej wygodne do noszenia, ale za to low-capy cudnie wyglądają i podają wszystkie kulki bez wyjątku. Hi-capy w p90 to w ogóle magia - nie grzechoczą i pozwalają wystrzelić pełnego maga(~280kulek) na jednym nakręceniu.

Mówcie co chcecie, że brzydkie i w ogóle be...Ja z byle gównem nie biegam, a to najlepszy dowód na to, że P90 jest świetne. A każdy kto na strzelankach, pochyta moje P w łapy mówi " kurde, jak to zajebiście strzela".

Obecnie w komisie stoją bodaj 2 tm'ki. Jedna moja(mam dwie sztuki, więc jednej mogę się pozbyć), druga od Soldata. Za swoją ręczę, a P90 Soldata ręczy samo za siebie - jest naprawdę solidnie złożone.

Posted

Niestety większość replik tutaj wymienianych jest poza moim limitem cenowym. Stać mnie jedynie na p90, ale tu też jest problem. Szukając w sieci znalazłem tylko wspominaną replikę Boyi w ofercie tylko jednego sklepu(http://taktyczny.com/repliki-asg/karabiny-szturmowe/product-1711.html) a i tak jest tam ona niedostępna, oraz replikę KA(http://gunfire.pl/product-pol-1152197797-Replika-pistoletu-maszynowego-FN-P90.html) również niedostępną. Zaś replikę GFC w ogóle nie mogę znaleźć(poza sklepem airsoftxtreme.pl z którym jak czytałem są problemy).

Posted
(...) Zaś replikę GFC w ogóle nie mogę znaleźć(poza sklepem airsoftxtreme.pl z którym jak czytałem są problemy).

Niech Cię Allach chroni przed tym sklepem. Nawet jeśli piszą, że dostępna, to wcale nie oznacza, że ją mają. Jeśli nawet zdecydowałbyś się kupować w tym sklepie, to tylko z płatnością przy odbiorze i nie musisz mieć pieniędzy bo i tak nie przyślą... :maniak_zle: