Pikace Posted July 30, 2005 Report Share Posted July 30, 2005 Czy ktos jest moze zorientowany, na ile dokladną kopią niemieckiego MG42 jest jugoslowianski karabin maszynowy M53? Chodzi mi o ewentualne roznice w wygladzie zewnetrznym (to przede wszystkim), jak i wewnetrzne - mechaniczne (to dla ciekawosci)... Jakby ktos trafil na jakis ciekawy link w tej sprawie, to bede wdzieczny, bo na razie mnie nic ciekawego nie udalo sie wygrzebac. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted July 30, 2005 Report Share Posted July 30, 2005 Plotki głoszą, że była to dokładnie ta sama konstrukcja, Jugosławii udało się zdobyć po zakończeniu IIwś niemal kompletne maszyny i oprzyrządowanie do produkcji tego ukm, zachowali nawet (kuriozum!) nabój 7,92 mm x 57. Jedyną różnicą między M53 a MG42 miała być niższa szybkostrzelność tego pierwszego. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted August 8, 2005 Author Report Share Posted August 8, 2005 No, z tym niemieckim nabojem to faktycznie skansen, choc M53 to nie jedyna bron w Jugoslawi strzelajaca taka amunicja. Przykladowo karabin snajperski M76, czyli taki bardzo wyrosniety Kalach, tez strzela z naboju 7,92. Choc sa oczywiscie takze wersje na inna amunicje, np 7,62 nato. Tak czy siak IMHO przerobka Kalasznikowa na karabinowe 7,92 to wieksze kuriozum, heh. Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 M53 nie posiada mocowania do celownika przeciwlotniczego na górnej części chłodnicy. Konstruktorzy pozostawili za to puste miejsce po tym małym detalu. Warto by zweryfikować tą plotkę o szybkostrzelności bo do tej pory myślałem, że jedyna różnica to ta podstawa pod celownik. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Warto by zweryfikować tą plotkę o szybkostrzelności bo do tej pory myślałem, że jedyna różnica to ta podstawa pod celownik.W JIW tak przeczytałem ;) Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Rozumiem, że o Jane's Infantry Weapons chodzi? Ponoć jest jeszcze nieco lżejszy od MG42, ale to informacja z "netu". Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Rozumiem, że o Jane's Infantry Weapons chodzi?Tak. Quote Link to post Share on other sites
Srom Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 (edited) Temat nieco archiwalny, ale pozwolę sobie go odkopać. M53: Nie miałem aparatu, zdjęcia robiłem telefonem, ale postaram się zrobic fotki lepszej jakości. Kolega mówił mi, ze części są zamienne między MG 42 i M53. Mamy w Bydgoszczy dwa w pełni sprawne egzemplarze wraz z podstawą. W zestawie są jeszcze do nich hmm... liczba pojedyncza to "Trommel", nie potrafię tego odmienić, w każdym bądź razie jest tego chyba ze 4 sztuki. :P Edited April 16, 2012 by Srom Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Chwal się dalej.... Quote Link to post Share on other sites
Srom Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Taki mam zamiar :) Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted April 17, 2012 Report Share Posted April 17, 2012 (edited) Trommle, trommle :wink: . Piękna broń, miałem okazję strzelać z jego wojennego dziadka - moc :wub: . PS: U Rapkiewicza można z tego MG53 postrzelać ? Edited April 17, 2012 by Nanteris Quote Link to post Share on other sites
Srom Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Tia, BTS Kaliber. Quote Link to post Share on other sites
komandos93 Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Oczywiście jest różnica w oznaczeniach i jakości wykonania, ponoć M53 były trochę staranniej wykonane. Quote Link to post Share on other sites
Goose Posted May 27, 2012 Report Share Posted May 27, 2012 http://www.gunservis.pl/okno.php?tabela=deko_maszynowa&id=79 Gunservis posiada takowe M53 na stanie, i zdjęcia są niezłej jakości. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 (edited) Bosze jaka cena za to mg53 LOL Kilkaset km za zachodnią granica można mieć takiego za 350 E z wysyłką do PL :icon_razz: a różnic jest więcej :icon_wink: niż tylko to co wymieniono powyżej :icon_wink: żródło: http://www.wehrmacht...ad.php?t=397622 do tego różnica w mocowaniu klapki do zwalniania lufy: w 42 jest śruba na plaski śrubokręt w 53 nit zatrzask w kolbie też jest inny tzw pusty w środku: Nie wspominając o biciu na klapie ;) Edited August 8, 2012 by mg shutze Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts