Szymon2592 Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozpoczęciem przygody z ASG. Jako pierwszą replikę upatrzyłem sobie M14 od cymy (Cm.032). Mianowicie coś takiego http://www.taiwangun.com/cm-032-wooden-style-cm?from=listing&campaign-id=19 Lecz po przejrzeniu większej ilości AEGów zauważyłem że jest dużo replik które kosztują mniej, lecz mają lepsze osiągi i mniejszą cenę przy takim samym lub nawet lepszym wykonaniu. Np. RK-02 od BOYI, CM.028 czy G36 od JG. A więc moje pytanie jest takie: Czy w ogóle opłaca się kupować tą replikę. Jeśli nie to co kupić? Wiem, wiem są setki postów i filmów co wybrać, ale kałachy, giety czy jakieś inne dzikie węże do mnie nie przemawiają. :icon_biggrin: (budżet mam do czegoś koło 550zł, ale jeśli coś naprawdę sensownego macie do polecenia to mogę dozbierać) Z góry dzięki za pomoc! :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 CM.032 nie jest repliką najwyższych lotów, ale nie jest zła, tyle że straszliwe "wiosło" 113 cm. Jeśli masz apetyt na M14, zerknij na CM032A, ta sama jakość (chińska), te same bebeszki i osiągi praktycznie też, tyle że krótszy o 19 cm, więc bardziej mobilny. Co do "dzikich węży" RK [bOYI] są na prawdę niezłe na początek zabawy w ASG. :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 (edited) Mam M14, CM.032 w oliwce. Wykonane jest całkiem fajne, zamek milutko szczęka i w ogóle jest fajna. Strzela też przyjemnie, zasięgiem przebija CM.028, którą ostatnio u siebie miałem. Celuje się z niego też fajnie. Inna sprawa, że jest to trochę wiosło, tak jak Powała pisze, a że takich replik nie lubię, to u mnie nie zabawi. Korzystanie z długich replik to kwestia gustu. Dla mnie siedemdziesięciojednocentymetrowa replika jest długością optymalną, a ktoś kupuje M14/M16 i wrzuca mu dwudziestocentymetrowy tłumik i jemu się podoba replika o długości metr trzydzieści. Edited September 2, 2014 by Attero Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Szymon, poczytaj ten temat. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Bierz, opłaca się. Sam biegam z długimi wiosłami. A M14 jest świetna. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Miałem CM.032, strzelałem z CM.32A kolegi z teamu. Strzela się tak samo, użytkuje nieco inaczej, bo w zakrzaczonym lub gęsto zadrzewionym terenie, lub w ciasnych pomieszczeniach, te 19 cm to już odczuwalna różnica. Bierz co Ci się bardziej podoba. Jak koledzy wyżej napisali, M14 [CM] to dobra replika. Quote Link to post Share on other sites
Szymon2592 Posted September 2, 2014 Author Report Share Posted September 2, 2014 Tylko martwi mnie mała ilość FPS. Czy może nie ma czym się martwić? :P Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Nie masz się czym specjalnie martwić. Z czasem wymienisz lufę na precyzyjną, zastosujesz mocniejszą sprężynę i będzie bardzo dobrze. Kolega z teamu, ze swojego CM.32A zrobił z czasem zupełnie przyzwoitą snajperkę. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Nie ma czym się martwić :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Szymon2592 Posted September 2, 2014 Author Report Share Posted September 2, 2014 Jak to wymienie lufe na precyzyjną? Przecież stockowe M14 ma precke (przynajmniej tak mi się wydaje) Quote Link to post Share on other sites
Krwawy Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Tak Ci się tylko wydaje :-F Quote Link to post Share on other sites
Szymon2592 Posted September 2, 2014 Author Report Share Posted September 2, 2014 To mnie chyba oszukał kolega jak pisał mi że czytał że M14 ma precke... Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Wiesz, dla osób które się strzelały 7-8 lat temu lufa 6,08 (lub 6,12) jest precką :D Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 (edited) Wiesz, dla osób które się strzelały 7-8 lat temu lufa 6,08 (lub 6,12) jest precką :icon_biggrin: :icon_biggrin: Przecież wtedy już były zwykłe precki. Madbulle, promyki, i chyba JBU i stare CA chyba królowały jeśli dobrze pamiętam, a standardowa lufa miała 6,12mm. W tych cymkach montowano chyba lekko ciaśniejszą (niż 6,12mm) lufę, jednak nie wpływało to specjalnie na celność karabinu, bo nie tylko średnica lufy się liczy. To był tani chwyt marketingowy. No ale czego wymagać od karabinu za 320zł (kiedyś) złotych. W pewnym momencie opłacało się o wiele bardziej niż CM 0,28. Edited September 2, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Ahh, to ta opowiastka nie była prawdziwa. A co do M14- jeżeli pasuje Ci sposób trzymania repli, to możesz śmiało brać- długa lufa zapewni niezłe skupienie w stocku, szkielet gb długo trzyma na M140, a po wymianie gumki osiągniesz 45-50m skutecznego zasięgu na kulkach 0,25 (pamiętaj, aby kupować markowe kulki: G&G, Madbull, 5.95, Guarder, DumDum) Quote Link to post Share on other sites
Szymon2592 Posted September 2, 2014 Author Report Share Posted September 2, 2014 Dzięki za pomoc. Jak tylko uzbieram pieniądze to zamawiam M14. Co do kulek, to wydaje mi się że 0,23g będą lepsze (Guardera oczywiście). Jak już kupię i trochę postrzelam to pewnie będę musiał założyć temat odnośnie tiuningu bo w tym mam zerowe doświadczenie i będę potrzebował dokładnych instrukcji :P Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 A może lepiej poszukać niż zakładać kolejne? Quote Link to post Share on other sites
Johnnie Walker Posted September 2, 2014 Report Share Posted September 2, 2014 Mogę gorąco polecić. M14 [cm.032] była moją pierwszą repliką i służy mi do tej pory. Genialne skupienie i zasięg w stocku jak na chińczyka, dobrze pomyślany system hop up, a przede wszystkim precyzyjna regulacja. Niestety tuning powyżej M130 łączy się z wymianą większości podzespołów, aby replika była bezawaryjna. Jednak baza sprzyja nawet jeśli to chińczyk tuningowi pod karabin snajperski (W moim wypadku SP170 Guarder, zasięg na 0.4 dobre 80 metrów ze skupieniem A4). Nie każdy chińczyk nawet ładując w niego markowe części pokroju systemy się nada. Tutaj jest nieco inaczej. Jedyne jej dwa mankamenty to nagminnie przepalające się styki (prywatne doświadczenia nie tylko na swoim egzemplarzu - rozwiązaniem jest najprostszy mosfet) oraz awaryjność zespołu zamka jeśli nagminnie go się nadużywa. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 (...) Co do kulek, to wydaje mi się że 0,23g będą lepsze (Guardera oczywiście). (...) To znowu Ci się tylko wydaje. G&G, MadBull, 5,95 o gramaturze 0,25! :maniak_OK: GUARDER 0,25 tylko w ostateczności. :icon_confused: DumDum to nowość, jeszcze nie w pełni sprawdzone, choć jak dotąd dobrze rokują. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts