Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Na samym początku...

Recommended Posts

Jestem wieku nastoletnim i postanowiłam rozpocząć moją przygodę z airsoftem. W szkole mam ekipę, więc nie ma problemu z ewentualnymi "treningami". Tylko nie wiem jak zacząć. Jestem trochę przygotowana, jeśli chodzi o rodzaje replik i rodzaje gier, ale poza tym nic. Co powinnam zrobić najpierw?

Ironią zawiało, Lailo. Zadaj konkretne pytania, a nuż ktoś Ci na nie odpowie. Ja niestety nie pomogę, bo aktualnie jestem w stanie "wyczekiwania" paczki z kurierem. :) Trzeba pytać, to nic nie kosztuje. Mi wiele osób z forum pomogło i opłacało się pisać te "elaboraty" z setkami pytań. ^^

Ironią zawiało, Lailo. Zadaj konkretne pytania, a nuż ktoś Ci na nie odpowie. Ja niestety nie pomogę, bo aktualnie jestem w stanie "wyczekiwania" paczki z kurierem. :icon_smile: Trzeba pytać, to nic nie kosztuje. Mi wiele osób z forum pomogło i opłacało się pisać te "elaboraty" z setkami pytań. ^^

W takim razie najpierw kupić replikę czy lepiej na początku pożyczać?

W takim razie najpierw kupić replikę czy lepiej na początku pożyczać?

Pożycz okulary i replikę, sprawdź na strzelance czy Ci to w ogóle odpowiada, jaka replika Ci pasuje rozmiarami. Jeśli złapiesz bakcyla: kupujesz replikę, która Ci się spodobała (chyba, że to M4/M16. Najtańsze to Specna Arms i w tym przedziale cenowym nie opłaca się brać innych), atestowane okulary, rękawiczki i odpowiednie buty. W ten sposób masz już jakąś ochronę. Potem mundur, a na końcu szpej jak będziesz miała co na niego włożyć.

Z tańszych replik AEG, które mogłyby przypasować przeciętnej rozmiarowo kobiecinie, to zapewne G36C JG/BOYI albo RK-01 BOYI.

Niżej dam listę rzeczy, którą typowy ja bym polecił:

Ochrona oczu: Uvex I-vo, Bolle Defender, a z droższych to np. ESS.

Rękawiczki: kiedyś dobre robił Mechanix, dzisiejsze (np. MPact 2012) rozpadają się po 9 miesiącach (mogę podesłać zdjęcia). Możesz też zainwestować w Camelbak Max Grip lub inne oryginalne.

Buty: ganiałem długa w Bates 2260, spoko buty. Teraz ogólnie bym polecił Belleville, których wersje dla wojska można znaleźć tanio (nawet z goretexem) w komisie.

Mundur: na start możesz ganiać w dresie, możesz też dopasować się do ekipy, a jak jest dowolność i nie obchodzi Cię moda, tradycyjnie: flecktarn, WZ, DPM (których ja bym nie założył bo mi zwyczajnie nie pasują i są zbyt powszechne).

Repliki: G36C JG lub BOYI, RK-01 BOYI, M5K Galaxy, AGM003 (strzelba).

Prawda jest taka, że jeśli masz ładną buźkę to przez kilka lat możesz pożyczać od innych bo w końcu jesteś dziewczyną, a napaleni, nastoletni stulejarze chcą się przypodobać.

PS.

Edited by WszystkoZajęte

@Itooshi

Sam jesteś nowy , sam masz temat z zapytaniem o Repliki. Jesteś nowy i nie dawaj rad. Przeczytaj regulamin.

@Laila

Jeśli masz kogoś z sensowną repliką , to wybierz się na jedno strzelanie , i zobacz czy ASG jest dla Ciebie. Ogółem tu nie USa i raczje nie wydaje mi się , żeby dało się pożyczyć replikę od kogoś innego , poza znajomymi.

Editka : Kolega powyżej mnie uprzedził.

Edited by soldium

Na początek weź cm.028 lub spartac srt 12 :icon_smile:

Napisał ten, który sam właśnie pyta co kupić. Skoro nie znasz się to po cholerę próbujesz pomóc?

Laila, jeżeli mogłabyś pożyczać za darmo do kogoś znajomego jakąś przyzwoitą replikę (czyli nie elektryka za 100zł) to na początek jest to fajna opcja - zaznajomisz się z tym, co Ci pasuje itd. Jeżeli masz ponad 300zł to śmiało możesz się już rozglądać za jakimś elektrykiem. Poniżej tej kwoty właściwie jedynym sensownym wyborem jest shotgun AGM.

Na początek weź cm.028 lub spartac srt 12 :icon_smile:

Nie pisz bzdetów, zajmij się samoedukacją i nie rób innym wody z mózgu :icon_evil:

Pożycz okulary i replikę, sprawdź na strzelance czy Ci to w ogóle odpowiada, jaka replika Ci pasuje rozmiarami. Jeśli złapiesz bakcyla: kupujesz replikę, która Ci się spodobała (chyba, że to M4/M16. Najtańsze to Specna Arms i w tym przedziale cenowym nie opłaca się brać innych), atestowane okulary, rękawiczki i odpowiednie buty. W ten sposób masz już jakąś ochronę. Potem mundur, a na końcu szpej jak będziesz miała co na niego włożyć.

Z tańszych replik AEG, które mogłyby przypasować przeciętnej rozmiarowo kobiecinie, to zapewne G36C JG/BOYI albo RK-01 BOYI.

Niżej dam listę rzeczy, którą typowy ja bym polecił:

Ochrona oczu: Uvex I-vo, Bolle Defender, a z droższych to np. ESS.

Rękawiczki: kiedyś dobre robił Mechanix, dzisiejsze (np. MPact 2012) rozpadają się po 9 miesiącach (mogę podesłać zdjęcia). Możesz też zainwestować w Camelbak Max Grip lub inne oryginalne.

Buty: ganiałem długa w Bates 2260, spoko buty. Teraz ogólnie bym polecił Belleville, których wersje dla wojska można znaleźć tanio (nawet z goretexem) w komisie.

Mundur: na start możesz ganiać w dresie, możesz też dopasować się do ekipy, a jak jest dowolność i nie obchodzi Cię moda, tradycyjnie: flecktarn, WZ, DPM (których ja bym nie założył bo mi zwyczajnie nie pasują i są zbyt powszechne).

Repliki: G36C JG lub BOYI, RK-01 BOYI, M5K Galaxy, AGM003 (strzelba).

Prawda jest taka, że jeśli masz ładną buźkę to przez kilka lat możesz pożyczać od innych bo w końcu jesteś dziewczyną, a napaleni, nastoletni stulejarze chcą się przypodobać.

PS.

Dobrze prawi, nic dodać nic ująć, ja mam proponuję tylko troszkę inną kolejność zakupów:

- okulary (gogle),

- maska stalker (dla dziewczyny niezbędna, żeby nie mieć "kropek" na twarzy),

- replika i kulki,

- buty i rękawiczki,

- mundur,

- oporządzenie.

Tak w ogóle określ Twój budżet i Twoje preferencji dotyczące replik, będzie nam łatwiej coś konkretnego doradzić. :icon_biggrin:

Edited by Powała

Okulary ochronne można kupić w sklepach BHP i stoiskach BHP w marketach budowlanych; ważne, żeby na soczewce było oznaczenie F, S lub A. Takie okulary na pewno wystarczą na początek.

Koledzy zapomnieli dodać, że niezbędna jest jeszcze czerwona lub żółta szmatka, którą oznaczasz się po trafieniu, w drodze na respawn. Może być w kwiatki ;)

Jeżeli masz długie włosy, to niezbędna będzie czapka/kapelusz.

Przed strzelanką warto zdjąć biżuterię.

Replika - ważne, żeby była dla Ciebie wygodna. Zwróć uwagę na pistolety maszynowe MP5 lub P-90, są bardzo poręczne i wygodne dla osób o drobnej posturze.

Baw się dobrze!!

Jak cqb to kup siatkę na zęby, no chyba że ich nie lubisz i chcesz się ich pozbyć...

Nie mam zwyczaju szczerzyć się, kiedy strzelam, więc z druciakiem na zębach ganiać raczej nie muszę... Ale zastanowię się.

INFO O MNIE (do dopasowania repliki)

Mam około 160 wzrostu, nie jestem nie wiadomo jak silnej budowy, ale uważam, że mięśnie mam (inaczej nie pchałabym się do airsoftu). Na razie będę pożyczać repliki od kolegów z ekipy, więc sama zastanawiałabym się nad zakupem raczej karabinu niż pistoletu lub innej trochę krótszej broni. I mam jeszcze jedno pytanie - czy mógłby mi ktoś podlinkować fajny, najlepiej kamuflażowy plecak? Najlepiej o pojemności 25-30 l.

http://www.miwo-military.net/-produkty/kid,73/PLECAKI

Jeśli masz pieniądze , to wybierz , który Ci się podoba. Prawie wszystkie mają taśmy , do których można przyczepić jakieś kieszenie itp. Możesz sobie nawet spokojnie wybrać kamuflaż , materiał i ścieg.

CO do repliki , to najlepiej jakiś PM , jak kolega okruch wspomniał.

Zainteresuj się szukaniem dla siebie czegoś z gatunku : MP5 , UMP , P90 , MP 7 (nie , nie wella) , MP 9 , Jakiś krótki wariant M4 , aks74u.

Co do "Druta" , To już wcześniej wspomniany kolega Okruch ma dużo racji. To jest maska z siatki metalowej sprostowując wypowiedź jednego z panów. Opcją jest też arafatka. Ja np. nie noszę stalkera , tylko bardzo grubą arafatkę. Faktem jednak jest , że można się bardzo zgrzać.

Ja tylko napiszę, że plecak do airsoftu jest średnio przydatny. Przydaje się do przenoszenia sprzętu na strzelankę, a poza tym baaardzooo rzadko jest użyteczny. Nie bardzo jest co w nim przenosić (bo to co jest przydatne często musi być szybko dostępne - plecak tego nie zapewnia, a to co jest rzadko przydatne może leżeć na respie), a zwiększa powierzchnie naszego ciała - postrzał w plecak to takie samo trafienie jak postrzał w brzuch czy rękę. Jeśli chodzi o przenoszenie sprzętu na miejsce strzelania to mogę polecić ten wymysł niemieckiej myśli wojennej. Nie ma co prawda taśm MOLLE, ale jest dobry, pojemny (co prawda większy niż chciałaś, ale...) i stosunkowo tani.

Laila, wpisz w google "airsoft girl", znajdziesz zdjęcia dziewczyn z różnymi replikami. Popatrz, porównaj, znajdź punkt zaczepienia :)

AKSU-74 też jest fajny, zgrabny, kompaktowy, chociaż ja zawsze i wszędzie będę polecał emki (rodzinę M16) jako repliki wygodne, poręczne i podatne na tuning. Dla Ciebie bardzo fajnym wyborem byłby Mk.18 albo LMT Defender CQC. Coś z krótką lufą.