Buniek92 Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 Tu możesz poszukać chętnych do zabawy :icon_wink: http://wmasg.pl/pl/community http://forum.wmasg.pl/forum/168-lokalne-srodowiska-airsoftowe/ Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted September 7, 2014 Report Share Posted September 7, 2014 (edited) Dopiero doczytałem skąd 'przybywasz'. Wygooglaj Plutoon Hussars, Sekcja9 czy PRT Polish Reconstruction Team, ostatnio nowo-powstały Dziki Gon(bardzo świeżo). To są potwierdzone ekipy siedleckie z jakimi mam do czynienia. Taki ten świat mały, że pewnie kiedyś podamy sobie nawet ręce, bo bywam w Siedlcach dość często na spotkaniach z moją ekipą. edytka. Oczywiście możesz być wolnym strzelcem i śledzić ewentualne imprezy na terenie i na nie wpadać. Bycie częścią ekipy nie jest koniecznością. Edited September 7, 2014 by infektius Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 8, 2014 Author Report Share Posted September 8, 2014 Wiem, wiem. Czytałem trochę o kilku ekipach, ale raczej zostanę jako wolny strzelec. Gdzie najlepiej śledzić strzelanki? Akurat Łuków jest rzut beretem, więc na pewno gdzieś na siebie trafimy. :D Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Tu najlepiej skontaktować się własnie z kimś z ekip, żeby dawał info o spotkaniach. Zwykle na FB są wydarzenia tworzone. Możesz też śledzić Legion z Mord, albo właśnie Decados z Łukowa. U nas się często info na forum pojawia o spotkaniach wyjazdowych itd. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 8, 2014 Author Report Share Posted September 8, 2014 Zapewne, gdy już będę "gotów", z kimś na bank się skontaktuję z okolic, bo nie chcę też, by sprzęt leżał... Dzięki za informacje na ich temat, Infektius. ;) Tak btw. tu też mogę zadawać pytania na temat umundurowania, kamizelek? Ładownic? Czy muszę już szukać innego tematu na... ten temat? :D Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Zasada jest 1 użytkownik, 1 temat. Tutaj pytaj o wszystko co ci potrzeba odnośnie początku z Airsoftem. Lepiej tak niż spamować tematami. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Aczkolwiek wskazane byłoby byś najpierw spróbował znaleźć odpowiedź w już istniejących tematach. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 8, 2014 Author Report Share Posted September 8, 2014 Hm, szukałem już tego i owego na temat szpeju, ale nie byłem szczególnie do tego przekonany. A może też coś przeoczyłem, więc nie bijcie, jeśli już ktoś o tym mówił. :D Otóż na początku szukałem jakiejś kamizelki typu SCARAB. Nigdzie nie mogę znaleźć podobnych, ale tańszych. Czemu akurat ten typ? Zależało mi na pełnym przednim panelu. Czyli nie dzielonym suwakiem. Bo co jak co, kamizelka wygląda naprawdę ładnie. Przynajmniej w moim odczuciu. Ale naszła mnie myśl, że po co też wydawać taką kwotę na kamizelę, jak może kupić... cholera - nie chcę strzelić gafy - pas taktyczny? Chest rigg? Nie dość, że koszta mniejsze, to nie wygląda jeszcze tak źle, chociaż dla mnie może być problem ze znalezieniem odpowiedniego, pasującego dla mnie modelu. Z drugiej strony nie pasuje mi za bardzo ilość ładownic. Wiem, można to odczepić, ale... jakby to by było dla mnie za mało. Nie jestem jeszcze pewien, co dokładnie będę mieć przy sobie. (To niezdecydowanie). Na pewno magazynki - chyba najważniejsze. Kulki, szybkoładowarki. Oczywiście cena czegoś takiego gra rolę, bo nie wydam 300 złotych na plate carriera. Cena pewnie coś do 150 złotych, choć wiem, że nic świetnego nie znajdę. No bo... na razie nic znaleźć nie mogę. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Ile będziesz miał na początku magazynków? Jak jeden czy dwa to nie ma potrzeby kupować na początek kamizelki - dodatkowy magazynek, pół litorową butelkę wody i szybkoładowarkę zmieścisz spokojnie w mundurze. Pobiegasz, podpatrzysz co noszą inni (a może i poprzymierzasz), zobaczysz czego Ci potrzeba i wtedy łatwiej podejmiesz trafną decyzję. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 8, 2014 Author Report Share Posted September 8, 2014 (edited) W sumie masz rację. Magazynków zamierzam mieć w pogotowiu trzy, ale możliwe, że zwiększę tę liczbę do trzech. Widziałem, że są trzy kieszenie na trzy magi, ale nie wiem czy nie zainwestować w dwukieszeń, gdzie mieszczą się cztery magi. Wiem już, że pasują do serii AK. Z mundurem też nie wiem jak będzie, bo zastanawiałem się póki co, nad jakąś kurtką/bluzą w jakimś kamuflarzu i czarne bojówki taktyczne, ale widziałem, że takie spodnie 170. :D Ale możliwe, że mundur zakupię z demobilu u pewnego gościa, co to tym handluje. Ma podobno wiele mundurów WP z różnych roczników. Wiem, bo ojciec u niego kupował. Tyle mogę powiedzieć, że spodnie są oznaczone metką GROM, a bluza MON, rok 2008. Z tego, co się orientuję, ten pan ma chyba tylko mundury polskie, ale za jakiś czas przekonam się czy ma coś innego. :) EDIT: Jeszcze zapomniałem zapytać. Czy przewody niskooporowe będą przydatne? Gdzieś na forum przeczytałem, że warto na nie wymienić. Jako "elektryk" zapewne bym sobie poradził z ich wymianą. Edited September 8, 2014 by Ślepak Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Tak, wymiana kabli dużo daje. Szczególnie jeżeli zdecydowałeś się na RK, które silnik ma kiepski. Da ci trochę lepszą wydajność baterii i trochę ROFa. W gearboxie V3 wymiana kabli jest bardzo prosta, bo kostkę stykową masz na wierzchu, nie musisz otwierać gearboxa i nie tracisz gwarancji. Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 (edited) Po mundur możesz się udać na rynek do Zbuczyna w niedzielę, kupowałem tam spodnie . Za 90zł, solidne, rip-stop WZ.93 gatki. Ma tanio różne rzeczy poza ciuchami. Najłatwiej jak kupisz sobie chest rig do tych kilku magazynków. Jak ma być tanio i dobrze, to powinno być przy okazji lekko i wygodnie. Sam biegam w Plate Carrierze i jest dość ciężki mimo, że mam tylko bandolier na 6magów, małą łądowniczkę, kieszonke na radio i na plecach panel na hydro dla blansu. Ostatnio zastanawiałem się nad kupieniem Chesta Brytyjskiego i do tego pucha Krylonu w oliwce i za ok 100zł bym miał ładny zielony chest, o wiele lżejszy. Porada na przymierzanie i obczajanie sprzętu kolegów jest dobra. W mojej ekipie pierwszy zdecydowałem się na PC i przez jakieś 3 spotkania zmieniałem i regulowałem paski dla dopasowania do ciała. 150zł to nie jest wielki budżet na 'ubranie' się pod sprzęt, ale jak mówię jest kilka możliwości za pare zł, które działają. MarekMac ma dużo racji. Póki nie musisz na siebie za dużo zakładać to tego nie rób. W airsofcie liczy się często szybkość i elastyczność. Edited September 8, 2014 by infektius Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 9, 2014 Author Report Share Posted September 9, 2014 Właśnie o tym panu mówiłem, ze Zbuczyna. :D Na pewno w przyszłym miesiącu się tam wybiorę. Pewnie wywalę całą wypłatę na AS, ale co tam... trzeba jakoś zacząć. Musiałbym ich jeszcze poszukać, bo gdzieś mi się o wzrok obił ładny chest rigg. Ale ceny nie pamiętam. A takie cuś? Czytałem wiele hejtów na firmę Mil-Tec, więc to jednak nie byłby dobry wybór, tak? Aczkolwiek sam model tego rigga mi się podoba. http://allegro.pl/kamizelka-chest-rigg-molle-expandable-czarna-i4573983508.html Czemu w ogóle chciałem PC? Miałem robić cosplay ze Stalkera, ale póki co - podaruję to sobie i pobawię się normalnie w air sofcie. Pan Flint, a gdybym chciał wymienić łożyska? Podobno te w RK-02 są dobre, bo nie plastikowe czy inne badziewie. Ogólnie nie mam za dużego pojęcie o gearboxach, więc w tej sprawie też byłaby mile widziana pomoc. :D A co pisałem tam o cenie, że max 150 zł, to miałem na myśli sam chest rigg/pc/inne. Oczywiście nie pogardzę tańszymi sprzętami, jak ten, co dałem w linku. Na mundur/ubiór, ładownice na magaznki już inną kwotę mam zamiar wydać. ^^ Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Chestrig nie wygląda zachęcająco. Rozejrzyj się za czymś z demobilu. Wymieniając łożyska rozkładasz GB więc tracisz gwarancję. Co do kabli w v3 to teoretycznie nie rozkręcasz GB, ale czy sklep przyjmie na gwarancję musisz dopytać. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 9, 2014 Author Report Share Posted September 9, 2014 Co z nim nie tak? Prócz firmy? Ale czegoś podobnego bym poszukał, a jak nie to, to zwykły chest, który nie jest drogi i w miarę wygląda. Czyli już wiem, że lepiej tam nie grzebać. Ale jeśli zmiana przewodów polega na wciśnięciu wtyczek, to chyba nie byłby problem zamienić je, podczas wysyłki do serwisu. :D Mógłby ktoś podrzucić pasujące do tego RK kable niskooporowe? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Wsuwki są do silnika a do kostki stykowej trzeba lutować. Co do chestriga to za 35 zł kupisz modułową kamizelkę holenderską z demobilu która wciąga go nosem. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 9, 2014 Author Report Share Posted September 9, 2014 To jednak sobie kable podaruję. Lutować potrafię (pratykcznie przez trzy lata praktyk to robiłem), to jednak wolę zachować gwarancję. Widziałem tę kamizelkę. Czyli jest warta swojej ceny? Jakiekolwiek ładownice itp. W systemie MOLLE będą pasować, jak sądzę? Jest jakaś konkretna kolorystyka? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Jest oliwka i DPM, ale tyle co kot napłakał. Oliv http://armyworld.pl/product-pol-1447-Kamizelka-Modulowa-Holenderska-Wojskowa-oliv-Oryginal-.html DPM z ładownicami http://armyworld.pl/product-pol-2991-Kamizelka-Modulowa-Holenderska-Z-Zestawem-Ladownic-DPM-Woodland-Oryginal-Demobil-.html Osobiście skłaniałbym się do drugiej opcji. Część ładownic poszła by w odstawkę a nich miejsce jakieś dedykowane na magazynki. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Ja byłbym za Olive, jest bardziej uniwersalna, można nosić z każdym kamuflażem, poza tym właśnie nie ma ładownic, więc nic nie pójdzie "w odstawkę" i można dokupić sukcesywnie tylko takie jakie będą potrzebne. Quote Link to post Share on other sites
-K2- Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Wracając do ochrony oczu, ja zamiast okularów korekcyjnych i gogli używam soczewek kontaktowych + okulary ochronne. Te najzwyklejsze, jednodniowe dostaniesz w cenie +/- 40zł/opak. Jeśli każde oko widzi inaczej (ja tak mam) to kupujesz dwa opakowania. Masz w nich 30 soczewek/opak, co oznacza 30 imprez na których je nosisz. W efekcie masz przynajmniej pół roku spokoju z okularami (realnie, nie w każdy weekend będziesz się strzelał, więc wystarczy Ci to na o wiele dłużej). Nie musisz bawić się w żadne wkładki korekcyjne, lub nosić okulary korekcyjne i gogle, unikasz kłopotów z parowaniem szkieł. Ponad to, gogle ograniczają pole widzenia i trudniej jest się z nimi złożyć do przyrządów celowniczych (w moim odczuciu). Soczewki zakładasz rano w domu, do tego przy wyjściu z domu pakujesz w kieszeń okulary korekcyjne i parę zapasowych soczewek (tak na wszelki wypadek) i masz problem z widzeniem i ochroną oczu załatwiony. Oczywiście do tego dowolne polecane okulary ochronne. Soczewki, jeśli ich jeszcze nie nosiłeś pomoże dobrać ci każdy salon sprzedaży. Aplikowanie ich jest śmiesznie proste a wygoda w trakcie strzelanek bezcenna. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 10, 2014 Author Report Share Posted September 10, 2014 (edited) Również byłbym za oliwką. Tak samo uważam, jak Powała. Myślę, że do tych 130-150 zmieściłbym się z dokupieniem do niej potrzebnych mi ładownic. Jeszcze przydałby się chlebak wojskowy, ale nie mogę żadnego, sensownego znaleźć. Ewentualnie źle szukam. Na armyworld.pl nie mają, na alledrogo znalazłem w DPM http://allegro.pl/to...4570653138.html Coś tego typu czy dałoby radę znaleźć w oliwce. Jeszcze zobaczę na tym rynku, co jest niedaleko mnie, co niedzielę, może ten pan, co sprzedaje mundury też będzie mieć takie torby wojskowe. Nie muszą być duże. Aby się butelka w nich zmieściła i może mniejsza paka kulek. Infektius na pewno wie, czy handlarz ma coś podobnego na stanie. -K2- No ja akurat mam wadę w oczach taką samą, więc nie musiałbym kupować dwóch różnych opakowań. :icon_biggrin: Też właśnie zastanawiałem się nad soczewkami, ale zawsze się ich obawiałem. Wkładanie, wyciąganie... Oczywiście nigdy nie próbowałem, ale może masz rację, może tak spróbuję. A co do okularów: http://rwscetus.com/...ION_SAWFLY.html Będą odpowiednie? Skoro strzał ze strzelby Remingtona przetrwały... :icon_biggrin: Chociaż ich cena mnie trochę przerasta. Wiem, nigdy nie oszczędzać na ochronie oczu, ale na pewno znajdą się takie, które im dorównują i kosztują mniej. Za chwilę przeczeszę temat z polecanymi. ^^ EDIT: Gogle ESS Advancer. Miał ktoś z nimi styczność? Jeden z użytkowników napisał, że je poleca, ze względu na brak parowania szkiełek. I szedłbym w kierunku czegoś podobnego, bo przy moim szczęściu jeszcze mogę zgubić okulary z nosa i nawet tego nie zauważyć. >.< Więc szukałbym czegoś podobnego. do tych gogli. Edited September 10, 2014 by Ślepak Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 (edited) Nie przejmuj się DPMem na kamizelce. Sam kupiłem "holenderkę" w DPMie, maznąłem ją sprayem na oliwkę i efekt jest super. Spod spodu delikatnie wychodzi gdzieniegdzie kamuflaż, ale ciężko go nawet zidentyfikować jako DPM. Ładownice w oliwce przykrywają resztę. Ale jeśli masz możliwość wziąć w oliwce i dopłacić za to raptem 10 zł, to bym się nie zastanawiał. Swoją udało mi się kupić za grosze. Edited September 10, 2014 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 10, 2014 Author Report Share Posted September 10, 2014 Możliwe, że zostanę przy DPMie, o ile będę miał możliwość zakupienia takiego munduru, ale po przymiarce. Może gdy Infektius się jeszcze wypowie, to mi powie co ten pan na rynku co niedzielę ma. Jeśli ma mundury w DPMie, to i pewnie tę holenderską w DPMie kupię. Wiem, będzie jednolicie wyglądać, ale nie będę musiał wydawać na ładownice. No chyba, że te, które są w zestawie nie będą odpowiednie do magazynków od AK. Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 U ziomka byłem w jednym celu. Zakupić nowe spodnie. Nie przyglądałem się zbytnio wyposażeniu które miał. Na bank ma dużo różnych mundurów w wz.93, kapelusze i różne gadżety. To jest ogólny demobil polski. Znajdziesz tam głównie rzeczy z polskich magazynów. Co do torby typu chlebak to nie powiem na 100%, ale możliwe,że ma jakieś stare polskie chlebaki. Plecaki typu kostka chyba też ma. Na DPM bym się nie nastawiał za bardzo. Zajrzyj do NATO w siedlcach. http://www.natosklep.pl/oferta.html Troszkę szersza oferta. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 10, 2014 Author Report Share Posted September 10, 2014 Kurde, w NATO nic nie mają. Przynajmniej na stronie. Mają tylko woodlandy ale US, a US mnie ani trochę nie interesują. Polskie najłatwiej zdobyć, ale też nie bardzo mi "siada" ten wzór. W ostateczności brałbym wz., ale wolałbym coś, by się "wyróżnić", a nie być kolejnym, biegającym w polskim mundurze. Bez urazy i z całym szacunkiem do reszty użytników tych mundurów. :D Nie chodzi o naszywkę państwa, po prostu o sam kamuflaż. Poszukam, może coś znajdę co mi się spodoba. Tylko teraz już tej holenderskiej w DPMie nie wezmę, tylko tę oliwkę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts