SzalonyDzik Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Witam, szukam informacji na temat przekładania się długości lufy wewnętrznej na zasięg wiec jeśli ktoś by posiadał jakieś wzory dane to byłbym bardzo wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Długość lufy w airsofcie ma znaczenie trzecio, a może nawet dalszorzędne. Ważniejsze są jakość wykonania lufy, jakość kulek, odpowiednio dobrana i założona gumka HU, dobrze ustawiony HU, szczelność całego układu oraz dobrze dobrany cylinder do lufy. Ciężko tu podać jakieś konkretne dane czy wzory. Nawet gdybyśmy zaczęli Ci wypisywać ile mamy zasięgu na lufie o danej długości to byłby problem powyższych zmiennych. Jeden człowiek na lufie 400mm osiągnie 40m, a inny na 350mm osiągnie 60m bo będzie miał lepszą szczelność układu, lepszy hopek itd. Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Jak misał marek, długość lufy sama w sobie ma marginalne znaczenie, dużo ważniejszy jest system hop-up oraz dobranie odpowiedniej pojemności cylindra do długości lufy. Przy założeniu, że repliki posiadają taką samą prędkość wylotową. Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted December 1, 2014 Author Report Share Posted December 1, 2014 Ujmę tak, posiadam trzy repliki z cylindrami 0 (chyba że da się mniej niż zero? :) sprężynami m125 i z ostatnich pomiarów na chronometrze wszystkie posiadają tak po 430-440 fps i powiedzmy biją na 60m (na oko) pytanie ile mogę zyskać zasięgu zmieniając w nich tylko lufę wewnętrzną na dłuższą tak o 100mm. (wszystkie lufy powyżej 400mm) I rozumiem że jest wiele czynników ale może da się dojść jakoś do poglądowych możliwości jakie daje sama lufa wewnętrzna. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Długość lufy przekłada się głównie na celność strzalu a nie jego zasięg ;) chcesz zwiększyć zasięg? kombinuj z fps'ami i hopkiem. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 (edited) Dziwne. U mnie liczy się bardziej jakość lufy Promyk 450mm, 509mm i 590mm w aeg-spring da takie samo skupienie przy dobranym cylindrze. Ogólnie to zawsze myślałem, że długość lufy ma większe znaczenie. Dopóki nie strzelałem z różnych. Edited December 1, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
AS333pl Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Długość ma znaczenie w gaziakach. Quote Link to post Share on other sites
SzalonyDzik Posted December 1, 2014 Author Report Share Posted December 1, 2014 (edited) Czyli wychodzi na to że ktoś wprowadził mnie w błąd mówiąc ze długość lufy ma znaczenie na zasięg. Wnioskując po wypowiedziach przekłada się to bardziej na celność niż zasięg. Edited December 1, 2014 by SzalonyDzik Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Na celność również nie tak bardzo wpływa. Jedynie gaziaki inaczej wychodzą. Wpływ jest minimalny. No chyba, że ktoś ma przykrótką lufę itp. Quote Link to post Share on other sites
ero0 Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Czy przy zmianie z lufy 200mm na 363mm będzie odczuwalna różnica? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Bardzo niewielka, ale jakaś będzie. Dłuższa lufa ułatwia hodowanie fps. To raczej przez ten lekki wzrost energii kulki poprawiają się osiągi. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Ale zmiana z 200mm na 363 to przyrost o ponad 75% - możliwe, że przyda się wymiana cylindra na większy typ. Jeśli cylinder będzie "za mały" dla lufy to może dojść do spadku zasięgu. Quote Link to post Share on other sites
ero0 Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Chodzi mi o sytuację, w której lufa jest tego samego producenta, a różnej długości i bebechy, oczywiście, są dopasowane do danej długości lufy. Czy wtedy będzie zauważalna różnica i czy warto. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts