Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

początki; karabinek hk416

Recommended Posts

witam!!! :icon_smile:

Panie i Panowie... mam parę pytań co do asg.

1. jak tam z realnością w tym "sporcie".można się porządnie w to "wczuć"?

2. Co do karabinka. latałem trochę po sklepikach i chyba przypadła mi do gustu, tzw, jak wy to określacie 416-tka czyli hk416. jakiej firmy jest w miarę najlepsza(może ktoś zapoda jakieś zwięzłe omówienie istniejących marek? :icon_wink: )

Miałbym do przeznaczenia na replikę jakieś 1000zł.

3. polecacie karabinek elektryczny, kulki plastikowe czy może lepszy byłby pneumatyczny na stalowe kulki.

BB. zadaję to pytanie, ponieważ nie mam rozeznania w okolicy czy ktoś się tym trawi (oczywiście z osobami 20-26lat; NIE PONIŻEJ)

pytanie nr. 2 kieruję jedynie do posiadaczy,(oraz byłych) owego modelu...

pozdrawiam :maniak_jezyk2:

JAKIE STALOWE KULKI I JAKIE PNEUMATYKI? Wszystkie repliki są pneumatyczne a nikt chyba nie stosuję stalowych kulek w normalnych strzelankach. Legenda mówi, że ktoś używał tego do strzelania do tarczy. Wczucie zależy od ciebie i z kim grasz i w jakich imprezach bierzesz udział.

witam!!! :icon_smile:

Panie i Panowie... mam parę pytań co do asg.

1. jak tam z realnością w tym "sporcie".można się porządnie w to "wczuć"?

2. Co do karabinka. latałem trochę po sklepikach i chyba przypadła mi do gustu, tzw, jak wy to określacie 416-tka czyli hk416. jakiej firmy jest w miarę najlepsza(może ktoś zapoda jakieś zwięzłe omówienie istniejących marek? :icon_wink: )

Miałbym do przeznaczenia na replikę jakieś 1000zł.

3. polecacie karabinek elektryczny, kulki plastikowe czy może lepszy byłby pneumatyczny na stalowe kulki.

BB. zadaję to pytanie, ponieważ nie mam rozeznania w okolicy czy ktoś się tym trawi (oczywiście z osobami 20-26lat; NIE PONIŻEJ)

pytanie nr. 2 kieruję jedynie do posiadaczy,(oraz byłych) owego modelu...

pozdrawiam :maniak_jezyk2:

małe sprostowanie do tych "stalowych kulek"!!!

były by stosowane tj prywatnie do tzw. "killhause"(tarcze, inne duże obiekty)

sorki za omyłkę :icon_razz: :icon_razz: :icon_razz: :icon_razz: :icon_razz: :icon_razz: :icon_razz: :icon_razz:

w GOOGLE.PL też znalazłem wiele wyczerpujących odpowiedzi...

poczekam na inne wypowiedzi....

Stalowe kulki? Pozdrów ode mnie swoją lufę, na pewno będzie warto ją pocieszyć.

Za 1000zł masz do wyboru dwie mierne imitacje HK. Boyi i JG. Jak chcesz mieć dobrą i ładną 416 to bulisz na VFC, jak chcesz mieć coś co bryłą przypomina ten karabinek, ale ciężko ten wytwór nazwać repliką HK416 to patrz zdanie wcześniej. Ewentualnie możesz czekać na odpowiedź Specna Arms, ale nikt nie wie kiedy i czy w ogóle będzie.

1. Wczuć się można i to bardzo, ale "realność" trzeba traktować z przymrużeniem oka. Tu snajperki mają zasięg skuteczny mniejszy niż 100 metrów, a pistolety maszynowe taki sam jak Kałaszki. Tu MP5 przy odpowiednio dużym nakładzie kasy może robić za RKM, a M60 można zrobić na snajperkę. Postrzał w sznurówkę "zabija" na 90% strzelanek. Większośc osób biega z mid-capami albo nawet z hi-capami czyli mają w magazynku do Kałasza czy M4 100 albo nawet 500 kulek.

Ale są też i milsimy, gdzie idzie się w realizm i symulację wojska, a właściwie jedyne co limituje realizm to replika - wiadomo, że nikt nie robi z innych sita jak w prawdziwej bitwie - i brak takich rzeczy jak ostrzał artylerysjki, nalot, IED, miny (ale i to w jakimś stopniu ludzie próbują symulować).

hmm....w sumie nie jestem z tych co 2 tysie w tą czy w tą....po prostu, zdaje mi się ...mówię o sobie teraz... że cenowo to troszkę przesada. Kupić tanie to się zaraz rozleci....troszkę bez sensu. Wolałbym mały remoncik sobie za to zrobić.... :icon_razz2: :icon_razz2:

czyli z zasięgiem troszkę lipa...pewnie podobnie jak moja wiatrówka która kiedyś chwilkę mnie cieszyła. heheheh żartuję :icon_wink: :icon_wink: tylko że widać jak kulki lecą i można mniej więcej sobie ustawić.Myślę że w bunkrach i opuszczonych zabudowaniach łatwiej o trafienia prawda?

kontynuuję jeszcze chwilkę temat, bo chciałbym właśnie troszkę od was usłyszeć na ten temat.... :icon_wink:

hehehe postrzelało by się z czegoś tak troszkę dalej niż z wiatrówki dla zwykłej frajdy ale nie ma z czego hihihihihi

Stalowe kulki? Pozdrów ode mnie swoją lufę, na pewno będzie warto ją pocieszyć.

Za 1000zł masz do wyboru dwie mierne imitacje HK. Boyi i JG. Jak chcesz mieć dobrą i ładną 416 to bulisz na VFC, jak chcesz mieć coś co bryłą przypomina ten karabinek, ale ciężko ten wytwór nazwać repliką HK416 to patrz zdanie wcześniej. Ewentualnie możesz czekać na odpowiedź Specna Arms, ale nikt nie wie kiedy i czy w ogóle będzie.

Emcet, qwa, bredzisz bardziej niż Powała. Miałeś kiedyś 416 Boyia w łapach? To jest najlepsza budżetowa replika HK416, szczególnie w pierwszej, niedostępnej praktycznie wersji. Aluminium, dobrze spasowane części, jeszcze raz aluminium. Kopia 416 VFC 1 generacji. Jedyne co ma z tym wspólnego to gearbox- równie kiepski ;-)

Jeśli chłopak może przeznaczyć 1000 to nie polecaj mu repliki za 1500, cytując klasyka "nie idźcie tą drogą".

Od JG też się odczep znawco, śmiało mogę polecić wersję z metalowym body (GFC/Droższe JG ).

Dami1232 ogarnij swoją stylistykę i ortografię. Czytanie twojej wypowiedzi i dochodzenie o co Ci chodzi jest bardzo męczące.

Nikt nie ukrywa że ASG to drogie hobby, dlatego też dla początkujących poleca się tanie, chińskie repliki co by nie marnowali swoich pieniędzy.

Miejsca rozgrywki można zasadniczo podzielić na teren otwarty i wnętrze budynków. Na terenie otwartym starcia mają miejsce na dystansie około 50 metrów. W budynkach jest to 20 i mniej metrów. Wiele osób nie używa przyrządów celowniczych tylko strzela "po kulkach"

Nie można porównywać zasięgu wiatrówek i replik ASG.

Repliką snajperską ASG za kilka tysięcy złotych można trafić powtarzalnie w człowieka z odległości 90 metrów.

Wiatrówką za kilkaset złotych można trafić powtarzalnie w puszkę z odległości 90 metrów.

@dami1232

Nie podam Ci "zwięzłego omówienia istniejących marek" bo znam tylko GFC oraz Umarex. GFC z własnego doświadczenia. Umarex (to podobno to samo co VFC) z oglądania i "macania" na strzelankach.

Jeśli chodzi o budżet jakim dysponujesz to bierz GFC. Ma przyzwoity GB (u mnie przeszedł na M140 jakieś 30 tys. kulek i nie ma śladu zużycia) mos-fet (choć nie wszyscy twierdzą że to zaleta ale ma) i jest dość solidnie poskładany (przynajmniej mój). Co do wyglądu to niestety gorzej bo jest tylko "podobny" do HK416 :icon_smile: tzn. od razu widać że to HK a nie M4, ale różnic jest tyle że puryście albo fanowi modelu ręce opadają już z pół kilometra :icon_smile:

Jeśli chodzi o wierność oryginałowi to bierz Umarex. Wygląd - miodzio :icon_smile: Natomiast kompletnie nie wiem jak się zachowuje i jakiej jakości są bebechy bo tylko go "macałem".

Natomiast jeśli chodzi realność naszego sportu to ta odnosząca się konkretnie do gracza jest dość wysoka. Repliki wyglądają i strzelają jak prawdziwe. Musisz ładować magazynki amunicją, wymieniać magazynki w czasie walki (lepiej stosować mid/low/real - wtedy jest bliżej realności), celowniki (mechaniczne, optycznie, elektroniczne) działają tak samo. Nie działa większość manipulatorów. Poza zwalniaczem magazynka i spustem reszta nawet jak działa to w odmienny sposób niż w oryginale albo jest po prostu atrapą.

Są granaty ręczne które działają podobnie (wybuchają, rozrzucają odłamki itd). Oczywiście nie zadają ran (podobnie jak kulki).

Odległości są znaaacznie mniejsze. Poza CQB - tu jest bardzo realistycznie :icon_smile:

Reszta zależy od rozgrywki. Czasami gracze umawiają się że osłony balistyczne (kamizelki, hełmy) działają, Czasem nie.

Natomiast co do pola walki to realizm jest prawie żaden. Poza nielicznymi wielkimi imprezami nie ma artylerii (są jakieś tam patenty i próby ale większość rozwiązań niestety staje w sprzeczności z ograniczeniami wynikającymi z prawa), wojsk pancernych, transportu kołowego, lotnictwa (wiem, ze gdzieniegdzie próbują wykorzystywać drony ale raczej do rozpoznania niż walki) nie mówiąc już o marynarce :icon_smile:

Czyli piechota i tyle.

Edited by GuloGulo