Wojcieszy Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Witam. Ostatnio podczas nudnej lekcji pomyślałem nad tym kim chciałbym zostać. Oczywiście były w głowie jakieś myśli np. z dzieciństwa, by zostać Strażakiem (kto o tym nie marzył ? :D) Lecz chwilę zastanowiłem się nad przyszłością w wojsku lub jakichś innych służbach mundurowych. I oto moje pytanie ? Co trzeba spełnić, i na jakie uczelnie przydało by się pójść by dostać się np. do wojska lub policji ? Dziękuje za pomoc i myślę, że będzie ciekawa i miła dyskusja o tym :) Pozdrawiam. Wojcieszy Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Polecam jednak skupiać się nawet na tych "nudnych" lekcjach... W innym razie może być ciężką z "wymarzoną pracą"... Tak naprawdę dużo zależy od farta i poziomu przygotowania. Szczegóły? Zależy gdzie aspirujesz - generalnie większość ścieżek przyjęcia i kariery zostało już rozpisanych w internecie. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Do policji opróćz testów sprawnościowych i psychologicznych musisz także przejść test z wiedzy ogólnej (np. "ile kręgów szyjnych ma wróbel? ;-)), więc lepiej się skupić na nudnych lekcjach. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Tak w ogóle to zamiast zaśmiecać forum wystarczy udać się do źródła - strony internetowe odpowiednich służb, odpowiednie akty prawne itd. Wszystko jest ładnie wypisane (może oprócz pytań, które pojawiają się na testach). Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Do policji ostatnio to chyba wystarczy zdać test na rozróżnienie białej pałki od czarnej... Nie wspominając o testach sprawnościowych. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Od siebie dodam, że dobrze jest być wcześniej w OSP Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 (edited) Zależy do jakich służb mundurowych chciałbyś się dostać. MUSISZ ZAPYTAĆ WUJKA GOOGLE I ON WSZYSTKO CI POWIE. Napisałeś o straży więc się tym posłużę. DO: -Szkoły Aspirantów PSP musisz zdać maturę i przejść bardzo trudny test sprawnościowy ale jak się dostaniesz to masz 2 lata nauki i potem pracę. - Do szkoły głównej służby pożarniczej musisz już zdawać określone rozszerzenia na maturze i zdać test sprawnościowy. W życiu nie ma nic za darmo więc, żeby coś osiągnąć musisz zapieprzać nawet na tych "nudnych lekcjach". Powodzenia Edited November 24, 2014 by Radnor Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts