MarekMac Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Znajdź na necie program ASG Calc - on Ci policzy ile powinnaś ładować batkę. Quote Link to post Share on other sites
Amoniak Posted December 11, 2014 Author Report Share Posted December 11, 2014 (edited) Jup. Znalazłam. Wyszło 6h 15 min. To prawda, że nowe baterie uzyskują pełną pojemność dopiero po kilku cyklach ładowania i rozładowania? Czy to znaczy, że podczas pierwszej strzelanki może nagle 'paść'? Czy raczej, aż tak źle to nie powinno być? Cały czas mowa o baterii stockowej NiMH. Edited December 11, 2014 by Amoniak Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Powiem tak: Nie kombinuj z ładowarkami dodawanymi do zestawu bo popsujesz sobie pakiet. Gdańsk to duże miasto, poproś kogoś z mikroprocesorówką o naładowanie pakietu i po sprawie :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Amoniak Posted December 11, 2014 Author Report Share Posted December 11, 2014 Łatwo powiedzieć nie kombinuj... Niby kobieta i zakupy powinna lubić, a nie zdążyłam jeszcze nabyć lepszej ładowarki... A weź i szukaj teraz kogoś tak życzliwego... :) Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Buniek, nie demonizuj. O ile pilnuje się stock ładowarki, to można z powodzeniem jej używać. Prąd to prąd, jakość ta sama, tylko Imaxy itp mają własny łeb i wiedzą kiedy przestać, proste ładowarki wymagają mózgu u użytkownika. Kwestia dobrego szacowania i włączonego alarmu w telefonie. Sam rok ładowałem NiMHa stock pompką, po tym czasie okazał się być w świetnej kondycji, kiedy sprawdziłem go mikroprocesorówką. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Tylko takie ładowarki to też trochę loteria, jedna będzie bardzo dobra, inna zupełnie nie utrzyma parametrów. BTW kiedyś rozwalił mnie napis na takiej chińskiej ładowarce do telefonu. INPUT: 230V AC OUTPUT: 4.5 - 9V DC Bardzo precyzyjne urządzenie ;) I nie, nie było regulacji, zwykła wtyczka, chyba do Siemensa :) Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Buniek, nie demonizuj. O ile pilnuje się stock ładowarki, to można z powodzeniem jej używać. Prąd to prąd, jakość ta sama, tylko Imaxy itp mają własny łeb i wiedzą kiedy przestać, proste ładowarki wymagają mózgu u użytkownika. Kwestia dobrego szacowania i włączonego alarmu w telefonie. Sam rok ładowałem NiMHa stock pompką, po tym czasie okazał się być w świetnej kondycji, kiedy sprawdziłem go mikroprocesorówką. Ba, mojego NiCda ładowalem ze stockowego transformatora dwa lata i hulał jak ta lala. Ponowne formowanie musiałem wykonać tylko ze względu na tuning mocowy. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Moszna? Moszna. Te potworki dorzucane do chińskich giwer nie są tragiczne. Na pewno szczytem techniki tego nie nazwę, ale do tymczasowego ładowania baterii (de facto stojącej jakościowo podobnie co ładowarka) się nada. Przesiadka na normalne zasilanie, czyli porzucenie technologi Ni.. to kwestia czasu, a wetedy już obowiązkowo wpada zakup mikropompki. Do tego momentu można karmić stock stockiem. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 (edited) Zamiast zakupu ładowarki mikroprocesorowej do NiMHów warto pomęczyć się chwilę ze zwykłą i odłożyć kasę na LiPo i dedykowaną ładowarkę z balanserem. Duża frajda. Niemieckie mundury mają chyba małą rozmiarówkę, brytyjskie zaczynają się od 160/88 (bluzy). Zdaje się, ze widziałem raz ACU XS/S, ale UCP nadaje się do sprzątania na budowie, a nie na strzelankę. Edyta. Uciekła mi druga strona tematu. Na głowę można założyć również kask, taki typu rolki/narty. Najbardziej pro są nomen omen Protec'ki, ale kiedyś kupiłem zwykły i pomalowałem sprayem. Tak jak u specjalsów, będzie chronił przed urazami głowy w budynkach, a jest o niebo lżejszy niż kopie hełmów, o oryginałach nie wspominając. Edited December 11, 2014 by Okruch Quote Link to post Share on other sites
Amoniak Posted December 11, 2014 Author Report Share Posted December 11, 2014 (edited) Jeśli chodzi o baterię i ładowarkę stockową to używanie ich jest tylko chwilowe. W najbliższym czasie planuję zakup Li-Po i ładowarki z balanserem. Za chwilę powinna naładować się ta moja z zestawu. Wtedy sprawdzę, czy gieta w końcu działa :icon_smile: A jak długo wytrzyma aku to zobaczę dopiero na najbliższej strzelance. O tyle mała rozmiarówka jest dobra, o ile będą przy tym długie nogawki czy rękawy :icon_smile: W XS to ja nawet nie mam co próbować wejść... Bluza S w ACU jest dobra. Ale koniecznie long. Gorzej dobrać spodnie. W mundurach przeskok w pasie jest co 10 cm. Gdy odpowiada mi talia to wąskie w biodrach, gdy dobre w biodrach pas dużo za szeroki... I nogawka też musi być długa... A patrząc to większość spodni w rozmiarze S czy M mają nogawki krótkie... Bynajmniej dla mnie. UCP do sprzątania na budowie? :teethh: Ładne podsumowanie... Teraz będę mieć kompleksy... Zresztą był on kupiony z myślą o strzelankach w terenie zabudowanym. Na kamuflaż leśny na pewno wybiorę coś bardziej stosownego z mojej szafy... :icon_smile: O takim kasku sportowym nie pomyślałam, a faktycznie może znaleźć się coś ciekawego. Wystarczy pomalować i gotowe. Podłączyłam baterię. Gieta sprawdzona. Działa. Bardziej będzie mogła wykazać się dopiero na strzelance. Już wkrótce. Edited December 11, 2014 by Amoniak Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 Kaski dobra opcja :) Nie miej kompleksów co do UCP, spodni ACU używam też do turystyki. Bardzo wygodne. Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 (edited) Poszukaj flectarna damskiego na Allegro Zdaje się, że handluje tym sprzedawca arturkolakowskii. Np. http://allegro.pl/sp...4797601862.html Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 PS. Hm.. ale to chyba nie oryginał. Edited December 12, 2014 by argawen Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 Nie miej kompleksów co do UCP, spodni ACU używam też do turystyki. Bardzo wygodne. Jeżeli to kontrakty to są to naprawdę porządnie zrobione portki i można ich ciurać latami. Choć maskują jedynie na stacji Metro Centrum w Warszawie :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Amoniak Posted December 12, 2014 Author Report Share Posted December 12, 2014 Przyznaję. Kamuflaż UCP nie jest dobrym wyborem jeśli chodzi o strzelanki w lesie. To wiedziałam od początku. Ale ja szukałam czegoś w czym mogłabym biegac w terenie zabudowanym. I takowy mi się podobał. Zresztą jako jedyne miały dość szeroką rozmiarówkę z której mogłam wybrać coś dla siebie. Może rzeczywiście byłoby lepiej kupić taki mundur, który nadawałby się zarówno 'do lasu ', jak i 'do budynku '. Ale wydaje mi się, że zawsze gdzieś będzie kamuflował lepiej, a gdzieś gorzej. Stąd tak różnorodność kamuflaży. Zresztą nie ma co teraz rozpatrywać, które rejony owy mój mundur najlepiej kamufluje. Wasze opinie o nim już znam. Trudno. Płakać z tego powodu nie zamierzam. Ale... A może by tak go przefarbować? :teeth: Wiem, że wiele osób farbuje swoje mundury i efekt często jest zadowalający. Co myślicie? Co się tyczy kamuflażu Flecktarn to może i dobrze maskuje w lesie, ale te 'ciapki' strasznie drażniące są... Wiem, to nie rewia mody. Trzeba brać, nie wybrzydzać... Tylko niech ktoś mi znajdzie sensowną rozmiarówkę... :) Jakoś mało jest mundurów w wersji long... Szczególnie tych kontraktowych. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 Farbowanie to dobry pomysł, ale i tak będzie to mundur zafarbowany na jeden kolor. Od siebie polecam farby które wrzuca się do pralki. http://forum.wmasg.pl/topic/8437-farbownie-odziezy/page__st__40__hl__+farbowanie#entry1263906 Są nawet zdjęcia zafarbowanego UCP. Quote Link to post Share on other sites
Amoniak Posted December 13, 2014 Author Report Share Posted December 13, 2014 Ten zafarbowany UCP muszę przyznać wygląda dość średnio jak dla mnie. Może to kwestia użycia koloru? Już bardziej podoba mi się w oryginale, choć jako zielony pewnie lepiej sprawdziłby się w lesie. Ciężko przewidzieć końcowy efekt takich eksperymentów. Chyba dam się na spokój z tym mundurem. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 Są różne kolory, producenci barwników i sposoby barwienia. Ciężko jest przewidzieć co z tego wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts